Klasszicista kastély, meseszép angolpark

A Fejér megye déli szélén, a Mezőföld sík vidékén fekvő Dég álmos kis falva rejti Magyarország egyik legnagyszerűbb klasszicista kastélyát és legnagyobb angolparkját. A Festetics-kastély és hatalmas parkja országos viszonylatban is kiemelkedő jelentőségű látnivaló, a Pollack Mihály tervezte monumentális épület és a romantikus park megújulva, gyönyörűen helyreállítva várja a turistákat. A szépen gondozott park legfőbb látványossága, a hosszan elhúzódó Szerpentin-tó kis gyaloghídjaival és a szigetén álló bájos Hollandi-ház.

A kastély és park története

Festetics Lajos 1769-ben szerzett birtokokat Dégen és környékén, így megalapozta a grófi család dégi ágát, és egy kisebb kastélyt is építtetett. A gazdag földek jól jövedelmeztek, főleg a napóleoni háborúk során a jó minőségű gabona kereskedelmével megvagyonosodott fiú, Festetics Antal már az ország leggazdagabb nemesei közé tartozott. A szabadkőműves páholyhoz tartozó gróf rangjához és vagyonához méltó otthon építtetésébe kezdett, a kastély tervezésével, a fiatal feltörekvő építészt,  Pollack Mihályt bízta meg. A klasszicista stílusú, monumentális épület 1812-re készült el, építése után alakították ki a kastély körüli látványos angolparkot is, mely hosszan kígyózó szerpentin-tavával, a melléképületekkel 1820-ra kapta meg mai alakját. A kis szigeten álló Hollandi-házat később, gróf Festetics Pál idejében, 1891-ben emelték. A legenda szerint a dégi kastély a már betiltott, szabadkőműves szertartásoknak is otthont adott és itt őrizték a szabadkőművesek titkos levéltárát.

A nagyhatalmú és gazdag Festetics Pál főkamarásmester 1924-es halála után, mivel gyermeke nem született, unokaöccse, Festetics Sándor örökölte meg a dégi birtokot. A magyar történelem különleges figurájának felesége, gróf Károlyi Mihály, későbbi miniszterelnök húga, Júlia volt. Gróf Festetics Sándor 3 hétig az ország hadügyminisztereként is tevékenykedett, majd az 1930-as években a Magyar Nemzetiszocialista Párt vezéreként politizált. Az 1920-as évek második felében Sándor a kastély épületét modernizálta, átalakíttatta, a ma is látható belső díszítések, stukkók, burkolatok, kandallók az ő ízlését tükrözik. 1944-ig élt a család a kastélyban, a háború nem kímélte az épületegyüttest, a berendezés odalett, a könyvtár értékes gyűjteménye is nagyrészt megsemmisült.  A család Nyugat-Európába menekült, Festetics Sándort azonban szélsőjobboldali politikai szerepe miatt börtönbüntetésre ítélték, majd feleségével együtt internálták, az 1950-es években haltak meg elszegényedve.

A kastélyban a háború után gyermekotthon működött egészen 1996-ig. A nagyarányú helyreállítás, a Nemzeti Kastélyprogram keretében 2012-ben kezdődött, először a parkot, a tavat hozták rendbe, majd 2018-tól a kastély épületének felújítása kezdődött. 2021-re a kastély renoválása is véget ért, a tervezett kiállítások kialakítása folyamatban van, 2022-re már biztosan teljes egészében látogatható lesz az épületegyüttes. A kastélypark a kastély felújítása alatt is látogatható.

A kastély és a park látogatása

A cikk írásakor (2021 május) a kastély már felújítva áll, azonban még zárva van, az épületet már tökéletes pompájában csodálhatjuk kívülről és az angolpark is látogatható. A Festetics-kastély kert felőli portikuszos homlokzata kísértetiesen emlékeztet Pollack Mihály fő művére, a Magyar Nemzeti Múzeum épületére. A kastély érdekessége, hogy főhomlokzata a parkra néz, hátsó homlokzatához érünk először a park bejáratától, mely úgyszintén monumentális, murvával borított kocsis rámpa kanyarodik fel kapujához. A sarokrizalitos homlokzat középső részén két dór oszloppal tartott timpanonos kocsialáhajtó van. Az udvari homlokzat előtt óriási kocsányos tölgy áll festői keretet biztosítva a kissé sterilnek ható épületnek. A parkra néző főhomlokzat szintén sarokrizalitos, különösebb díszítés hiányában is csodás látvány, középrizalitból kiinduló portikuszát hat dór oszlop tartja, melyhez, széles, kavicsos feljáró vezet.

A 300 hektáros kastélypark hazánk legnagyobb méretű kertművészeti alkotása, a három patak összefolyásánál létrehozott angolpark különböző pontjairól feltáruló panoráma gondos tervezésről tanúskodik. A tágas tisztások és a hosszú nyiladékok a park és a falu nevezetes épületeiig vezetik a tekintetet, a református és a katolikus templomra, a szigeten álló Hollandi-házra, a park melléképületeire, és természetesen a kastély is minduntalan előbukkan. A park leglátványosabb eleme a völgyben kígyózó szerpentin-tó, melynek kis szigetén áll a park hangulatát megadó Hollandi-ház épülete. A vörös téglás, németalföldi stílusban épült ház valódi kuriózum hazánkban, nem véletlen óriási népszerűsége. A XIX. század végén emelt kis épület alsó szintjén eredetileg tehénistálló volt, míg felső szintjén alakítottak ki lakóhelyiségeket. Állítólag az istálló szaga, a zamatos vidéki levegő jótékonyan hat a légúti panaszokra, gróf Festetics Andor felesége lakott itt a legenda szerint. Anno még csak egy kötélkompon lehetett a szigetre jutni, ma már egy hosszú, szemrevaló híd vezet át, mely ottjártunkkor, annak ellenére, hogy már felújították, zárva volt.

Érdemes a hosszan kanyargó halastavat körülsétálni, útközben három hídon át is keresztezzük, a kettős fehér híd, a zsilipen futó piros híd és a hármas zöld híd mind megannyi remek fotótéma. Különösen szép a kastély előtti, feketefenyő ligetekkel tarkított tisztás, tavasszal a park nagy részét pedig medvehagyma tenger borítja be. A park különböző részein található melléképületek többsége még felújításra vár, többek közt a narancsház a dézsmapincékkel, a kiskastély, a kocsiszín, de még a teniszpályát is eredeti fényében tervezik felújítani. A park legtávolabbi pontján, a szerpentin-tó végében, egy kis sírdombon találjuk a család néhány síremlékét.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Dég, Hunyadi út 11.

Megközelítés:

Dég a 64-es főút mellett fekszik, a Tolna megyei Simontornyáról 16 km, míg Enyingtől szintén 16 km-re található. Az M 7 autópályáról Lepsénynél jövünk le, majd a 7-es úton jobbra fordulva, a körforgalomnál térünk rá az Enyingen keresztülvezető 64-es főútra.

Nyitvatartás:

A kastély még zárva, a kastélypark látogatható.

Ápr. – okt: Kedd – vasárnap: 10.00 – 18.00

Nov. – márc: kedd – vasárnap: 10.00 – 17.00

Belépő:

egységesen 500 Ft/fő, kedvezmény nincs, 6 éves kor alatt ingyenes.

A kastély hivatalos honlapjáról tudhatunk meg aktuális információkat.