A Bodrogköz gyöngyszeme

A pácini Mágóchy-kastély Magyarország legnagyobb reneszánsz kastélya, az egyetlen az országban, mely hiteles képet nyújt Magyarország késő reneszánsz kastélyépítészetéről. Ma falai közt a Bodrogközi Kastélymúzeum változatos kiállításait találjuk.

A kastély története

Története évszázadokra nyúlik vissza. A XIV. században a tokaji várhoz tartozott, 1571-ben a Mágóchy-család szerezte meg: a jelenleg is látható kastélyt a kor egyik leggazdagabb főura, Mágóchy Gáspár építtette, 1581-re lett kész a bodrogközi mocsarak közé rejtett épület.

A kastély ura azonban hamarosan elhunyt, özvegye pedig feleségül ment Rákóczi Zsigmondhoz, de hosszantartó pereskedés után végül az Alaghy család került birtokon belülre. Az ő idejükre esett a kastély fénykora, az 1590-es években jelentősen bővítették az épületet. Később a Sennyei család tulajdonába került és egészen 1944-ig ők laktak itt.

Az 1980-as évek során történt restaurálás során a várkastély késő reneszánsz stílusú rekonstrukciójára törekedtek.

A kastélymúzeum

A hajdani fényében pompázó kastély a Bodrogköz egyik legfontosabb nevezetessége. A kastélyépületet fehérre meszelt bástyákkal tűzdelt, gyilokjárós, romantikus erődfal veszi körül. A bástyáknak és erődfalaknak semmi védelmi szerepük nem volt, a XIX. században építették ki elsősorban a kor romantikus divatjának megfelelve.

Érdemes a szépen rendben tartott kastélyt körbe sétálni, az épület éleit a reneszánszra jellemző vörös-kék csíkozással látták el.

Az épület belül egy egyszerűbb kivitelű földszintre, és egy gazdagon díszített emeleti részre tagolódott, ahol a nemesi család az emeleten lakott, kiszolgálásuk pedig a földszinti helyiségekből történt.

Az épületben a Bodrogközi Kastélymúzeum kiállításai láthatók, 2013. május elsején nyílt meg egy modern, interaktív elemekkel dúsított, látogatóbarát kiállítás, amelyben megismerhetjük az épület egykori lakóinak életmódját, a reneszánsz társadalmat, és az akkor élt arisztokrácia udvartartását. A kiállítás címe „Felvidéki kastélyok, urak és szolgák”. A kastély eredeti berendezéséből megmaradt bútorokkal egy csinos kis kastélyenteriőrben is gyönyörködhetünk.

A földszinten a cselédszobát és egy reneszánsz konyhát találunk, ez ugye eredetileg is így volt, hiszen a nemesi család az emeleten lakott. Az emeleten a főúri család szobáiba léphetünk, de itt találjuk a szabóműhelyt, az íródeák és a provizor szobáit is. Az élményt a korabeli tájat és embereket ábrázoló metszetek, festmények, korhű bútorok és berendezési tárgyak, illetve múzeumi bábuk és makettek teszik teljessé.

Az emeleten találjuk a különböző interaktív eszközöket, digitális alkalmazások segítségével tudjuk még jobban elképzelni a kései reneszánsz korát.

A kastélypark

A védőfal tetején húzódó, lőrésekkel tagolt folyosóról, az ún, gyilokjáróról pompás kilátás nyílik a romantikus hangulatú, 20 hektáros parkerdőre, a Báró kertre. Növényeit több száz éve telepítették, és az itt fellelhető fajok némelyike igazi különlegességnek számít ezen a vidéken.

Gyakorlati tudnivalók

Cím

3964 Pácin, Kossuth Lajos kert 1

Telefon

+36/20/215-7216

Nyitva tartás

II.3 – X. 31: K –V 09.00 – 17.00

Belépő

Felnőtt: 600 Ft, kedv.: 300 Ft

6 év alatt és 70 év felettieknek ingyenes!

Megközelítés

Pácint a 37-es útról Sárospatak, vagy Sátoraljaújhely felől közelíthetjük meg. Sárospataktól 25 km-re Vajdácska és Karos érintésével, Sátoraljaújhelytől 24 km-re Alsóbereckin és Karoson át jutunk Pácinra.

http://pacin.hu/telepulesunk/a-magocsy-kastely-es-vendeghaz