Reneszánsz ékkő – impozáns kastélypark és modern időszaki kiállítások

Schallaburg várkastélya a gyönyörű itáliai stílusú reneszánsz kastély és a komor középkori várrom érdekes keveréke. Leglátványosabb része belső udvarának álomszép, kétszintes, árkádos terrakotta udvara. Az épület szépsége mellett az izgalmas időszaki kiállítások és rendezett parkja vonzza a látogatókat.

A kastély története és látogatása

A melki apátságtól mindösszesen 5 km-re található középkori kastély eredeti alapjai román stílusban épültek, gótikus kápolnával kiegészülve. Első említése XII. századi, a középkori vár egyes részei impozáns romokban maradtak fenn, a magas várfalakon belül egy tető nélküli, téglalap alaprajzú belül üres építmény.

Mai reneszánsz formáját 1540 és 1600 között nyerte el, Hans Wilhelm von Losenstein, a vár protestáns ura építtette át. Oromzatos kapun, majd kaputornyon jutunk a trapéz alakú külső várudvarba. Itt láthatjuk a vár legszebb részét, a nyugati front kétszintes reneszánsz árkádsorát, mely 1573-ban Bernecker tervei alapján készült. Az udvart Terrakottahofnak is hívják, mert az árkádok és a homlokzati díszek máz nélküli égetett agyagból készültek.

Remek ízlésre vall az árkádos folyosók kialakítása, az oszlopok sokasága, valamint a nagy részletességgel kidolgozott terrakotta szobrok, melyeken varázslatos lények, istenek és maszkok, mesejelenetek elevenednek meg. Különösen hatásosak a férfi és női hermaalakok, az antik viseletű mellszoborsor és a címerpajzsok.

A belső várudvar egyszerű árkádjai fölé emelkedik a román stílusú lakótorony romja, három kerengő, lovagi-torna udvar és a kicsi kápolna, melyben az építtető várúr, von Losenstein szarkofágja található 1578-ból. A reneszánsz stílusú szép, nyolcszintes öregtorony magasan kiemelkedik környezetéből.

A kastély értékes, eredeti berendezése elpusztult, mikor 1945-ben szovjet csapatok dúlták fel a környéket, teljesen kifosztva Schallaburgot. Jelenleg izgalmas, nagyszabású, évente változó,  időszaki kiállításokat rendeznek falai között. Történelmi korszakok bemutatása (megfordult itt pl. a Mátyás és kora gyűjtemény is), zenetörténeti és gazdaságpolitikai tematika, a Holdra szállás vagy akár a szexuális forradalom is terítékre kerül. 2015-ben a vikingekről szóló kiállítás vonzza a látogatókat.

A reneszánsz kastélyt előszeretettel bérlik reprezentatív vagy privát rendezvényekre is. Esküvők, céges találkozók, lovagi étkezés – gyönyörű étterme az osztrák ételspecialitások gazdag tárháza.

Érdemes külön szót ejteni a manierista stílusban megtervezett kastélyparkról. A fából készült díszítések és a két almáskert romantikus sétára invitál, míg a szabadban további lehetőség a családosok számára kialakított kalandjátszótér, melynek speciális attrakciója a 30 méter hosszú megmászható Schallaburg-Sárkány. A történelmi rózsakert a reneszánsz divatját idézi meg, mely a szépség és szerelem szimbólumaként az évszázadok során kitenyészett rózsafák tucatjai virágoznak.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Schallaburg, Schallaburg 1

Megközelítés: Melktől délre 5 km-re, Anzendorf mellett találjuk a várat, az út végig ki van táblázva.

Nyitvatartás: márc. közepe - nov. eleje: H-P 9.00-17.00, Szo-V 9.00-18.00, kasszazárás egy órával előtte.

Belépő: 11,00 €, gyerek: 3,50 €, kedvezményes kombinált jegyek több környékbeli látnivalóval is kaphatók. Családi kedvezmény is van. Niederösterreich Card-dal ingyenes! 

http://www.schallaburg.at

Felső fotó: Christian Jansky, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 2.5