A legimpozánsabb magyarországi Krisztus szobor

A tokaji borvidék legmonumentálisabb látványossága kétségkívül, a lélegzetelállító fekvésű bányató közelében, a Tarcal feletti dombot megkoronázó Áldó Krisztus szobra. 2015-ben állították fel a gyönyörű körpanorámát nyújtó domb tetején Magyarország legnagyobb Jézus szobrát.

A Szobor és a sétány látogatása

Petró Attilának köszönhetjük a rendkívüli látványosságot, aki a tarcali Szent Teréz-kápolnában talált egyszer egy Áldó Jézust ábrázoló képet, az egyébként márvány- és kőfeldolgozással foglalkozó cégvezető ekkor határozta el, hogy megépítteti hazánk legnagyobb Jézus szobrát. Öt hatalmas gránitdarabból készítették el szobrászművészek a gigantikus alkotást, melyet Tarcal községnek adományozott készíttetője, azzal a feltétellel, hogy megfelelő, kulturált körülményeket teremtenek látogatásához.

2015 tavaszán Ternyák Csaba egri érsek szentelte föl a 8,5 méter magas, 50 tonna súlyú monumentális szobrot. 2015 októberére a hozzá vezető sétányt is kialakították pihenőkkel, lépcsősorokkal, sétautakkal, a domb környékét méltó módon rendezték.

A Könyves Kálmán utcában, a református és a katolikus templom közötti részen találjuk a parkolót, járművek elől elzárt terület a domb. A parkolóból a táblákat követve indulunk fel az aszfaltos úton a házak között a domb irányába. A kulturált, aszfaltos sétaút lustán kanyarog fel a gyümölcsfákkal ritkásan beültetett dombra. Útközben pihenőpadokat, piknikező helyeket találunk. A szobor alá érkezve, választhatunk, hogy a nyílegyenes lépcsősoron kapaszkodunk fel közvetlenül a szoborhoz, vagy a kényelmes sétányon maradva kis kerülővel megyünk fel.

Félúton a sétány kettéválik, a bal oldali ág vezet tovább a domb tetejére, a szoborhoz, míg jobbra tartva leereszkedünk a tokaji Kopasz-hegy oldalába vájt bánya tavához. A domb tetejéről fantasztikus körpanoráma nyílik a környékre. Lábunk alatt Tarcal, a végeláthatatlan szőlőtáblák, a horizont az Alföld síkságába olvad. A leglátványosabb kilátás a hegy felé, a káprázatos fekvésű bányató felé nyílik.

A jól láthatóan öt gránitdarabból álló Jézus szobor egy rusztikus, faragott kövekből álló magas talapzaton áll, jobb kezével áldást osztva, a falu felé fordulva.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tarcal, Könyves Kálmán utca

Nyitva tartás: a szobor és a sétány környéke mindig nyitva áll a látogatók előtt, szabadon látogatható.

Megközelítés: Tarcal a Tokaji- (Kopasz) hegy nyugati oldalán fekszik a hegy lábánál, a 38-as főút mellett. A Fő utcáról táblák jelzik a sétány kezdeténél kialakított parkolót, mely a 38-as úttal párhuzamos Könyves Kálmán utcában van, a két templom között.