Kálvária, kápolna, kilátó egy csodaszép dombon

Tata egyik legérdekesebb látnivalója a város délnyugati részén magasodó kopár Kálvária-domb. A kietlen mészkősziklán megkapó látványt nyújt a Kálvária szoborcsoportja, a bájos, fehér falú kápolna, az ipari műemlék víztorony, és a fantasztikus panorámájú kilátótorony. Ráadáskánt a domb tövében találjuk a Szabadtéri Geológiai Múzeumot is.

Kálvária

A rendkívül látványos, harmonikusan a tájba helyezett barokk Kálvária-szoborcsoportot Schweiger Antal faragta 1770 körül. Sajnos az idő vasfoga meglátszik már a szobrokon, a fejek az egyik lator kivételével hiányoznak már, de a Golgota így is abszolút lenyűgöző.

A kápolnát az itt álló XIV. századi, gótikus Szent János-templom részbeni elbontásával és apszisának felhasználásával – Fellner Jakab tervei alapján – 1755-ben építették. A barokk és rokokó stílusjegyeket egyaránt magán viselő épület mennyezetét barokk freskó díszíti.

Fellner Jakab-kilátó

A Kálvária-domb fő vonzerejét a dombtetőn épült 40 méter magas kilátótorony jelenti. Az építmény sörétöntő toronyként épült 1939-ben a Turul Sörétöntöde részeként, az 1960-as évektől használják idegenforgalmi célokra. A tetején lévő nyitott teraszra közel 200 lépcső vezet fel, az innen feltáruló panoráma lenyűgöző, egész Tata városa, az Öreg-tó a lábunk előtt hever, távolabb jól látszanak a Gerecse és a Vértes hegyei is.

Szabadtéri Geológiai Múzeum

A Kálvária-domb tövében egy felhagyott kőbányában, szépen parkosított területen hozták létre a jelenleg az ELTE kezelésében lévő szabadtéri földtani és őslénytani bemutatóhelyet. A gyönyörű környezetben lévő múzeum elsősorban a geológia és a paleontológia tudománya iránt érdeklődőknek jelent nagy élményt.

A természetvédelmi terület többszáz millió év geológiai eseményeit, annak élővilágát valamint botanikai, kultúrtörténeti és bányászattörténeti (őskori tűzkőbányászat) látnivalókat mutat be. A bemutatóhelyen Magyarország szinte összes kőzete megtekinthető és tapintható. A kiállítás csak szakvezetéssel látogatható.

http://www.elte.hu/tata

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Az Öreg-tó mellől, az Esterházy-kastélytól induló Fazekas utcán 10 perc sétával érünk a domb aljához, vagy a Nagytemplom előtti Kossuth térről, a templom mögé kerülve érjük el a Fazekas utcát.

Nyitva tartás, belépődíjak

Kilátó: máj. 1. – aug. 31.: K – V: 9-17, jegy: 200 Ft, diák/nyugd.: 150 Ft.

Múzeum: ápr. – okt.: K – P: 10-16, Sz-V: 10-18, jegy: 400 Ft, diák/nyugd.: 200 Ft

Telefon: 06/34/381-587

Cím: Tata, Fekete u. 2.