Zirbenweg, a havasi cirbolyák útja

A Tirol fővárosától, Innsbrucktól délkeletre húzódó hegyvonulaton, az erdőhatár felett kialakított, rendkívül népszerű panoráma tanösvény, a havasi cirbolyák útja (Zirbenweg), kötelező családi kirándulásnak számít. A Patsherkofel alatti turistaházat a Tulfeinalmmal összekötő útvonal végigjárása során az alpesi hegyvilág szinte minden csodáját megtaláljuk, ősöreg, az időjárás elemeivel évszázadok óta dacoló cirbolyák, törpefenyők, gigantikus, zuzmóval borított sziklák, békésen legelésző tehenek, üdén zöldellő, vadvirágos rétek és nem utolsósorban, az egész utunkat végigkísérő, lenyűgöző kilátás Innsbruckra és a mögötte emelkedő csipkézett hegyláncokra.

A túra hossza: 7,7 km, egy irányban

A túra időtartama: 3 óra

Szintkülönbség: 190 m fel, 260 m lefelé (A Tulfeinalmtól indulva)

Kiindulópont:

A Glungezerbahn felvonó hegyi állomása. A kétszakaszos lift Tulfes faluból indul, megközelíthető Innsbruck felől az A12 autópályán keletre, a Hall-Mitte lehajtónál jövünk le a sztrádáról, majd a táblákat követve 10-15 perc alatt érünk fel Tulfesbe, a felvonó, Glungezerbahn, jól ki van táblázva. A parkolót az utasok ingyen használhatják.

Érkezési pont:

A Patscherkofelbahn hegyi állomása. A völgyi állomás Igls felett van, a Patsch és Lans közti országút mellett. A parkolót a felvonó jeggyel rendelkezők ingyen használhatják. Megközelíthető Innsbruckból Igls falun keresztül vagy a Brenner A13 autópályáról, Patsch-Igls lehajtótól Patsch-on keresztül. Az út jól kitáblázott, Patscherkofelbahn.

Felvonó:

Glungezerbahn: a két szakaszból álló felvonó alsó felét 2018-ban újjáépítették, a kétszemélyes ülőlifteket modern 10 személyes kabinokra cserélték. A 2019-es nyári szezonra már üzemel az új szakasz is. A középső állomástól (Halsmarter) libegő jár a Tulfeinalmtól nem messze fekvő hegyi állomásig. A felvonó üzemidejéről és a jegyárakról a Glungezerbahn honlapján találunk naprakész infókat. Amennyiben Innsbruckban pár napig tartózkodunk, a legjobb megoldás a 24, 48 vagy 72 órás Innsbruck Card megvásárlása, mellyel „ingyenesen” használhatjuk a felvonókat és a tömegközlekedést is, ráadásul szinte az összes városi látványosság belépődíját megtakaríthatjuk! A város környéki többi felvonóra is érvényes a kártya! Infó: www.innsbruck.info

Patscherkofelbahn: a modern, kabinos felvonót 2018-ra újították fel teljeskörűen, az Innsbruck Card ide is érvényes. Üzemidő és árak a Patscherkofelbahn honlapján. Főszezonban csütörtökönként esti járatok is vannak, 18 órától 23-ig!

A túra jellege:

Könnyű, családi kirándulás kitűnően jelzett, kitáblázott turistautakon, ösvényeken, néhol köves, gyökerekkel szabdalt hegyi utakon. A tehenektől kellő távolságot tartsunk! Az útvonal mindkét irányból bejárható, délelőtt inkább a Tulfeinalmtól a Patscherkofelhausig, míg délután az ellenkező irány javasolt. A két felvonó völgyi állomása között menetrendszerű autóbusz közlekedik, a Zirbenweg-Rundwanderticket opció tartalmazza bármelyik felvonóval a fel-, ill. lefelé utat és a buszjáratot a két alsó állomás között, kedvezményes áron. Megvásárolható mindkét állomáson, a jegyet a buszsofőrnek is meg kell mutatni. Ügyeljünk a felvonó üzemidejére, ne késsük le az utolsó járatot (17 óra)! Buszmenetrend itt!

