Tökéletes kikapcsolódás a Szekszárdi borvidék idilli fekvésű birtokán

A Szekszárdi-dombság lankáin, a festői fekvésű Szálka község feletti Pincehegyen terül el a Matievics birtok, a katonás sorban álló szőlőtőkék és a gyümölcsfák között magaslik a vendégház fehérre meszelt falú, rusztikus épülete. Keresve sem találhatunk jobb szálláshelyet a történelmi szekszárdi borvidéken, minden adott a hibátlan élményhez, magas színvonalú, makulátlanul tiszta, átgondolt berendezésű, letisztult stílusú szobák, kitűnő helyi borok, finom ételek, remek kirándulási lehetőségek, mindez a régió szívében, Szekszárdtól pár perc kocsiútra.

Matievics Vendégház

A körbekerített birtok közepén, a halastóra néző dombhát tetején áll az L alakú vendégház, tőle jobbra, a kert túlfelén pedig a család lakóháza. Ideális kombináció, a házigazdák mindig elérhető közelségben vannak, de nincsenek állandóan a vendégek nyakán. A háromhektáros területet 2009-ben vásárolta meg a fővárosból származó Matievics házaspár, a két épület pár év múlva már állt, 2011-ben az első, akkor még vásárolt szőlőből készített borok is elkészültek. Azóta épül-szépül a birtok, a vendégház alatti borospincében már saját szőlőből készült nedűk várják a vendégeket.

István felel elsősorban a borászatért, felesége, Netti a vendégház és a konyha úrnője, de természetesen olajozottan tudnak egymás feladataiba is besegíteni. Két közös gyermekük is itt él velük, no meg Panda, a bohókás kutya és a két, kissé öntörvényű cica. A házaspár az évek során lassan szinte tökéllyé fejlesztette új munkáját, a vendéglátást, erről a különböző szállásos honlapok szinte egyöntetű maximális értékelései tanúskodnak. Az egyetlen hátulütője a dolognak, hogy a szabad helyek villámgyorsan betelnek, korán kell résen lennünk, ha meg szeretnénk tapasztalni a szekszárdi régió egyik legbarátságosabb szálláshelyének hangulatát.

A vendégház két szintjét foglalják el a szobák, a földszinten a kétszemélyes, franciaágyas, fürdőszobás szobák találhatóak, pótágyként is használható kanapéval, még hűtő és kis teakonyha is áll a vendégek rendelkezésére. Az emeleten, ahová lépcsőházból juthatunk fel, alakították ki a rendkívül tágas, két légterű, franciaággyal és két egyszemélyes ággyal felszerelt családi szobákat. A roppanósan tiszta ágyneművel borított ágyak mindegyik szobában kényelmesek, garantált a kiadós, szépítő alvás.

A reggelizés a vendégház alatti részen történik, szép időben kint a pince előtti, szép kilátást nyújtó teraszon, de bent is ehetünk a tágas étkezőhelyiségben. A terasztól nem messze, egy kis magaslaton lévő asztalnál elfogyasztott reggeli az egyik legmenőbb dolog a birtokon, a szőlőtőkék közt, pompás panorámát élvezve szürcsölhetjük kávénkat, kóstolgathatjuk a helyi finomságokból összeállított reggelit. Netti igyekszik szinte minden alapanyagot a közeli őstermelőktől vagy a szekszárdi piacról beszerezni, kézműves sajtokban, szalámikban, kolbászokban nagyon erős a felhozatal. Összegezve a nagyon fontos, napi első étkezés minőségét, csillagos ötös!

Külön kérés esetén lehetőség van vacsorára is, étlap nincs, a fogások mind frissen, az idényre jellemző alapanyagokból készülnek, egyenesen a sütőből, mintha régi barátokhoz mennénk vendégségbe. Természetesen az étkek mellé a ház saját borai dukálnak, István szakszerű magyarázataival.

A vendégház és a családi ház közötti kertben kis játszótér és a nyárfák közé beépített kilátóterasz nyújt további élményeket, a domb letörésénél egy idilli fekvésű asztalnál élvezhetjük a naplementéket, parádés panorámát élvezve a szálkai szőlőkre, a lágyan hullámzó lankákra és a mélyben, a Lajvér-patak felduzzasztásával, kialakított, festői fekvésű halastóra.

Matievics Borászat

2011-ben került ki a kis pincészetből az első, saját termelésű bor, majd az újonnan telepített tőkék termővé fordulásakor már saját szőlőből készíti István nagy gondossággal és szívvel borait. A relatív kis területhez mérten sok fajtával dolgoznak, a szekszárdi borvidékhez hasonlóan itt is a vörösek dominálnak, de a Chardonnay például kifejezetten jóra sikeredett. A hétvégente rendszeresen tartott borkóstolásokon végigvesszük a borászat szinte összes borát, a teraszon kezdünk palackos borokkal, majd törvényszerűen jön a téglával kirakott borospince, ahol egyenesen a hordóból kóstolhatjuk a tételeket. Természetesen mindvégig István szakszerű magyarázataival ismerhetjük meg a borászatot, az alkalmazott technológiát.

Nagy változás készülődik a borászat életében, 2020-tól fokozatosan állnak át a környezettudatos, vegyszermentes, ökológiai gazdálkodásra a szőlőben és a mellette lévő gyümölcsösben is. Tervek szerint 2022-től már tanúsítvánnyal is rendelkező bioborok képezik a választékot. Jelenleg 6-7 féle borból áll a választék, köztük a kiemelkedő Cabernet Franc és a remek Cabernet Sauvignon. A palackozott, címkével ellátott borokat meg is vásárolhatjuk vagy a honlapról közvetlenül is megrendelhetjük.

Szálka a legrendezettebb község az egész régióban, központjában két kitűnő étteremmel, az egész szekszárdi borvidék talán legszínvonalasabb és legizgalmasabb tányérokat kínáló helyével, a Horog étteremmel és a tőle kőhajításra lévő, kissé kedvezőbb árfekvésű, helyi és magyaros fogásokkal dolgozó Trófea étteremmel. Nyáron a falu túlsó végén lévő, festői fekvésű, fjordszerűen kanyargó Szálkai-tó strandja ígér hűsítő élményeket. A kompakt Szekszárdi-dombság és a nem messze fekvő Gemenci-erdő kirándulóhelyei is egyszerűen közelíthetők meg a Matievics birtokról.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Szálka, Pincehegy utca 1.

Megközelíthető autóval:

Az M6 autópályáról Szekszárd-dél, Őcsény, Decs lehajtónál jövünk le, majd Szekszárd felé kanyarodunk, kiérve az 56-os főútra, a körforgalomnál Bátaszék irányába hajtunk tovább, majd 1,8 km után jobbra térünk le Szálka felé. Felmegyünk a szőlők közé, a kanyargó úton érdemes a szép kilátást nyújtó Mausz-kápolnánál megállni egy picit. Ahogy beérünk Szálkára, még a falunévtáblánál élesen jobbra térünk le egy szűk mélyútra, mely egyenesen vezet a Matievics birtok távirányítású kétszárnyú kapujához.

Telefon: +36/20/449-9652

E-mail: matievics@szalkabor.hu

A vendégház honlapján egyszerűen tudunk szállást foglalni, leellenőrizhetjük a szabad szobákat és borokat is rendelhetünk.