Minden, amit a bányászatról tudni érdemes

A Vértes nyugati oldalán fekvő, egykori nagy múltú bányavárosban, Oroszlányban ma már egyetlen szénbánya sem működik, azonban a város szélén, eredeti környezetében működő Oroszlányi Bányászati Múzeum kiállításain izgalmas bepillantást nyerhetünk a hajdani hétköznapi hősök korántsem veszélytelen életébe, munkájába. Felmászhatunk egy aknatoronyba és a föld alá is bemerészkedhetünk, egy valósághű táróba is. Az izgalmas ipartörténeti emlék remek családi program, és a közeli majki remeteséggel összekötve tartalmas kirándulás.

Az oroszlányi bányászati skanzen

Alig pár évtizede még bányaüzemek sora szegélyezte Oroszlány határát, mára már egyetlen mélyművelésű üzem sem működik. A múltra emlékeztető létesítmények helyét lassan átveszik a modern ipari üzemek. Több tudományág számára jelent kiváló lehetőséget, hogy a város gondot fordít egy jellegzetes épületcsoport megőrzésére, illetve múzeumi célzatú hasznosítására. Az Oroszlányi Bányászati Múzeum a település külterületén, a Majki Kamalduli Remeteségtől néhány száz méterre, egy kisebb erdőség szélén található. Az épületek és berendezései eredeti állapotukban mutatják be egy modern bányaüzem felszíni létesítményeit, illetve működését. A környékbeli bányák bezárása során ide gyűjtötték össze a szénmedence jellemző gépi berendezéseit és bányászati relikviáit is. A kiállítóhely 3 fő objektuma köré csoportosul a 3 részre tagolódó kiállítás.

A Múzeum látogatása

A bejárattól balra fekvő üzemi épület falánál emlékhely fogadja a látogatót. Az itt található táblák emlékeztetnek a bányamunka veszélyeire, s a föld alatt életüket vesztett bányászokra. Az épületbe lépve az első kiállítási egységen haladhatunk végig, amely az 1937-ben megindult oroszlányi szénbányászat történetéről ad áttekintést. Itt nézhetők meg a Vértes hegységre jellemző ásványok, a geológusok és bányamérők eszközei, illetve műszerei. Bányász szerszámok, munka- és díszruhák, az 1945-ben alakult – s a bányásztelepülésekre olyannyira jellemző – fúvószenekar relikviái. Az eredeti diszpécserközpont, illetve a bányamesteri iroda berendezését őrzi az épület. A kiállításon egy a Márkus-hegyi bányában forgatott film eleveníti fel a bányászok kemény és veszélyes életét, a filmhez a múzeum dolgozói, maguk is ex-bányászok, fűznek információbangazdag kommentárt.

Az épületből kilépve sorakoznak a hazai bányagépgyártás büszkeségei, az úgynevezett „F” gépek. Ezeket a lánctalpas vágathajtó-gépeket az ’50- es évek végétől fejlesztették ki a magyar mérnökök. A látványos gépezetek mellett még számos berendezés, illetve az eredeti sínhálózaton álló csille és mozdony mutatja be a földalatti munka segédberendezéseit. Tovább haladva a leglátványosabb, központi épülethez, a ma már kilátóként szolgáló aknatoronyhoz és hozzá tartozó gépházhoz érünk. Ezekben is eredeti helyükön megőrizve találjuk a csillék függőleges szállítását szolgáló monumentális aknagépet (vitlát), illetve kast (speciális liftet). Az üzemeltetés során felszínre kerülő csillék kötélpályán jutottak el a szenet felhasználó erőműbe. Ezt, a csilléket sínről a kötélpályára feladó állomást európai szintű ipartörténeti emléknek tartják. Az aknatorony tetejéről remek kilátás nyílik a környékre, a Bányászati Parkra és a majki remeteségre.

A bezárt bányákat biztonsági okokból fel kell tölteni, bejáratukat pedig lezárják. Ezért a föld mélyének megismerését biztosítja a külön e célra épített mintatáró, melyben valósághűen imitálják a bányabeli viszonyokat. Egy izgalmas, földalatti séta keretébe sűrítve ismerhetjük meg a különböző biztonsági berendezéseket, melyek az omlások elkerülését, és a bányászok munkavégzését segítik. Egyúttal számos egyéb bányászati problémáról, például a szellőztetés-, a robbanásveszély leküzdése-, világítás kérdésének megoldásáról, illetve magáról a szénfejtés módszereiről is képet kaphatunk itt. Itt sisak viselése kötelező!

A hangzatos nevű Bányász Tematikus Élményparkban a kicsik játék markológépekkel, tologatható csillékkel játszhatnak, félóránként pedig indul az eredetileg bányászokat fuvarozó kisvonat egy kanyargós körre a park területén.

Gyakorlati tudnivalók

Oroszlányi Bányászati Múzeum

H-2840,Oroszlány-Majk, XX-as akna

Telefon: +36 (20) 281-3226


Nyitvatartás: Március 1-től október 30-ig hétfő és kedd kivételével naponta 10 – 18 óra között

Belépődíjak: Teljes áru: 1800,- Ft Kedvezményes: 900 Ft, bányavasút pótjegy: 300 Ft, Kilátó pótjegy: 200 Ft/fő.

Aktuális információk a múzeum hivatalos honlapján.