Családi termálfürdő különleges szaunákkal az erődök városában

A Közép-Európa egyik legnagyobb erődrendszeréről ismert, a Duna partján fekvő Komárom városa egy kitűnően felszerelt, egész évben működő gyógyvizes termálfürdővel is dicsekedhet. A mélyből feltörő gyógyvíz jótékony hatását már a rómaiak is ismerték közel kétezer évvel ezelőtt. Az egész évben nyitva tartó családbarát fürdőben ráadásul egyedi hangulatú szaunavilág nyújt egészen különleges élményeket.

Az 1700 éves fürdőkultúra

A Komáromhoz tartozó Szőny mellett lévő jelentős római katonaváros, Brigetio területén lévő ásatásokon 2014-ben szenzációs régészeti lelet került elő: egy 800 négyzetméteres, díszes freskókkal ékesített hatalmas, ókori padlófűtéssel ellátott fürdőkomplexum. A fürdő helyiségei közül a 100 négyzetméteres caldariumot sikerült eddig azonosítani, amely eredetileg forróvizes medencékkel volt ellátva és megtalálták a fűtést szolgáló tüzelőteret is.

1965-ben az egykori lengyár telephelyén ivóvizes kutat fúrtak, s így tört fel a 62 fokos termálvíz, ami két évre rá már gyógyvíz minősítést is szerzett. Az 1960-as évek közepe óta a komáromi fürdő fokozatosan fejlődött, sorra nyíltak a különböző medencék, élményelemek, ma már egész évben várja a gyógyulni, pihenni, kikapcsolódni vágyó fürdőzőket.

A gyógyvíz

A fürdő területén a medencékben kalcium-magnézium-hidrokarbonátos, kloridos és szulfátos minősített gyógyvíz található, amely degeneratív gerinc és ízületi betegségek, kopások, meszesedések, továbbá köszvény kezelésére is alkalmas. Mindezeken felül műtétek utáni rehabilitációra is kitűnő hatással van.

A fürdő gyógyvize gazdag ásványi-anyag tartalmának köszönhetően fürdőkúrára is alkalmas, amelyet gyógyászati kezelésekkel tehetünk teljessé. Jól képzett reumatológus szakorvosok egyénre szabva állítják össze a kezeléseket, továbbá ellenőrzik a betegek állapotát. A kezeléseket szakképzett fizioterápiás asszisztensek, gyógymasszőrök végzik. A mozgásukban korlátozott vendégek főépületen belüli közlekedését lift segíti. A gyógyfürdőben az OEP által finanszírozott kezelések is elérhetők.

A fürdő látogatása, szolgáltatásai

A fürdőben külső és belső élmény- és gyógyvizes medencék, valamint rönk és finn szaunák működnek egész évben.

Összesen tíz medence található a létesítményben. A fedett részen egy gyógy- és úszómedence, valamint egy tanmedence és egy jakuzzi, a szépen parkosított, gondozott szabadterületen pedig a két, egész évben nyitva tartó gyógyvizes mellett, nyáron úszó-, élmény- és gyermekmedencék vannak. A nyári szezonban családi csúszda is várja a vendégeket.

Gyermekvilág

A gyermekek a téli és a nyári időszakban sem unatkozhatnak, olyan érdekes vízi játékok várják őket, mint a vízi kosárlabda, az úszó sziget, a vidám csikóhal vagy a mosolygós cápa. A nyári melegben a legkisebb gyerkőcöktől a nagyobbakig a kétféle vízmélységű, élményelemekkel, vidám állatfigurákkal és kígyócsúszdával felszerelt gyermekmedencékben lubickolhatnak.

Amennyiben a vízi kalandok után a gyerekek másra vágynak, úgy két gazdagon felszerelt, szárazföldi játszótéren is játszhatnak. Külön kuriózum a római kori homokozó, ahol a kis régészek kincseket találhatnak, amelyeket haza is vihetnek.

 

Szaunavilág

A szauna világban 2 finn szauna és egy rönkszauna, valamint egy infraszauna is működik. A rusztikus rönkszauna és az azt övező hangulatos kertben lévő, régi korokat megidéző dézsás merülő és vödrös zuhany teszi teljessé a szaunázás élményét. A hetente több alkalommal is megrendezett SzaunaSzeánsz®okon akár pálinkás, sörös, vagy kókuszos felöntéseken is lazulhatunk. A részletes programot a honlapon találjuk.

 Az aktív kikapcsolódást kedvelőket pedig strandröplabda-, kosárlabda- és lábteniszpálya várja. A fürdőben rendszeresen szerveznek sport és szórakoztató programokat, havonta egyszer, évszaktól függetlenül éjszakai fürdőzést. Ekkor a vendégek - 20.30 órától éjfélig - kedvezményes belépővel használhatják a medencéket és a szaunavilágot.

 

Szálláslehetőség

A gyógyfürdő területén két kemping és egy hotel, valamint apartmanházak és faházak is találhatók és osztálykirándulások számára alkalmas ifjúsági szálláshely is bérelhető. A Thermál Hotel két családi szobával és 25, részben pótágyazható, kétágyas, fürdőszobával, televízióval, mini hűtőszekrénnyel és telefonnal felszerelt szobákkal rendelkezik. A szálláshelyekről közvetlen átjárás biztosított a fürdőbe és a napi árban már a fürdőbelépő is benne van.

Amennyiben nem a fürdő területén szeretnének megszállni, úgy jó választás lehet a Komárom keleti szélén, csendes környezetben található Carrier Hotel. Az igényesen berendezett, megfelelő komfortot biztosító hotel 17 szobája 32 főt tud fogadni. 

További információ: http://www.komthermal.hu/szolgaltatasok/szallaslehetoseg/

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Komárom, Táncsics Mihály. u. 34-36.

Megközelítés: a komáromi termálfürdő a város szívében van, a város központjából a Szlovákiába vezető útról (Igmándi út), a körforgalom utáni első jelzőlámpánál jobbra fordulunk a Táncsics M. utcára, pár száz méter után a fürdő előtti nagy, ingyenes parkolóhoz érünk.

Nyitva tartás: H-V: 9.00-20.00, szauna: K-P: 13.00-19.45, Szo-V: 9.00-19.45

Belépő: http://www.komthermal.hu/arak/belepojegyek-berletek-szallas/

 

http://www.komthermal.hu

www.facebook.com/gyogyfurdo.komaromi