zirbenweg-terkep.jpg 

Térképkivágat: WK 241 Innsbruck Stubai 1:50 000 (freytag&berndt), www.freytagberndt.hu 

A túra leírása

A Glungezerbahn hegyi állomásától indulunk a Glungezer északi oldalában fekvő, nagy teraszos Tulfeinalm (2035 m) kb. 300 méterre fekvő vendéglőjéig. A hütte elől lélegzetelállító kilátás nyílik az Inn széles völgyére, Innsbruckra és a várost koronázó csipkés hegyláncokra. Az épülettől a 350. sz. turistaúton átmegyünk egy sífelvonó alatt, majd széles kanyarral érünk ki egy modern kis kápolna után a Zirbenweg (Cirbolya-út) bejáratát jelző fakapuhoz. Egy bájos, fából készült itatókút (ivóvíz) mellett, egy ősöreg havasi cirbolya mellett kellemes pihenőhelyet találunk. A havasi cirbolyafenyő igen jól bírja a hideget és a viharoknak is ellenáll, az Alpokban főleg a magasabb, 1500 m feletti övezetben gyakori. Magas, jellegzetes, sűrű, kúp alakú koronájú fenyő, tűlevelei hosszúak, jellemzőek a több száz éves példányok is, itt a tanösvényen is láthatunk igazi famatuzsálemeket, melyek gyakran magányosan meredeznek ki a törpefenyők tengeréből.

Köves, széles ösvényünk enyhén le-föl hullámozva halad nagyjából az erdőhatár szintjén, csodás kilátást nyújtva a mélyben fekvő Inn völgyére és a Karwendel hegység mészkőcsúcsaira. Cirbolyaligetek, havasi rétek közt gyalogolunk, több helyen is találunk pihenőpadokat, információs táblákat. A piros-fehér-piros felfestésekkel is jelölt, jól követhető utunk időnként hatalmas, zuzmó lepte sziklák közt kanyarog, erdős, törpefenyős, legelős szakaszok váltogatják egymást. Elmegyünk a Rote Wand sziklafala alatt, majd a Neunerspitze csúcsa alatt tekergőzik ösvényünk. Az elágazásoknál mindiig a 350-es számú Zirbenweg útvonalat kövessük.

Utunk kissé délnek kanyarodva rövidesen eléri a 46-os sz. Glungezerweg elágazását, majd jobbra tartva, nyugati irányba folytatódik. Egy sziklás, majd egy erdős rész után érünk a Boscheben Hütte (2035 m) felé leágazó út elágazásához. Érdemes kis kitérőt tennünk a pár méterre, kissé megbújva fekvő, tiroli konyhát vivő vendéglő rusztikus épületéhez. Visszatérve az elágazáshoz, balra fordulva folytatjuk túránkat a Patscherkofelhaus felé a Cirbolya-úton. Az adótornyokkal „ékesített” Patscherkofel északi oldalában járunk, egyre közelebb érünk az alattunk térképszerűen kirajzolódó Innsbruck városához.  Elhaladunk egy kis privát hütte mellett, sziklafalak mentén vezet egy darabig drótkötéllel biztosított ösvényünk, majd tágas legelők mentén érünk ki a Zirbenweg végét jelző fakapun keresztül a terméskőből épült, nagy kilátóteraszos Patscherkofelhaus (1964 m) vendéglőjéhez.

Amennyiben van még időnk és kedvünk, érdemes, a hütte alatt, a régi állomásépület melletti, Ausztria legmagasabban fekvő alpesi botanikus kertjében (Alpengarten) is egy rövid látogatást tenni. Az innsbrucki egyetem gondozásában lévő kert szabadon látogatható, kitáblázott körút vezet a legérdekesebb részein keresztül. Az új Patscherkofelbahn hegyi állomását a modern épületben találjuk, benne a kilátóteraszos Das Kofel étteremmel és az elmaradhatatlan ajándékbolttal. A felvonó alsó állomásánál a Hausberg étterem várja a vendégeket.