Kilátásban gazdag, változatos kirándulás a tolnai dombok közt

Kisszékely, az ország egyik legszebb fekvésű faluja, a Tolnai-Hegyhát északi részén, a Nagyszékelyi- és a Kisszékelyi-erdő között a Kisszékelyi-patak völgyében fekszik. Az idilli, dimbes-dombos, bukolikus táj szépségeinek felfedezését nagyban megkönnyíti a helyi kezdeményezéssel kialakított, példaértékű tanösvény, mely Lázár Ervin híres meséjéről, a Négyszögletű Kerek Erdőről kapta nevét. A négy, külön is bejárható részből álló, kitűnően jelzett, 22 állomásos tanösvény a falu nevezetességeit és a környék legszebb helyeit fűzi láncra, összekötve a település feletti kilátóhelyeket.

A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény leírása

A tanösvény teljes hossza: 10,9 km

Kökény (kék) tanösvény: 3,6 km

Berkenye (zöld) tanösvény: 3,2 km

Galagonya (piros) tanösvény: 2,7 km

Vadkörte (sárga) tanösvény: 4,4 km

kisszekely.png

A tanösvény négy külön is végigjárható kisebb körútból áll, melyek mind a község központjából, az iskola elől indulnak. A térképre nézve négyágú sziromnak kinéző, külön színekkel és nevekkel jelölt szakaszokon összesen 22 állomás ismertető táblái segítik a tájékozódást, ill. mutatják be a környék növény- és állatvilágát, földrajzi és történeti jellemzőit. A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény nevét, a közeli Alsó-Rácegrespusztán gyerekeskedő Lázár Ervin meséje ihlette, aki később, kisszékelyi házában is sok időt töltött. A négy szakasz közül a legváltozatosabb és leglátványosabb a zöld színnel jelölt Berkenye körút, mely a falu délnyugati részén kanyarog. Amennyiben csak egyre van időnk, ezt válasszuk, ez a szakasz remekül kombinálható a piros színű Galagonya körúttal, mely a délkeleti részeken fut.

A tanösvényt 2013-ban hozta létre a helyi lokálpatrióta, Kisszékelyi Kulturális Egyesület, sűrűn felfestett turistajelzések és információs táblák segítik tájékozódást, a jelzések stilizált négyszirmú virágra hajaznak. A hivatalos sorrend a kék színű Kökény körúttal kezdődik és az óra járásával ellentétes irányban kapcsolódik rá a következő szakaszra. A tanösvény körüljárja a falut, érinti a környék két nagy erdőtömbjét, az északnak található Kisszékelyi-, és a déli Nagyszékelyi-erdőt, áthalad a legszebb kilátópontokon.

A Kökény körút a falu központjából, a régi iskola elől indul a keskeny lépcsősoron a kis magaslaton, szabadon álló, copf stílusú Szent György-templomhoz. A kék és a sárga jelzésű tanösvény kissé feljebb találkozik a Piros kereszt jelzésú úttal és jobbra felfelé, a Kiss utcán, majd egy impozáns löszmélyúton folytatódik. A Kiss utcában, Lázár Ervin egykori nyaralójának falán találjuk a nagy meseíróra emlékező táblát. Kissé odébb, a Kökény körút balra tér le a Vadkörte körútról és a Piros keresztről, felkapaszkodik a Kisszékelyi-erdő szélére, ahonnan szép kilátás nyílik vissza a falura. Bejárja Kisszékely északi határait, majd erdőn-mezőn át ereszkedik vissza a falu főútjára.

A 8. állomásnál térjünk rá a strand felé vezető útra, mely már a zölddel jelzett Berkenye körút mentén található. Átmegyünk a Kisszékelyi-patak hídján, elmegyünk a pici strand mellett, jelzett ösvényünket egy darabig kíséri a ritkásan felfestett Piros sáv és Piros kereszt jelzés is. Hamarosan balra térünk le a köves útról egy füves aljú ösvényre, mely a mesés hangulatú Vadkerti-patak menti erdőben fut. A tanösvény ismét balra kanyarodik le a Piros jelű útról, átkel a patak kis hídján és kiér egy keresztező, széles útra. Innen tehetünk jobbra egy rövid kitérőt a szép fekvésű, nyugodt Vadkerti-tóhoz is. A 10. állomástól ösvényünk emelkedni kezd, a Nagyszékelyi-erdőben járunk, majd egy szuszogtató kaptató után kibukkanunk a fák közül. A Dukai-hegy gerincére érve már látjuk a kilátótornyot, utunk legmagasabb pontját. A kilátó felső szintjéről parádés panoráma nyílik a völgyben fekvő Kisszékelyre, a Tolnai-hegyhát jellegzetes lankáira. A toronytól pár lépést visszafelé megyünk és jobbra, a széles szekérúton folytatjuk túránkat. Idilli mezőkön keresztül ereszkedik a falu felé az út, majd jobbra fordul le, a 14. és a 15. állomás után pedig leérünk a faluba, a Petőfi utcán balra kanyarodva érünk ki a temetőhöz.

A temető sarkánál találkozunk a piros jelzésű Galagonya körúttal, melyre jobbra térve megyünk tovább. A Berkenye körút visszavisz a pár percre lévő faluközpontba. A temető után beérünk egy erdős részre, majd egy jelzőtáblánál a tanösvény balra tér le, löszmélyúton emelkedünk, jobbra az Ótemető régi sírkövei tűnnek fel. A 17. állomásnál érünk fel az Ótemető fölé, ahol pihenőpadokon piheghetjük ki a kaptató fáradalmait. Utunk felér a Szarka-hegy szép kilátást nyújtó gerincére, egy magasles után balra lefelé fordulva kezdjük meg az ereszkedést a falu felé. Széles, homokos talajú, lejtős szekérúton érünk vissza a völgybe, a 19. állomásnál keresztezzük a Kisszékelyi-patakot és kiérünk a falu főútjára.

Amennyiben az utolsó szakaszt, a sárga jelzésű Vadkörte körutat is végigjárnánk, úgy egyenesen menjünk tovább, a Zrínyi utcán, ha balra fordulunk a főúton, a Szabadság utca visszavezet, végig a falun az iskoláig. A Vadkörte körút hosszan, lassan emelkedve ér fel a Kisszékelyi-erdő szélére, ahol találkozik a jobbról érkező Piros kereszt jelű úttal, az utolsó, a 22. állomásnál élesen balra fordulva kapaszkodik fel egy dombhátra, és becsatlakozik a kék jelzésű Kökény körútba, ahonnan a már ismert útvonalon ereszkedünk vissza a faluba, kiindulási pontunkra.