Festői várrom a Duna felett

A Wachau legszebb települése, Dürnstein pici óvárosa felett tornyosuló sziklákon trónoló középkori várrom, Ausztria talán leghíresebb erődítménye. Hírnevét, festői fekvése mellett Oroszlánszívű Richárdnak köszönheti, aki hosszú hónapokon át élvezte kényszerből a vár marasztaló vendégszeretetét. A vár maradványainak már maga a megközelítése is kaland, a hosszú, meredek lépcsősorokból álló ösvény páratlan kilátást kínál a Dunára, a környező, híres szőlőhegyekre.

 

A vár története

A Kuenringek által 1140 környékén emelt vár romjai szinte beleolvadnak a meredek hegyoldal bizarr sziklaalakzataiba. A harmincéves háborúban, 1645-ben svéd csapatok pusztították el, azóta rom.

Oroszlánszívű Richárd legendája

Az erősség elsősorban azzal vonult be a történelemkönyvekbe, hogy itt tartották fogva a keresztes hadjáratokból, Szentföldről haza igyekvő angol királyt, Oroszlánszívű Richárdot (1192-1193). A legenda szerint hűséges dalnoka sorra járta énekelve a környező várakat, itt megállva hallotta meg a várbörtönből jövő király válaszát. A valóságban, a szentföldi keresztes hadjárat során, az osztrák Babenberg Lipót herceget mélységesen megsértő angol királyt bosszúból és busás váltságdíj reményében fogták el és zárták be Dürnstein várába. 1192 őszén, az angol király a Babenbergek területén volt kénytelen visszamenni Angliába, de Bécs mellett, a zarándoknak öltözött Richárdot felismerték és átadták Lipót hercegnek. A téli hónapokat végigraboskodta itt a várban, majd Németföldre szállították, ahonnan a váltságdíj megfizetése után engedték csak haza.

A hatalmas pénzösszeg, a világtörténelem egyik legnagyobb váltságdíja, melyet Richárdért fizettek Dürnstein és több környező erőd továbbépítésére, de még a Bécs körüli erődfalak felhúzására is elegendő volt.

Mátyás király seregei is jártak itt, azonban sikertelenül ostromolták az erős vár falait. A harmincéves háború vége felé, 1645-ben svéd csapatok foglalták el és rombolták le az erődítményt. Kicsit később, 1663-ban még oltalmat nyújtanak falai a fosztogató török csapatok elől idemenekülő lakosságnak, de azóta csak pusztuló várrom.

A vár látogatása, megközelítése

A szabadon látogatható várrom, a város felől két különböző útvonalon közelíthető meg. A rövidebb, de meredekebb, ún. nehéz útvonal, az Eselsteig (Szamár-ösvény) a várost a várral összekötő városfalakon belül húzódik, ez a belső út (Innere Burgweg), míg a városfalakon kívül futó útvonal, a külső út (Äussere Burgweg).

Mindkét útvonal a városka keleti szélén lévő városkapu, a Steiner Tor közeléből indul. A könnyű út 2012 óta az Oroszlánszívű Dürnsteinben című tematikus útvonal része. A 21, angol és német nyelvű információs táblával felszerelt állomásból álló út a Duna partján kezdődik és egészen a várig tart. A városkapu előtti kereszteződésnél forduljunk jobbra, a Wunderburggraben utcába, eleinte enyhén emelkedve házak között gyalogolunk, majd az utolsó épületek után az aszfalt földútra vált és elérünk egy keresztben futó ösvényt, itt balra fordulunk a vár felé. Hatalmas sziklák, bizarr sziklaformációk alatt emelkedünk egyre feljebb, majd felérünk egy kis, lapos térségre, ahol balról csatlakozik hozzánk a nehezebbik ösvény. Pár lépés után jobbra ágazik le a közvetlenül a vár romjaihoz vezető lépcsősor.

A nehezebbik, de tán látványosabb verzió, a hangulatos Eselsteig, a városkapu után jobbra, felfelé induló utcácskán kezdődik. Útjelzőtábla is mutatja az irányt (Ruine Dürnstein). Az ösvényt zöld sáv felfestéssel, és a Wachau Világörökség-ösvény (Welterbesteig) fehér alapra festett hullám alakú logojával is jelzik, eltévedni lehetetlen. A lépcsős úton hamar a házak fölé emelkedünk, a ritka akácosból helyenként mesés kilátás nyílik a városra, a Dunára. Feljebb érve, balról megkerülünk egy gigantikus sziklatornyot, csodás panoráma a Dunára Weissenkirchen felé és a sziklás Vogelbergre, majd felérünk arra a magaslatra (pihenőpad), ahol jobbról találkozunk a másik várba vezető úttal.

Bármelyik útvonalat is válasszuk, 15-20 perc alatt kényelmesen fent vagyunk a lélegzetelállító kilátást nyújtó várromoknál.

Tipp: a vártól tovább túrázhatunk a Schlossbergre, a kilátótoronyig, majd vissza a Vogelberg parádés panorámát nyújtó szikláin.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitvatartás: a vár bármikor szabadon látogatható.

Megközelítés:

Dürnstein keleti szélén, a város alatt futó alagút előtt kialakított nagy, fizetős parkolókban hagyhatjuk a kocsit. P2 parkoló, díj: 8.00 – 19.00, első óra 2 €, két óra: 3 €, napijegy: 4 € (2017). A parkolótól a város felé átmegyünk az országút alatti aluljárón, onnan 200 méter a városkapu.

Felső fotó:  © Österreich Werbung, Fotograf Filmspektakel.at