Reneszánsz vár Hegyalján

A Hegyalja kapujának számító Szerencs városának központjában áll a hangulatos parkkal övezett késő reneszánsz stílusú impozáns Rákóczi-vár. A várban működő Zempléni Múzeumban egy egyedülálló kiállítás várja a látogatókat, egy közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjtemény.

A vár története

A környék legfiatalabb vára az Árpád-házi uralkodók idején, eredetileg bencés kolostornak épült. Később a Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd párthívei között zajló belháború során a János király táborához tartozó Némethy Ferenc tokaji várnagy elfoglalta a kolostort, a szerzeteseket kiűzte, majd nagy sietve erődöt épített a kolostor köveiből 1557-ben.

1665-ben foglalták el a Habsburg csapatok, majd 1580-ban került egy elzálogosítás során Rákóczi Zsigmond tulajdonába, aki komoly építkezésbe kezdett – ennek a korszaknak köszönheti ma is meghatározó, reneszánsz kori képét –, hogy központjává válhasson birtokainak. A később erdélyi fejedelemmé is választott Rákóczi Zsigmond idején élte aranykorát Szerencs.

A II. Rákóczi Ferenc vezette kuruc szabadságharc után, a Wesselényi-féle összeesküvés megtorlásaként császáriak szállták meg, aztán a végvár végleg elveszítette hadászati jelentőségét. Következő tulajdonosai az épület egy részét lakóépületté alakították, más részeit magtárnak és különböző raktáraknak használták, a belső vár tornyait lerombolták, vizes árkai helyén parkot létesítettek. Az idők során az épület állaga jelentősen megromlott, utolsó tulajdonosa a Szirmay család volt 1945-ig.

A második világháborút követően az épület egyre lepusztultabb lett, ennek a ’60-as években megkezdődött régészeti feltárások vetettek véget. A helyreállítás 1979-ben kezdődött el, igyekezvén az eredeti késő reneszánsz stílus visszaidézését, végül 1991-ben adták át a várkastélyt.

A vár látogatása

A hangulatos, tavakkal és hidakkal ékesített park közepén található várban jelenleg a Zempléni Múzeum gyűjteménye található. Az épület másik részében egy turistaszálló várja a vendégeket.

A múzeum a belső vár keleti szárnyának első szintjén található, bejáratához szépen helyreállított reneszánsz kőlépcső vezet. A kiállítások közül a legérdekesebb a tekintélyes képeslap-gyűjtemény, ezen kívül még a Rákóczi Zsigmond és kora c. állandó kiállítás is látható, ill. egy ex-libris gyűjtemény.

Ott jártunkkor egy érdekes időszaki kiállítás a szerencsi csoki történetéről vonzotta a turistákat, jó lenne, ha állandósítanák ezt a kiállítást, hisz a legtöbb embernek a csoki ugrik be Szerencs hallatán.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Szerencs, Rákóczi-vár

Nyitva tartás:

H - P: 8.00-16.00, Szo - V: 10.00 - 16.00

Belépődíjak:

Felnőtt: 600 Ft

Diák/nyugdíjas: 300 Ft

Telefonszám:

(47) 362 842

http://www.zemplenimuzeum.hu/

http://www.szerencs.hu/varos/latnivalok/rakoczi-var