Történelmi hangulat, modern kori kényelem Tokaj-Hegyalja szívében

A Világörökségként védett Tokaj-Hegyalja borvidék egyik meghatározó települése, a Zempléni-hegység déli lankáin, szőlővel borított dombok közt fekvő Tállya. Az elsősorban borpincéiről ismert hajdani mezővárosból remekül megközelíthető Hegyalja szinten minden látnivalója. A falu legkülönlegesebb szálláshelye a központjában álló kora barokk stílusú, műemléki védettséget élvező Rákóczi-kúria. Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében álló ódon épület példásan felújítva, magas színvonalú szálláshellyé alakítva várja a világhírű borvidékre látogatókat.

A tállyai Rákóczi-kúria rövid története

A késő reneszánsz stílusjegyeket is mutató, kora barokk stílusú épület a falu központjában, a fő utcának számító Rákóczi úton áll. A tállyai birtokot I. Rákóczi György kapta meg adományképp III. Ferdinánd királytól, a kúria nagy valószínűséggel az 1670-es években épült, egy 1688-ban keltezett összeírás már tartalmazza az épületet. Ebben az időben egyesek szerint a tiszttartó lakta a gazdasági épületekkel is körülvett ingatlant. A legendák szerint pedig a szabadságharc alatt egy ideig még a vezérlő fejedelem, II.Rákóczi Ferenc is bujdosott a település alatt húzódó kiterjedt pincerendszerben. 1711-ben ezt a birtokot is elkobozták a Rákócziaktól, a német Trautson hercegi család szerezte meg a tulajdonjogot. 1720 után többször is átalakították, ekkor épült hozzá a sárospataki Lorántffy-loggiára hajazó külső lépcsőház is, az épület talán legszebb része. Az évszázadok során több nemesi család birtokolja, többek közt a szomszédos épület, a Maillot-kastély névadói is, akik elsősorban gazdasági célokra hasznosították, a földszinti helyiségeket terménytárolónak használták. A második világháború után, az államosított ingatlanban szükséglakásokat alakítottak ki, majd a 2000-es évektől a helyi önkormányzat kezelésében álló épületet, aprólékos munkával felújították és idegenforgalmi célokra alakították át.

A Rákóczi-kúria szobái, szolgáltatásai

A példamutatóan, nagy szakértelemmel újjávarázsolt kúria kilenc vendégszobát rejt, öt az emeleti részben, a többi négy pedig a tetőtérben helyezkedik el. A szobák minden kényelmet kielégítenek, fürdőszobával, klímával felszereltek, kellően tágasak, főleg az első szinten lévő szobák elevenítik meg a múlt századok hangulatát, köszönhetően a nagy műgonddal kiválogatott bútorzatnak, ágyaknak. A tulajdonképpeni lobbihoz, ill. a közösségi terekhez a külső, fedett lépcsőházból érünk fel. Már az ajtón belépve megcsap a történelmi hangulat, az egymásba kapcsolódó boltíves helyiségek sora, a kőkeretes ablakok, ajtók, az otthonos kandalló, a korhű bútorok hitelesen repítenek vissza minket a letűnt korokba. Hogy még jobban el tudjunk merülni a kúria patinájában, minden vendéget végigkalauzolja az ingatlan termein a szálláshely önkormányzati kezelője. Norbert szívvel-lélekkel meséli el az épület különleges történelmét, izgalmas sztorikkal fűszerezve múltját és a felújítás, no meg a karbantartás kihívásokkal kövezett útját.

Nagyon érződik, hogy minden apró részletre odafigyeltek az átalakítás során, ügyesen ötvözve a régi dolgokat a modern kor színvonalával. A közösségi terek, a szobák első osztályúak, a szálláshely apartmanházként működik, reggelire se számítsunk, azonban a legalsó szinten, gazdagon felszerelt konyhát, étkezőt találunk. Az arra hajlamosak komplett vacsorákat is főzhetnek akár népesebb társaságoknak is. Ezen az alsó szinten is vannak kellemes közösségi terek, a szórakozást egy pingpongasztal jelenti, melyet a tervek szerint biliárdasztal vált le a közeljövőben. Az étkezőben egy bármikor, szabadon használható kávéfőzőgépet is üzembe helyeztek. Házigazdánk, a lokálpatrióta Norbert minden információt és segítséget megad a vendégeknek, QR-kódokat is letölthetünk, melyek mutatják a Tállya vonzerejének számító pincészetek elhelyezkedését, de a falu látnivalóit is megismerhetjük.

A Rákóczi-kúria a falu központjában található, a legtöbb pincészet gyalogszerrel is könnyen elérhető, természetesen a ház melletti kövezett parkolóhelyeket a vendégek szabadon használhatják. Tállya remek bázis a Zemplén déli részének, Tokaj-Hegyalja történelmi borvidékének meglátogatására. A szomszéd épület a XIX. században épült, jelenleg rendezvényhelyszínként hasznosított Maillot-kastély, a kúriával átellenben, az út túloldalán pedig az eredetileg gótikus eredetű, később barokk stílusban átépített, küzdelmes múltú római katolikus templom magasodik.

A lényeg, hogy a Tokaj-Hegyalja Világörökségi helyszíneit meglátogatni tervező vagy csak egy kiadós tállyai bortúrát kívánó, önellátásra berendezkedő, a modern kori kényelmet egy ódon, gyönyörűen felújított, történelmi miliőt árasztó épületben eltölteni szándékozó látogató keresve sem talál jobb szálláshelyet, mint a tállyai Rákóczi-kúria.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Rákóczi-kúria, 3907 Tállya, Rákóczi út 18

Telefon: +36-30/742-7299

E-mail: kalinanorbert@gmail.com

A szálláshely honlapját ide kattintva érhetjük el.