Családi kirándulóhely a Velencei-tónál

A Velencei-tó északi partján, a Pákozd és Sukoró közti Mészeg-hegy oldalában alakították ki a Pákozd-Sukorói Arborétumot és Vadasparkot, mely egy hamisítatlan családi kirándulás élményét kínálja. A kellemes, erdős-ligetes környezetben remek sétákat tehetünk a tanösvényen, a magas kilátótoronyból csodálhatjuk a széles panorámát, vadvirágos réteken piknikezhetünk. A kicsikre, palánkvárra emlékeztető kalandjátszótér vár, vadállatokat figyelhetünk meg testközelből, interaktív múzeumban fedezhetjük fel a környék érdekességeit és még egy romantikus kis tó is van.

A arborétum látogatása

Egy korábban felhagyott birkalegelő helyén 1990-ben nyitotta meg, a helyet máig üzemeltető helyi erdészeti vállalat (Vadex), mely az összesen 96 hektáron elterülő arborétumot idővel komplex családi kirándulóhellyé fejlesztette. A terület sajátossága, hogy a környékre jellemző, gránit alapkőzeten csak igen sekély termőföld található, emiatt itt nem találunk hatalmas faóriásokat, famatuzsálemeket, a fiatalos erdő, a ligetes, gyepes táj, a tágas rétek határozzák meg az arborétumot, no meg a sokfelől kitáruló szépséges velencei-tavi panoráma.

A parkoló a Szúnyog-szigetre vezető bekötőút mellett van, a Don-kanyar emlékkápolna közelében, onnan pár perc alatt sétálhatunk fel a bejárathoz. Sajnos térképes brossúrát hiába kérünk, a tájékozódás kissé nehézkes a meglehetősen nagy területen fekvő arborétumban és az irányító táblák sem túl sűrűek. A hosszú, nyílegyenes, murvás út, melynek mentén kőzetbemutató sorjázik, a központi helyen lévő tájmúzeum épületéhez vezet, ahol interaktív eszközök segítségével ismerkedhetünk meg a környék természetrajzával, geológiájával, vízrajzával, betekintést nyerhetünk kulturális és néprajzi emlékeibe és még egy halászati kiállítás is vár ránk.

Az épülettől három irányba is indulhatunk tovább, észak felé, azaz balra, ha a bejárattól jövünk, pár perc sétára magaslik a kilátótorony, talán ide érdemes először jönni, a 15 méter magas, a lombszint fölé nyúló torony felső szintjéről pazar panoráma nyílik a Velencei-tó víztükrére és nádi birodalmára, a Velencei-hegység lágyan hullámzó vidékére. A toronytól északra indul a 9 állomásos, 1300 méter hosszú erdészeti tanösvény. A múzeumtól kelet felé lesétálunk a magaslatról, az erdőből kiérve csodás, kopáros, cserjés, gyepes területen ereszkedve lefelé, szép kilátást élvezhetünk a tóra. Az erdei kalandjátszótérre érünk, ahol szintén találunk egy kisebb kilátótornyot. A fő szenzáció a palánkvárra hajazó építmény együttes, ahol kedvükre vezethetik le a gyerekek feles energiájukat. Nem messze egy kis tó fekszik, partján kikötött ladik, egyik oldalán szomorú füzek sorakoznak katonás rendben, kis stégről figyelhetjük meg az élővilágot, a récék és ludak mellett, elsősorban a békákat. A tó melletti épületben erdei iskola működik, itt találunk mosdókat is.

A kistótól, ill. a játszótértől nincs messze a vadaspark, de közvetlenül a múzeumtól is odamehetünk. Az épület előtti pihenőhelynél kell letérni a murvás útról, mely a vadasparkhoz vezet. Ne várjunk állatkertet, a szarvasok és muflonok sokszor elég messze legelésznek a kerítéstől, a vaddisznók szeretnek emberközelbe kerülni és hangosan ropogtatni az ajándék makkot. A hazánkban élő, bemutatott nagyvadak közül kissé kilógnak az ausztráliai emuk, de kétségtelen, hogy jól mutatnak. A madárröpdék sztárja a fantasztikusan szép arany fácán és a hihetetlenül színes, bizarr fejű vadpulyka. A kisebb gyerekek nagy bánatára állatsimogató nincsen.

Az arborétum érdekessége, hogy a kijelölt tűzrakóhelyeken kedvünkre sütögethetünk és a fedett pihenőnél, összerendezetten álló halomból még tűzifát is vihetünk, melynek ára benne van a belépődíjban. Az emlékkápolnától kissé lejjebb a Katonai Emlékpark látogatása egészítheti ki a kirándulást, este pedig a népszerű Szúnyog-szigeti Halászcsárda kínálatából vacsorázhatunk. Erősen ajánlott a halászlé, de akármelyik halas étellel sem nagyon lövünk mellé. A vendéglő, időjárástól függően március közepétől vagy április elejétől október végéig van nyitva.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Autóval, mindkét irányból, a Pákozdi pihenőnél (50-es km) kell letérni az M7-es autópályáról, Budapest felől először a Pákozd-Sukoró műútra érünk, ahol jobbra fordulunk, majd mindjárt az első leágazásnál ismét jobbra, a Doni Emlékhely táblát követve érünk az arborétum parkolójához. Tömegközlekedéssel, helyközi autóbuszjárattal Budapestről és Székesfehérvárról is a Pákozd, Honvéd Emlékmű megállónál kell leszállni, majd kb. 900 métert gyalogolni az emlékkápolnánál balra forduló bekötőútig.

Nyitvatartás (2020):

Január 2. – március 15., okt. 19 – dec. 22.: minden nap 10.00 – 16.00

március 16 – május 31, aug. 31 – okt. 18: naponta 9.00 – 18.00

június 1 – aug. 30: naponta 9.00 – 19.00

A kassza és a múzeum fél órával zár kapuzárás előtt!

Belépő (2020):

Felnőtt: 1600 Ft, gyermek, diák, nyugdíjas: 1100 Ft, 3 éven alul ingyenes.

Családi jegy (2 felnőtt, 1 gyerek): 3700 Ft, minden további gyermek 500 Ft.

Részletes információk az arborétum honlapján.

Kutyát nem lehet bevinni az arborétum és vadaspark területére.

Telefon: 06 30 / 417 – 0133