Látványos barlangokkal fűszerezett, kilátásban gazdag, rövid kirándulás a Gerecse északi peremén

A Gerecse északi részén, egészen a Dunáig kifutó, változatos formájú, kisebb hegyek, dombok sorának egyik legjelentősebb tagja, a Bajót és Mogyorósbánya között magasodó Öreg-kő (372 m) mészkősziklafalakkal tagolt erdős tömbje. A jellegzetes alakú hegy elsősorban különleges természeti képződményeiről ismert, a monumentális, beszakadt kupolájú, ősemberbarlang, a Jankovich-barlang a fő látnivaló, de közvetlen mellette még három másik üreget is láthatunk. Az Öreg-kő másik vonzereje a tetején húzódó sziklafalakról, mészkőpadokról nyíló lenyűgöző kilátás, ami bőven megéri a rövid, meredek kaptatót. Bajót központjából mászunk fel az Országos Kéktúra útvonalát is érintve a barlangokhoz, majd felmászunk a sziklák, ill. a hegy tetejére, ahonnan a szélrózsa minden irányába feltáruló kilátásokat csodáljuk meg a különböző kilátópontokon. Kényelmes erdei úton ereszkedünk vissza a szép fekvésű Bajótra.

A túra hossza: 5,0 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 210 méter

Kiindulópont:

Bajót, Hősök tere, parkoló. A fő utca (Kossuth Lajos utca) mellett, a községházával szemben fekvő kis téren találunk több, szabadon használható parkolóhelyet.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz gyalogtúra jól jelzett turistautakon, rövid távon jelzetlen ösvényeken. Az útvonal nehézségét a barlangok feletti részen, a hegy tetejére vezető, nagyon meredek, de rövid jelzetlen csapáson történő kapaszkodás jelenti. AZ Öreg-kő tetején, a kilátópontokhoz is jelzetlen ösvények vezetnek, itt nagy előny a jó tájékozódási képesség vagy legalább egy pontos GPS alapú, térképes applikáció. A sziklafalak tetején, szélén óvatosan mozogjunk, korlát nincs!

A túra leírása

Bajót központjából, a községházával szemben nyíló Hősök teréről indulunk, az emlékműtől balra felmegyünk a keresztező utcára, melyen balra fordulva, a Zöld kereszt jeleket is követve érünk ki a fehérre festett, magaslaton álló, eredetileg román és gótikus stílusban, majd a barokk korban átépített római katolikus templomhoz. Az épület előtt jobbra tartunk, majd pár méter után ismét jobbra térünk a Kék négyzettel jelölt széles földútra, mely a Cinege-hegy füves, északi oldalába fordulva kezdi meg kapaszkodását az Öreg-kő felé. Utunk cserjésbe ér, legyünk résen, mert rövidesen jobbra tér le a jelzett út egy alig észrevehető, a fiatalos sűrűbe bebújó csapásra. Pár perc múlva a jelzés szélesebb gyalogútra vált, mely lassan emelkedik az Öreg-kő árnyas, északi oldalában. A térképeken is feltüntetett, útmenti Öreg-kő-forrást viszont ne keressük, vize már évek óta kiapadt. Kényelmes, szintet tartó, délnek forduló utunkról, jobb kéz felé, a fákon át már kirajzolódnak az Öreg-kő északi nyúlványának sziklafalai.

Kisvártatva elérjük az Öreg-kői pihenőt (288 m), ahol több kulturált pihenőpad is várja a piknikezni vágyókat. Itt érintjük az Országos Kéktúra útvonalát, de egyből is el is hagyjuk azt a Kék jelzésű ösvényre váltva, mely jobbra indul meg meredeken a hegytető felé. Meredek betonlépcsősorhoz érünk, mely feljebb Y alakban ágazik ketté. A jobb oldali ágon kapaszkodó lépcsősor az Öreg-kői 1. számú zsomboly fémráccsal lezárt bejáratához visz. A 26 m mély aknabarlang nyílását is magában rejtő sziklafal előtt viharvert pad áll, a növényzet résein kikukucskálva pont az esztergomi bazilikát láthatjuk. Menjünk vissza a lépcsők elágazásához, a másik, a Kék barlang jelekkel is jelölt kanyargó lépcsősoron mászunk fel a következő üregig, a jobb kéz felé nyíló Baits-barlang tágas bejáratához. Az összesen 46 méter hosszú járat falain megfigyelhetők a meleg vizek oldásának hatásai, a különböző méretű gömbüstök és fülkék. Mindjárt a bejárati terem mennyezetén látható az egyik legnagyobb, szinte teljesen szabályos kör alakú, 4-5 méter átmérőjű gömbfülke. Ez a barlang is jelentős denevér-kolóniának ad otthont, gyakran láthatjuk, nappal is, a halkan röpködő élőlényeket.

