Látogatóközpont a Turul árnyékában

2018 augusztusában nyílt meg a Gerecse Kapuja látogatóközpont a tatabányai Kő-hegyen, az ország kedvenc Turul madara közelében. A már eddig is népszerű kirándulóhely méltó turisztikai infrastrukturális helyszínt kapott, a kiállítótérként, étteremként, via ferrata kölcsönzőként és szaküzletként funkcionáló épület, Dévényi Sándor turulra hajazó alkotása már önmagában is megér egy kirándulást.

A látogatóközpont és szolgáltatásai

Az egykori buszforduló mellé épült látogatóközpont és a környék fejlesztése egy 514 millió forintos EU támogatásból és a tatabányai önkormányzat önrészéből valósult meg. 2018 augusztusában adták át az épületet, a terület rendezése az év végéig teljesen elkészül. Az épület, a főként pécsi házairól ismert Dévényi Sándor építész által tervezett központ bevallottan a tőle nem messze lévő, szárnyait tárogató turulmadárra emlékeztet. A meglehetősen organikus épület, sok fa és kő, nem túl hivalkodó, tökéletesen illeszkedik környezetébe.

Belépve a hatalmas főbejárati kapun, jobbra egy viszonylag szerény kínálatú ajándékbolt és a kiállítótér helyezkedik el. Balra az étterembe juthatunk, egyenesen, át tudunk menni az épület túloldalára, ahol jobbra a kis outdoor szaküzletet, ill. kölcsönzőt találjuk. A kiállítás sajnos csak belépődíj ellenében látogatható, szerencsére az amúgy gyönyörű fotókból álló tárlat mellett, a kor szellemének megfelelő, változatos interaktív, digitális tartalmak teszik érdemessé a látogatást.  Van itt mindenféle érdekesség, szelfit készíthetünk egy tetszőlegesen kiválasztott szikár, honfoglaláskori harcossal, hang-kép kvízben, ill. vaktérképen tesztelhetjük tudásunkat, sőt még egy virtuális kabinba lépve „lebeghetünk” a Gerecse felett is. Gyerekekkel akár egy órát is el lehet mókázni a kiállításon, miközben felvértezzük ismereteinket a környék természetrajzáról, történelméről, mondavilágáról.

A meglehetősen színvonalas étterem nem hozza a klasszikus turista menü feelinget, árszínvonalában vetekszik a fővárosi menő helyekkel, azonban már nagyon kellett Tatabányának egy nívós vendéglátóhely, és hol lehetne méltóbb helye, mint a város első számú attrakciójának közelében. A kiszolgálás figyelmes, a szerviz nem hagy maga után kívánnivalót, az étlap jól áttekinthető, átgondolt, és kellőképpen rövid, mely az alapanyagok frissességét ígéri. A tányérok összetétele, kinézete professzionalizmusra utal. A tervek szerint, a látogatóközpont mellett épül majd egy kifejezetten kirándulóknak szóló büfé is a megszokott sláger turista fogásokkal.

A központ egyedüli negatívuma, a fizetős WC (200 Ft), bár az itt fogyasztó vendégeknek ingyenes! Cserébe a mosdók ragyogóan tiszták és modernek.

Az épület hátsó részén kapott helyet a magyarországi via ferraták, azaz vasalt utak építője és megálmodója, a Kovács Tamás által vezetett vasaltutak.hu kölcsönzője és szaküzlete. 2500 Ft-ért lehet teljes klettersteig szettet bérelni, mely beülőből, kantárból, sisakból és kesztyűből áll. A kezdőknek természetesen minden tudnivalót készséggel elmagyaráznak, sőt különböző tanfolyamokon is részt lehet venni, de vezetett túrák is vannak hétvégenként. A Turul alatti Kő-hegy sziklafalán több, különböző nehézségű és hosszúságú, mászó pályát alakítottak ki, a kezdőtől a vérprofi szintig. Részletes információ a pályákról és a szolgáltatásokról itt! A mászás mellett hegyi kerékpárokat is bérelhetünk, a boltban készséggel adnak felvilágosítást a környék biciklivel járható útjairól, a ránk váró nehézségekről, sőt még térképet is kapunk, melyen jól lehet látni az egyes utak járhatóságát, meredekségét. Zárójelben teszem csak hozzá, az útvonalak nagy része nem kifejezetten gyerekbarát.

A központ és a szobor közti területet is rendezték, egy jópofa, fajátékokból álló játszótér, egy szabadtéri kondi park, pihenőpadok, piknikezésre remekül alkalmas asztalok várják a kirándulókat. Három tanösvényt alakítottak ki a környéken, a látogatóközpont és a szobor között futó, 7 állomásos Turul-tanösvény a nemzeti millenniumi emlékművek történetét mutatja be, a Szelim-lyukhoz vezető út mentén lévő régi geológiai tanösvény felújítva, kicsinosítva mesél a régió kőzettanáról, míg a Ranzinger Vince tanösvény a Csúcs-hegyen álló, egykori aknatoronyból kialakított kilátóhoz vezető út mentén nyújt információt a Gerecse növény- és állatvilágáról.

A Látogatóközpont közeléből induló három tematikus túraútvonalon, a mobiltelefonra is letölthető Gerecse Kapuja applikáció vezeti végig a természetjárókat. A tanösvényeken további digitális, illetve animált tartalmak érhetők el a legmodernebb kiterjesztett valóság technológia segítségével.

A Turulról, a Szelim-barlangról és a Ranzinger-kilátóról szóló részletes leírásunk ide kattintva érhető el.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Autóval M 1 autópálya felől: Tatabánya-Óváros letérőnél hajtunk le a pályáról, (ez az első tatabányai csomópont Budapest felől), majd a körforgalomnál az 1. sz. főútra, jobbra kanyarodunk a város felé, 1 km után egy kemping mellett jobbra térünk le a Panoráma útra, amely sok kanyarral visz az út végén lévő parkolóba, a Turul háta mögé.

Tömegközlekedéssel: Tatabánya vasútállomástól, elmegyünk a Vértes Center mellett, majd egyenesen az Álmos vezér utcán, a piros sáv jelzéseket követve haladunk Turul szobor iránt. Átkelünk az 1-es főúton, majd az autópálya alatt, és felkapaszkodunk a szerpentinúton a Kő-hegyre. Táv: 1,5 km.

A látogatóközpont előtt ingyenes a parkolás, bár szép időben, hétvégén nagy a zsufi, ilyenkor lehet, hogy csak messze az út szélén kapunk helyet.

Látogatóközpont kiállítás

A központ látogatása ingyenes, a kiállítás belépti díja: 500 Ft, diák, nyugd.: 250 Ft, családi jegy: 1250 Ft, 6 éven alul és Tatabánya Kártyával ingyenes!

Nyitvatartás

Látogatóközpont: K – V: 10.00 – 19.00

Étterem: K – V: 11.00 – 22.00, P,Szo,V 23 óráig.

Kölcsönző: H – V: 10.00 – 18.00

A látogatóközpont hivatalos honlapja