Wachau gyöngye

A fallal körülvett, pici Dürnstein városa bájos fekvésével, gyönyörű, kék-fehér barokk templomtornyával, sziklaszirten álló romantikus várromával a Wachau jelképe, valószínűleg legtöbbet fotózott pontja. A főszezonban meglehetősen népszerű Dürnstein hírnevét, műemlékei és páratlan fekvése mellett elsősorban Oroszlánszívű Richárd angol királynak köszönheti, aki hónapokon át élvezte kényszerből a vár marasztaló vendégszeretetét.

  

Az apátság története és látogatása

A parányi városka nyugalmát semmi sem zavarja meg, a meredek sziklák között meghúzódó település alatt építették meg a vonat és autóforgalom számára az alagutat – gyalogosan fedezhető csak fel az ódon hangulatú, festői, romantikus óváros.

 Az 1410-ben alapított Ágoston-rendi apátság jellegzetes, sokat fotózott kék-fehér templomtornya már messziről felismerhető. Ausztria egyik legszebb barokk kori épületegyüttesét a kor legnagyobb építészei, Jakob Prandtauer és Josef Munggenast 1710-1733 között, a rendkívül szűk helyet zseniálisan kihasználva alkották meg. A fő látványosság, az apátsági templom a Klosterplatz felől (itt van a pénztár is), az apátsági udvaron át érhető el. Az udvarra nyíló monumentális barokk portál alatt találjuk a kasszát.

A sárga és szürke homlokzatú udvar (Stiftshof) legszebb részlete a templom felé nyíló gyönyörű, mozgalmas barokk főportál, melynek szobrai, obeliszkjei remekül harmonizálnak a templomtoronnyal.

A Mária Mennybemenetele plébániatemplom gyönyörű, egységesnek ható berendezése arany, barna és fehér színek ízléses elegye. A falak hófehérségét a szentélyben a márvány természetes színei ellenpontozzák. A szószék és ellenpólusa, a Nepomuki Szent János-szobor reliefjei és szobrai különösen szépek és plasztikusak. A szentély különösen gazdagon díszített, a főoltár részét képezi egy rendkívül érdekes forgatható tabernákulum, egy aranyozott glóbusz, melyet bibliai témájú reliefekborítanak.

Az oldalkápolnákban a híres Kremser Schmidt festményeit találjuk, de látható itt két felöltöztetett csontváz is üvegkoporsóban. Az apátsági épületben kisebb kiállítást rendeztek be az Ágoston rend történetéről. Ezen túljutva a főudvar nyugati szárnyából érünk ki a Dunára néző teraszra, ahonnan alaposabban is megszemlélhetjük a csodálatos templomtornyot és élvezhetjük a pompás kilátást a szőlőkkel borított hegyoldalakra, a Duna szalagjára.

A vezetett túra keretében a fentieken kívül még lejuthatunk az érdekes kriptába és végigkalauzolnak minket a templomból nyíló barokk kerengőn.

A városka egyéb látnivalói

Az óváros a máig is fennálló városfallal van körbekerítve. A falak meredeken húzódnak fel egészen a sziklákon épült várig. A két városkaput köti össze a középkori épületekkel zsúfolt Hauptstrasse, a főutca. A nyugati városkapu közelében az 1630 körül későreneszánsz stílusban épült kastély áll (Schloss Dürnstein), a több hajdani borász házból összeépített épületegyüttes az 1960-as évek óta az ország egyik legnépszerűbb kastélyszálllója legendás étteremmel és terasszal.

A főutcán érdemes még bepillantani a Városháza (Rathaus) gyönyörű árkádos udvarára, a reneszánsz sgrafittókkal díszített késő gótikus épületet 1547 óta használják tanácsházaként.

A Hauptstrasséről egy kis utca ágazik le a Duna felé, a végén látható a klarissza rend egykori kolostorának impozáns romjai. Az 1289-ben alapított apácakolostort a reformáció idején szüntették meg, majd később gabonaraktárként hasznosították a megmaradt épületeket. A romhoz a XX. században épült hozzá a város másik luxusszállodája, a Hotel Richard Löwenherz.

A dürnsteini vár romjai: részletes ismertetés itt.

Vendéglátóhelyek:

A két legnagyobb múltra visszatekintő, és a mai napig legnépszerűbb, legautentikusabb borozó, heuriger:

Altes Presshaus, a főutca közepén, rusztikus söntés, bent egy nagy szőlőprés alatt kóstolgathatjuk a helyi borokat, specialitásokat. Hauptstrasse 10.

Alter Klosterkeller, a városfalon kívül található a város legmenőbb borozója, kisvendéglője. Jó időben, a Dunára néző lugasos terasz ellenállhatatlan vonzerő. Anzuggasse, a városkaputól, Steiner Tor, a Duna felé tartó, a városfal mellett vezető kis utca.

Schmidl pékség és kávézó, a főutcán egymás mellett van a két intézmény, a legendás wachau-i zsemle, a Wachauer Laberl szülőhelye és autentikus forrása. Több mint 100 éve készítette itt az első, búza- és rozslisztből sütött zsemleszerű péksüteményt Schmidl pék mester. A titkos receptúra alapján csak itt gyártott zsemléket az egész Wachauban megtaláljuk.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Stift Dürnstein, Dürnstein Klosterplatz

Megközelítés: Dürnstein a Duna bal partján, a Wachauban, Kremstől  7 km-re nyugatra található a 3-as főút mellett. Autóval a városba nem szabad behajtani, a főút alagútjának mindkét végén találunk fizetős parkolót (P2 parkoló, díj: 8.00 – 19.00, első óra 2 €, két óra: 3 €, napijegy: 4 € (2017).

Nyitva tartás: ápr-okt: H – Szo: 9.00-18.00, V, ünnepnap: 10.00 – 18.00. Kasszazárás 17.30. A vezetett, német nyelvű túrák vasár- és ünnepnapokon 12 órakor indulnak!

Belépő: 3,50 €, diák: 2,60 €, gyerek (6-14): 1,50 €, vezetett túra: 6,00 €, diák: 3,50 €, gyerek: 3,00€

http://www.stiftduernstein.at/

Angolul: http://www.stiftduernstein.at/en.html

Felső fotó: by Uoaei1 CC BY-SA 3.0, wikipedia.org