Séta a hajdani mezővárosban

Tállya, a Zempléni-hegység délnyugati részén fekvő, szőlőkkel borított dombok közt fekvő község a Világörökség részeként számon tartott Tokaj-Hegyalja borvidék egyik jelentős települése. Kanyargós kis utcáin sétálva jó néhány látnivalót fedezhetünk fel, de idegenforgalmi szerepét elsősorban borkultúrája, s a mintegy 20 családi pincészet adja. A barátságos falu, fekvésének köszönhetően ideális kiindulópontja a Hegyalja felfedezésének is.

Tállya rövid történelme

A környék, a régészeti leletek szerint már az őskorban is lakott volt, a település neve valószínűleg az Árpád-házi királyok által betelepített vallon telepesektől ered. A francia taille, azaz irtás szóból eredhet Tállya neve, mivel a vallonok a szőlőtelepítés miatt irtották itt ki az erdőt. Írásos dokumentumok először 1255-ben említik a falu nevét, Tholia alakban. A XIII. században emelt várából mára szinte semmi sem maradt meg, az 1600-as években lerombolt erődítmény maradékát Lorántffy Zsuzsanna bontatta le, köveit a lakosság hordta szét. Több, még ma is álló épület, pl. a Rákóczi-kúria falaiban is találhatóak a hajdani vár emlékei. A településnek több birtokosa is volt, I. Rákóczi György és felesége, Lorántffy Zsuzsanna a XVII. század első felében lett a tállyai uradalom tulajdonosa. A Rákóczi-családtól, 1711-ben, a szabadságharc bukása után kobozták el, többek közt ezt a birtokot is. Később a Trautson, majd a Bretzenheim és a Maillot család szerezte meg Tállyát.

A települést több vész is sújtotta, 1739-ben a hegyaljai pestisjárvány tizedelte meg a lakosságot, 1810-ben pedig egy gyújtogatás miatt égett le a fél falu. A tettest végül elkapták és a falutól nyugatra fekvő Akasztó-dombon pecsételődött meg a sorsa. A már a XVII. században mezővárosi rangot nyert Tállya a Hegyalja legnépesebb települési közé tartozott, megelőzve még Tokajt és Sárospatakot is. A szőlőművelésből, bortermelésből meggazdagodott városkában a borkereskedelemben utazó zsidók szerepe is megnőtt, a XIX. század közepére már 600 izraelita élt itt. Tállya fejlődésének a filoxéravész vetett véget, a faluban szobrot is kapott Bártfai Szabó Gyula áldásos munkájának köszönhetően azonban az újratelepítés is hamar és nagy sikerrel indult meg.

Tállya látnivalói

A falut a 39-es főút kikerüli, így a fő utca, a Rákóczi utca is átutazó forgalomtól mentes, a mellékutcák pedig tényleg nagyon csendesek, jókat lehet sétálni a zegzugosan kanyargó, jellegzetes falusi utcácskákon. A múlt emlékei közül kiemelkedik a Rákóczi utcán, a központban emelkedő római katolikus templom. A gótikus eredetű műemlék épületet a XVIII. század első felében barokk stílusban építették át, érdemes benézni a templomba is, a hatalmas, barokk főoltárt Szent Sebestyén és Szent  Rókus fából készült szobrai díszítik. A mellékoltárok és a szószék is barokk stílusú, a bal oldali első, Szent Vencel mellékoltárképet a híres osztrák festő, Maulbertsch festette. A Szent László tiszteletére szentelt templom mellett impresszív első világháborús emlékmű áll, vele átellenesen szemben a korabarokk Rákóczi-kúria fehérre festett műemlék épülete áll. A jelenleg színvonalas szálláshelyként üzemeltetett kúriáról itt írunk részletesen. A kis parkban az egyemeletes, valószínűleg 1720 körül emelt Maillot-kastély áll, a XIX. században többször is átépített, példásan felújított épület rendezvényhelyszínként működik.

A kúriától pár méterre álló községháza melletti Bocskai utcán jutunk a fallal körülvett parkban álló, szintén műemlék, 1753-ban épült református templomhoz. Az 1805 körül kibővített épület belső berendezése, a szószék, a faragott padok copf stílusúak, mennyezetét a szőlőtermesztésre utaló festés díszíti. 1826-ban emelt tornyának felső részét erkély övezi, innen figyelték, hogy nem ütött-e ki tűz valahol. A templom előtti, feltűnő sárga színű, Vincellér Ház feiratú épület 1906-ban épült református iskolának, az utóbbi években vincellér iskolaként és kiállítóteremként működött. Az utca túloldalán érdekes, régi pincék sorakoznak, talán ez a legromantikusabb zuga a falunak, remek fotókat lehet készíteni a pincesorról, háttérben a református templommal.