Tovább, pár méterrel feljebb érünk az igen látványos, beszakadt kupolájú Jankovich-barlanghoz. Itt is megfigyelhetjük a meleg karsztvizek által kialakított oldásformákat, a gömbfülkéket. A 10 m széles és magas, impozáns csarnok 8 méter átmérőjű kürtővel nyílik a felszínre. A barlang nevét a régészeti kutatást támogató Jankovich Béla kultuszminiszterről kapta, a barlang mélyén rendkívül gazdag őskori lelet került elő szinte sértetlenül, a Neandervölgyi ősemberek lakta hely igazi ősemberbarlang volt. A Jankovich- és a Baits-barlang között, a hegynek felfelé futó igen meredek ösvényen kapaszkodunk, valaha falépcsők lehettek itt, elkorhadt maradványaikat tudjuk követni. Feljebb, jobbra nyílik egy ösvény, melyen kiérünk a Szalay-barlang nyílása elé. Ez az üreg is a hévizes barlangképződés iskolapéldája, a 40 méter hosszú járat két nagy termének mennyezetén hatalmas gömbfülkék sorakoznak. A barlang elől lebilincselően szép panoráma nyílik Esztergomra, a Dunára, a Pilisre és a Visegrádi-hegységre, előtte a Nagy-Gete jellegzetes alakjával, a horizontot a Börzsöny vonulata zárja.

Visszamegyünk a meredek úthoz, majd jobbra fordulva felküzdjük magunkat a hegy tetejére, ahol balra érve jutunk ki a Jankovich-barlangot is rejtő impozáns, függőleges mészkősziklafalak tetejére, ahonnan szépen rálátunk a barlang kürtőjére. A kilátás innen is lenyűgöző, balra jól látszik az Öreg-kő északi, hosszan elnyúló, sziklapados nyúlványa, mögötte a Duna parti Nyergesújfalu ipari üzemeivel. Pár lépéssel feljebb, a sziklalépcsőkön túl találkozunk a Zöld háromszög jelzésekkel, melyek felvezetnek az Öreg-kő erdős platójára. Érdemes egy kis kitérőt tenni a balra nyíló jelzetlen ösvényen, mely kb. 100 méter után kibukkan a hegy déli letörésének tetején, ahonnan megkapó kilátást élvezhetünk a mélyben fekvő Péliföldszentkeresztre. Visszatérve a jelzett útra, csak pár lépést teszünk rajta, mivel jobbra térünk le egy ugyancsak jelzetlen ösvényre, mely parádés kilátópontokra viszi a kíváncsi túrázót. Mindjárt jobbra tartva bukkanunk ki egy gyönyörű helyen, a Szalay-barlang feletti sziklákon, ahonnan remekül rálátunk a Jankovich-barlang függőleges mészkősziklafalaira. Tovább, a kis csapás, eleinte lejtőn, majd szintben haladva fut a sziklafalak pereméhez közel. Az Öreg-kő, már több helyről is megcsodált, északi szikláihoz érünk, a lépcsőzetes sziklapadok tetejéről nyíló mesés körpanoráma a jutalmunk. Délnyugatra még a Nagy-Gerecse ismerős vonulata is feltűnik, délre pedig az Öreg-kő központi csúcsa uralja a látképet.

A kilátóhelytől kissé visszakanyarodva, délnyugati irányban megyünk tovább, a jelzetlen, de jól követhető ösvény végül visszacsatlakozik a Zöld háromszöggel jelzett turistaútba, melyen jobbra kanyarodva ereszkedünk tovább. Fiatalos erdőben gyalogolunk a lejtős úton, a következő elágazásnál balra, majd lejjebb jobbra kalauzolnak a jelzések. Elmegyünk egy felhagyott kőbánya mellett, és leérünk egy, a falu feletti mezők szélén futó murvás útra, melyen jobbra fordulva sétálunk a völgyben megbújó, szép fekvésű Bajót felé. Ezt az utat már a Zöld kereszt jelzések követik. A domboldalban kiépített temető alatt érünk vissza a falu házai közé, az első lehetőségnél balra fordulva érünk vissza kiindulópontunkra, a Hősök terére.