Szerencse fel!

A tatabányai Ipari Skanzen, azaz a Szabadtéri Bányászati Múzeum az eredeti akna helyszínén kialakított páratlan érdekességű látnivaló.

 

A szénmedence utolsó üzeménél, a XV-ös aknánál kialakított szabadtéri bányászati kiállítást az egykori bányaüzem épületegyüttese egészíti ki. A bányászati eszközök és gépek mellett betekintést nyerhetünk a bányászcsaládok hétköznapjaiba is.

 

Látogatás a skanzenban 

A múzeum területén számos bányászati fejtőgépet, csilléket, szállító járműveket láthatunk, egy ún. lejtősaknába is alászállhatunk, megnézhetjük az eredeti aknatornyot a gépházzal. A régi irodaépületekben különböző kiállítások vannak, ásványokkal, ősmaradványokkal, de talán a legérdekesebb a rekonstruált üzemvezetői iroda.

A kecses víztoronytól nem messze található a régi öltöző- és fürdőépület, ahol az extrém indusztriális hangszereiről, hangot adó gépeiről ismert Lois Viktor Hangfürdő c. állandó kiállítása kapott helyet. Már maga a lepukkant fürdőépület belseje is szürreális, telepakolva a furcsa, ipari hangszerekkel, amelyeket nyugodtan meg is lehet szólaltatni, már amelyik működik.

A múzeum nagy udvarán számtalan modern, nagyon indusztriális, többnyire fémből készült szobrot állítottak ki, láthatjuk például a Turul-emlékmű első modelljét is.

A skanzen legnépszerűbb és legérdekesebb része az a két régi, hatlakásos bányász lakóház, az ún. hatajtósok, melyek berendezett kis lakásaiban megismerhetjük a bányászok különböző rétegeinek mindennapjait az 1900-as évek elejétől az 1960-as évekig.

Van itt cipészműhely, mini cipő kollekcióval, igazi retro fodrászszalon, fényképész üzlet, szatócsbolt, lakás, a teljesség igénye nélkül.

A két hatajtós épületet lezáró házban iskolatörténeti kiállítást rendeztek be, két korhűen berendezett osztályteremmel, az egyik az 1920-30-as, a másik pedig a sokunk által átélt, ismerős hatvanas, hetvenes évekből.

A legapróbb részletekig tökéletesen rekonstruált termekben óriási élmény körülnézni, beülni a szűk padsorokba. Még az ismerős kék nejlon iskolaköpenyek is ott lógnak a fogason.

Az Ipari Skanzen méltatlanul kevesek által látogatott, de kihagyhatatlan magyarországi látványosság.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tatabánya, Vágóhíd u. 1.

Telefon: +36/34-311-076

Nyitva tartás:  április 1. és október 27. között, szerdától vasárnapig, 10 és 18 óra között.

Belépő: 900 Ft, diák, nyugd.: 500 Ft

http://www.tbmuzeum.hu/Skanzen/5