Egy darabka Anglia Alsó-Ausztriában

A Kremstől 10 km-re keletre fekvő kis falvak között szokatlanul fest Grafenegg neogótikus, angol, Tudor stílusú, a tájból előbukkanó csupa torony, csupa csipke várkastélya. Természetesen buján zöldellő, gyönyörű angolpark közepén foglal helyet az arisztokrata álom. A környék ízletes borai, a kastély világhírű komolyzenei nyári fesztiválja valamint hatalmas, festői parkja felejthetetlen kikapcsolódást ígér a Grafeneggbe zarándokló kirándulók számára.

A kastély története

Az apró településen 1840-1873 között Tudor stílusban emelt neogótikus kastélyt egy eredetileg itt állt reneszánsz vízi vár helyére, Breuner gróf részére, építette meg Leopold Ernst építőmester. Az előd vár története 1453-ig vezethető vissza, az akkor a helyén álló malom és gazdasági épület köré fal és árok lett húzva. Grafeneck Ulrich birtokaként már az 1500-as évek elején gótikus torony és nagyobb park jelzi a nagyobb szabású terveket. A reneszánsz motívumokmár ekkor megjelennek. 1622 és 1633 között kastély épül, a máig is látható várárok is kialakításra kerül. A munkálatok végén a Szentháromságra felszentelt kápolnát is emelnek.  A XIX. században kapja mai formáját a romantikus historizmus jegyében. Az angol kastélyok mintáját alapul véve impozáns épület kerül megvalósításra, pompás homlokzat, égbeszökő tornyok, elegáns neogótikus benyomás. Számos birtokos váltás után, 1945-től 1955-ig a szovjet megszálló csapatok rendezkednek be a kastélyban, teljesen tönkre téve az épületet és a parkot. Különösen a könyvtár sínyli meg a világháborút, szinte teljesen megsemmisül. Állami kézből Franz Albrecht Metternich-Sándor vásárolja vissza, majd gyönyörűen felújítva, 1971-től a környék kulturális és művészeti központjává fejlődik. A jelenlegi tulajdonos Tassilo Metternich-Sándor jó ízléssel fejleszti tovább a kastély művészeti és zenei életét.

A kastély látogatása

A kastély és parkja már az 1970-es évektől pezsgő kulturális élet központja. A turisták számára a kastély területe folyamatosan látogatható, tavasztól őszig vezetett túrákon ismerkedhetünk meg a kastély dísztermeivel, a belső udvarral, a kápolnával. Bár nem mint múzeum van kialakítva, mégis különösen szépek a dísztermek (Prunkräume) díszes mennyezetei, fakazettás ajtói, antik cserépkályhái. Páratlanul szép a kobaltkékben pompázó, neogótikus kastélykápolna eredeti, gótikus szárnyas oltárával és az esküvők és egyéb rendezvények számára igen közkedvelt nagyon romantikus berendezésű Herrensalon. Érdekes a márvány és porcelán fürdőszoba és a beüvegezett galéria különleges festményeivel.

Melléképületei történelmi lovasiskolaként, mellette egy modern Auditórium, hotelként és étteremként működnek. A kastély éttermét Ausztria egyik legünnepeltebb séfje Toni Mörwald üzemelteti. Jelentős kulturális események helyszíne, mindemellett konferenciák, kiállítások, koncertek és tanfolyamok is helyet kapnak benne. A Rudolf Buchbinder által megálmodott nyári zenei fesztivál határokon túl vitte az esemény hírét, az osztrák közszolgálati televízió is közvetíti.

A hatalmas kastélypark a XIX. századi Ausztria fontos történelmi park létesítménye, mely kiválóan alkalmas piknikezésre az egzotikus és nemes fafajták között. A 32 hektáros gyönyörű angolpark területén hipermodern üvegtorony (Wolkenturm) épült 1700 férőhelyes térrel, melyben a nyár folyamán egymást követik a színvonalas komolyzenei hangversenyek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Grafenegg, Grafenegg 10

Megközelítés: Krems felől az S5 autóúton 10 km Bécs felé, Grafenwörth lehajtónál kell lejönni, onnan még 3 km.

Nyitva tartás:

ápr. vége-okt. vége: K-V 10.00-17.00, a park egész évben nyitva van. Rendezvények esetén, a koncertek kezdése előtt3 órával csak az eseményre megváltott jeggyel lehet belépni a kastély területére.

Belépő: 6,00 €, kedv.: 4,00 €

http://www.grafenegg.com

Felső fotó: forrás: https://commons.wikimedia.org, by Wald1siedel CC BY-SA 3.0