Tovább sétálva a Bocskai utcán, az első kereszteződésnél balra kanyarodva, a Kossuth Lajos utcára, érünk a szerény kinézetű, torony nélküli evangélikus templomhoz, melynek történelmi érdekessége, hogy itt keresztelték meg a szomszéd faluban, Monokon született Kossuth Lajost. Nem messze, a Vörösmarty utca 6. szám alatt találjuk a jelenleg meglehetősen elhanyagolt állapotban lévő, az 1780-as években épült copf stílusú műemlék lakóházat, a volt Balogh-kúriát. Az épület tervezésére, a környék egyik szőlőbirtokosa, Grassalkovich Antal adott megbízást a híres bécsi udvari építésznek, Franz Anton Hillebrandtnak.

Különböző számítások szerint Tállyán van Európa mértani középpontja, erre egy Európa közepéről kiemelkedő, fából faragott stilizált madárszoborral emlékeztet a Rákóczi út és a Kazinczy utca sarkán.

Tállyai borpincék

Tállya fő vonzerejét, varázsát egyértelműen a faluban működő mintegy 20 családi pincészet adja. A községet körülölelő, szőlővel borított dombok közül a közvetlenül a központ házai fölé emelkedő Palota-hegy a legnevezetesebb. Természetesen a pincék nagy része csak előre egyeztetett időben látogatható, de rendezvények idején, mint pl. a Kerekdomb fesztivál, nagy eséllyel találjuk nyitva őket. A Tokaj-Hegyaljára jellemző borokat találunk, azaz a hárslevelű, a sárgamuskotály, a furmint, a szamorodni és az aszú a domináns. Sok pince készült fel a látogatók fogadására, borkóstolókat, kisebb-nagyobb borvacsorákat szerveznek. Az alábbi kedvenc helyinken nagy sikerrel próbálkozhatunk:

Hollókői Mihály pincészete, Csokonai tér 2., pár perc sétára a kat. templomtól. Kiváló minőségű borok, autentikus, nemespenésszel bevont pincék, vinotéka palackozott boraikkal is, borvacsorák szervezése. Barátságos fogadtatás, szép időben a tállyai szőlődombokra nyíló panorámás nagy terasz. Tel.: +36 70 382 4088. 9-től 17 óráig minden nap fogadnak vendégeket.

Dudovics István családi pincészete, Rózsa utca 6. Tel.: +36 20 553 1140. Kedves családi pincészet, többszázéves, nemespenésszel borított pincében, kitűnő borokkal, borkorcsolyákkal.

Hollókői József pincészete, Rózsa utca 2. Tel.: +36 30 906 3537. Jellegzetes hegyaljai borospince első osztályú tokaji borokkal, közvetlen kiszolgálás, kitűnő borvacsora.

Rózsa Pincészet , Rákóczi utca 11., tel.: +36 20 553 4981, Rózsa György által vezetett, mintegy 10 hektár szőlőn gazdálkodó családi borászat régi főúri pincében, palackozott borokkal is, borvacsorával, kóstolóval.

Rácz és Koroknay Pincészet, Rákóczi utca 24., tel.: +36 70 611 0350. A falu központjában, a községháza előtti kis terecskén álló, szép régi épületben lévő pincészet.

Rózsa István pincészete, tel.: +36 20 554 0872. Autentikus hegyaljai családi pince kitűnő ár-érték arányú tokaji borokkal, barátságos, közvetlen fogadtatással.

Homoky család pincészete, Rákóczi u. 49. tel.: +36-30-670-32-58. Vendégházzal is ellátott borászat, díjnyertes borokkal, hétágú, ódon pincerendszer, tájjellegű ételek.

A fentieken kívül még számos családi pincészetet találunk Tállyán, állandóan nyitva tartó étkezési lehetőségből viszont csak egyet fedeztünk fel a faluban, a Rákóczi utca 23. szám alatti Oroszlános Borhotel és Borbirtok személyében.

Az önkormányzat honlapján találunk még több pincészetet.

Tállya rendezvényei

A település legnagyobb szabású eseménye, a minden évben, szeptember közepén megtartott Kerekdomb fesztivál. A nagyszabású kulturális és gasztronómiai rendezvény 3 napja alatt több helyszínen igazi fesztiválhangulat uralkodik, kissé a kapolcsi Művészetek Völgyére hajaz a sokszínű forgatag. Van itt minden, a népszerű, igényes könnyűzenei és jazzkoncerteken kívül színház, gyerekbarát programok, sport, a népszerű tállyai futás, evezés a Bodrogon, vezetett kerékpártúrák, nyitott pincék, borvacsorák. Borútlevél is vásárolható, melynek birtokában több mint egy tucat tállyai pincészet borait kóstolhatjuk végig.

Ígéretes kezdeményezés a helyi borászat hagyományait ápoló Tájoló Alapítvány által szervezett Szent Györgytől Szent Mihályig – Tállyától Szántóig nevű borászati és gasztronómiai rendezvény, melyet a szervezők tervei szerint évente háromszor is megtartanak. A barátságos borpikniken a szomszédos település, Abaújszántó pincészetei is részt vesznek ismert tállyai borászatok mellett.