Magyarország északkeleti sarka tele van csodákkal. Sűrű erdőrengeteg, vadregényes völgyek, romantikus várromok, kastélyok, történelmi városok, vízitúrára csábító folyók és nem utolsó sorban hazánk leghíresebb borvidéke mágnesként vonzza a turistákat.

A varázslatos zempléni táj természetes központja Sárospatak történelmi hangulatú városa, híres reneszánsz kori várával. Nem messze tőle található a méltatlanul alulértékelt Sátoraljaújhely, csodálatos „sátoros” hegyeivel, Magyarország leghosszabb libegőjével, a Magyar Kálváriával és a város melletti Széphalom Kazinczy mauzóleumával.

Zempléni barangolásaink során, úton-útfélén gyönyörű várakba botlunk, legszebb példái középkori végvárainknak, a füzéri, a regéci, a boldogkői vár.

A nagyhírű Rákóczi család számos emlékét találjuk a régióban, elsősorban várak, kúriák révén, Sárospatakon, Szerencsen, Tokajban, de a leghíresebb hegyaljai pincék is az ő nevüket viselik. Kossuth Lajos is e vidéken született, Monokon találjuk szülőházát.

Romantikus kastélyokban sincs hiány, Füzérradvány, Kőkapu, Kéked, Pácin kastélyai ékes példái a magyar főurak mindennapjainak.

Magyarország legrégibb kisvasútja Pálházától pöfög a hegység belsejébe, a turista infrastruktúra napról-napra fejlődik a térségben.

Szakrális emlékei közül talán a leghíresebb az első magyar nyelvű Biblia nyomtatott verziójának szülőhelye, Vizsoly, ahol meg is nézhetünk egy eredeti példányt az Árpád-kori református templomban.

Szerves része a régiónak az UNESCO védelem alatt álló történelmi Tokaj-Hegyaljai borvidék, a világhírű tokaji aszú szülőhelye. Számtalan látogatható borpincét, hangulatos borkóstolási lehetőséget talál a környék településein az ide látogató vendég.

A vízi sportok kedvelőinek Magyarország talán két legizgalmasabb túrázásra alkalmas folyója, a Bodrog és a Hernád kínálkozik ideális kirándulásnak.