A vízen lebegő falu

Hazánk egyik rejtett kincse, a Vértes lábainál fekvő, Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó, melynek partján az utóbbi évtizedekben kiépített ún. úszó falu csodájára jár a fél világ. A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partját szinte teljesen elfoglalják a különleges, cölöpökre épült horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet.

A Bokodi-tó története, bemutatása

Az 1961-ben épült oroszlányi hőerőmű hűtőtavának kialakítása céljából duzzasztották fel a környező réteken átfolyó Által-eret. 1960 őszén készült el a völgyzáró gát, és megkezdődött a tó feltöltése. A tónak kettős célja van; hűtés és tárolás. Az erőmű kondenzátoraiban felmelegedett hűtővizet felületi párologtatás, és a tó befolyásával történő keveredés útján hűti. A lényeg, hogy az ipari tevékenység miatt a tó vízhőmérséklete ideális az állatvilág, elsősorban a halak számára.

Az évek során a tó közkedvelt horgászparadicsommá vált, az északi gát és a hőerőmű közvetlen közelében lévő partszakasz kivételével körbe épült a jellegzetes cölöpökön álló horgászházakkal, melyek többségéhez hosszú, fapallókból készült stégek vezetnek.

A rendkívül fotogén, romantikus tóparti vityillók magántulajdonban vannak, látogatásuk természetesen idegenek számára nem megengedett, viszont a tópart az erőmű tulajdona, elméletileg bárki szabadon mozoghat a horgásztó partjainál. Az utóbbi időben több külföldi portálon is megjelentek fotók, leírások a helyről, a ház és stégtulajdonosok őszinte bosszúságára szebb hétvégéken csőstül jönnek a kíváncsiskodók.

A tavat középen kettévágja a gigászi szállítószalag, mely hazánk egyetlen működő mélyművelésű bányájából, a Pusztavám melletti, márkushegyi bányaüzemből hozza az erőműt tápláló barnaszenet. Ugyanezt az építményt láthatjuk a vértesszentkereszti romok mellett is.

bokodi-to.jpg

Térképkivágat: Vértes 1:30 000 (Szarvas-Faragó), www.map.hu 

A Bokodi-tó megközelítése, látogatása

A Bokodi-tó megközelítése korántsem egyszerű feladat, csak meglehetősen rossz állapotú földutakon juthatunk a part közelébe. A legkönnyebben elérhető partszakasz, talán az egyik leglátványosabb stégekkel felszerelt is. A tó északkeleti részén fekszik, Oroszlányból a Dózsa György utcán vagy a Kecskédi útról kell lehajtani, pont a nagy kanyarban. Tovább egyenesen megyünk a keskeny betonúton a galambosi üdülőtelep felé, az út pár km után beletorkollik egy, a partot követő földes útba. Itt van néhány hely, ahol letehetjük az autót. Pár lépésre már látjuk is a tóparti házikókat.

A tó túlpartján fekvő festői házcsoportot Bokod irányából érhetjük el, a falu szélén futó környei országútról indul a tó irányába a hepe-hupás földút. A Bokod és Oroszlány közti műútról tudunk a tó déli partján lévő házcsoporthoz menni egy ugyancsak rossz minőségű, keréktörő szekérúton.

Látogatásunkkor legyünk nagyon diszkrétek, vegyük figyelembe, hogy a horgászok nyugalmat szeretnének, a tulajdonosok privát szféráját mindenképpen tartsuk tiszteletben. Ne menjünk oda, ahová tiltó táblát szereltek fel, ne hangoskodjunk, és főleg ne szemeteljünk!