Romantikus művészvár, különös stíluskavalkád

Egykori koronázóvárosunk, a gazdag történelmű Székesfehérvár leglátogatottabb épülete, érdekes módon, egy XX. században lakóházként és műteremként épült várkastélyszerű építmény. A töretlen népszerűségnek örvendő Bory-vár a város Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben áll. A rendkívül sokoldalú művész, Bory Jenő élete fő műve tökéletesen kiállta az idő próbáját, az eklektikus vár tömény romantikát árasztó, soktornyos épülete, az impozáns Százoszlopos udvar, a bájos csigalépcsők, az építészeti stílusok kavalkádja, a termek falait beborító több száz festmény, a szobrok erdeje, a teraszok, zegzugok,  a varázslatos kert nem mindennapi élményt ígér.

A vár története

Bory Jenő (1879 – 1959)1912 nyarán vásárolta meg a telket, melyen akkoriban csak egy kis présház állt, hogy nyarait itt töltse családjával, majd az első világháború után kezdte meg az építkezést. Mintegy negyven nyáron át dolgozott az épületen, szépen lassan kinőttek a falak a földből, testet öltött a rendkívül sokoldalú építész, festő- és szobrászművész fantasztikus álma. Feleségével, Komócsin Ilona festőművésszel, kevés segítséggel szinte egymaguk építették fel a várat, Bory Jenő kevés tervezéssel, mindent a helyszínen alakított ki. A Guinness rekordok könyvében is szerepel a vár, mint a legnagyobb épület, melyet egy ember a saját maga munkájával épített fel. Természtesen eközben, az igen termékeny művész ontotta a szobrokat, a festményeket, a tanévben Budapesten, a Képzőművészeti Főiskolán és a Műegyetemen tanított, a nyarakat itt töltötte, szorgalmas munkával bővítgette élete fő művét.

1934-ben már a nagyközönség előtt is megnyitotta a várat, mely ekkor tett szert hírnévre, a látogatókat őmaga kalauzolta végig a már elkészült termeken, épületrészeken. Természetesen a szakma nagy része lenézően nyilatkozott a várról, őrületes katyvasznak, öncélú fantazmagóriának, kapitális giccsnek tartva azt, de a látogatók imádták a művész elhivatottságát, szenvedélyét, a mesekastély romantikáját. Sokan kérdezik, honnan volt erre ennyi pénz? Bory Jenő sokat foglalkoztatott szobrász- festőművész és építész volt, számtalan köztéri szobrot rendeltek meg tőle, több épületet is tervezett, jövedelmét teljes egészében beleforgatta az épülő várba. A második világháború pusztításai sajnos a várat sem kímélték, sok-sok évet tett ki a károk helyrehozása. Bory Jenő 1959 decemberében hunyt el a Bory-várban, szeretett műtermében ravatalozták fel a művészt.

A kissé feledésbe merült épületet végül a 2000-es évek elején hozták rendbe, kicsinosították, a modern kori turizmus igényeinek megfelelően várja a vendégeket. A Bory-várat ma is a család tartja karban, kezeli a vendégek áradatát. Kétség kívül állíthatjuk, hogy ma a város legnépszerűbb látnivalója.

A vár látogatása

A várhoz a Máriavölgy utcai bejáraton át érünk, a szemközti épületben találjuk a kasszát, tőle balra a főhomlokzat előtti téren több információs tábláról ismerhetjük meg Bory Jenő életét, munkásságát, a vár építésének történetét. A díszkút elől ragyogó képet mutat a soktornyos várkastélyszerű épület, a lépcsősorok, balusztrádok, árkádok, teraszok, tornyok sokasága kissé letaglózónak hat elsőre, de kétségtelenül, első pillantásra megkedvelhető a tömény romantikát árasztó épületegyüttes, nem utolsósorban pedig a kert növényei is tökéletes összhangban vannak a vár különböző részeivel. A vár belső tereit, a műtermeket elborítják a festmények, szobrok, melyeknek zömét Bory Jenő és felesége készítette, de találunk más, neves, kortárs művészek alkotásait is, többek közt, Csók István és Székely Bertalan festményeit. A több teremből álló képtár legtágasabb helyisége, a műterem, a mester íróasztalával és karosszékével. A képtárban is megfigyelhetjük Bory Jenő kiapadhatatlan szerelmét és tiszteletét, múzsája, felesége irányába, rengeteg művét ihlette hitvese és feltétel nélküli szerelme.

Az impozáns, négyzetes, zárt belső, ún. Százoszlopos udvar három oldalát árkádos épületrészek keretezik, a felső szinteken a magyar királyok és egyéb történelmi alakok nagyméretű szobraival. Az udvart a hitvesi szeretet kápolnája zárja egyfajta szentélyként, középpontjában a feleségéről mintázott, egészalakos, ülő szobra látható. Órákig el lehet bóklászni a zegzugos épület termeiben, az egymás mellett álló Zászlós- és Csúcsos torony tetejére fel is lehet mászni, az előbbi torony gyönyörű, színesre festett csigalépcsőháza az utóbb évek legkedveltebb közösségi média fotótémájává vált.

A Bory-várat nem véletlenül tartják a magyarországi szimbolikus építészet egyik különös példájának, a két fő alkotó erő, felesége és a művészet iránti szeretete. Remek élmény céltalanul bolyongani, felfedezni a részleteket, a vár szinte minden köve, szobra, sarka külön jelentést hordoz. A várépület oldalában, kávézóban pihenhetjük ki a látogatás fáradalmait.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Bory-vár, Székesfehérvár Máriavölgy utca 54.

Telefon: 06/22/305-570

Megközelítés:

A városközpontból a Berényi úton, Bicske felé indulunk, majd a Videoton után, a táblával is jelzett útra, jobbra térünk le a 811-es főútról, ahonnan a Máriavölgy úton érünk a vár előtti kis terecskére, a Bory-térre. Itt kis, hamar megtelő parkolót találunk, a legtöbben a Máriavölgy utca mentén állítják le a kocsit.

Nyitvatartás:

Minden nap: 9.00 – 17.00

Belépő (2021):

Teljes árú jegy: 2000 Ft, felnőtt kísérő jegy: 1000 Ft, diák, nyugd.: 1000 Ft.

A vár hivatalos honlapja