Az égig érő hegyek, idilli, üdezöld legelőkön legelésző tehenek, vadvirágos alpesi rétek, haragosan zúgó, fehéren tajtékzó, vad hegyi patakok, vadromantikus szurdokok, ódon, középkori városkák és mondén télisportközpontok színes kavalkádja, ez Tirol, az alpesi Ausztria kvintesszenciája. A téli síszezonban egyértelműen az ország legfontosabb turisztikai régiója, de tavasztól őszig is rendkívül változatos, színes a tartomány idegenforgalmi kínálata.

A történelmi Tirol az I. világháborút lezáró békék során kettészakadt, déli fele ma már Olaszországhoz tartozik, északi része, a fővárossal, Innsbruck-kal, ill. egy kisebb keleti rész maradt Ausztriánál. A Bajorországtól délre fekvő tartomány tengelye, a nyugatról keletre tartó Inn széles völgye, mely az összes történelmi várost láncra fűzi. A lakosság döntő része is ebben a széles sávban él, legnagyobb városa, egyben székhelye, Innsbruck is itt található, szinte Tirol közepén, a legfőbb közlekedési útvonalak metszéspontjában fekszik.

Innsbruck, Tirol fővárosa, kulturális és gazdasági központja, vitán felül Európa legszebb fekvésű városai közé tartozik. Gyönyörűen megőrződött, középkori eredetű, gótikus, reneszánsz és barokk polgárházak által szegélyezett utcácskákból álló, kompakt óvárosa felett falként tornyosul a Nordkette csipkézett hegylánca. Szinte minden utcából csodás kilátás nyílik valamelyik cikkcakkos hegyvonulatra. A város házi hegyének számító Hafelekar csúcsára pedig a belvárosból mehetünk fel közvetlenül. Egyetemi város lévén, meglepően fiatalos és pezsgő légkör dominál a város utcáin, hangulatos vendéglátóhelyein. Innsbruck kitűnő elegye a városi és az aktív turizmusnak, történelmi emlékei közül kiemelkedik a hajdani tiroli uralkodók székhelye, a Hofburg, Miksa császár monumentális reneszánsz síremléke a Hofkirchében, a város jelképének számító Goldenes Dachl, és a csodás főhercegi kastély, a Schloss Ambras. Az újabb kori látnivalók közül kiemelkedik a város déli magaslatán, a Bergisel dombon magasló olimpiai síugrósánc és a modern Tirol Panorama múzeum a monumentális körképpel.

A főváros remek bázisa a körülötte tornyosuló hegyvilágba kiinduló változatos kirándulásoknak. Kitűnő infrastruktúra, jól jelzett turistautak, sűrű úthálózat, példás közlekedés jellemzi az egész tartományt. Különösen népszerű a várost északról határoló Karwendel hegység Nordkette láncának gerincén húzódó, látványos vonalvezetésű, Goethe-út nevű panoráma útvonal, a délkeleti oldalon lévő Patscherkofel és Glungezer csúcsa alatt vezető családi sétaút, a Cirbolya-út és a délnyugatra magasló, Észak Dolomitjaként is ismert Kalkkögel fehéren vakító mészkőlánca tövében futó panoráma ösvény.

Az Inn völgyében számos látnivalót találunk, Innsbrucktól keletre, a legnépszerűbb célpontok Hall in Tirol középkori városa, a Wattensben lévő exkluzív Swarovski Kristályvilág meghökkentő kreációi vagy a Tirol főkapujának számító Kufstein városa, a magyar történelemből is ismerős erőddel. A tartomány szinte minden szegletében hetekre való programot találunk, a hamisítatlan alpesi hangulat, a vérprofi szolgáltatás garantált. Az Inn folyótól délre nyíló völgyek, a Zillertal, az Ötztal, a Stubaital az örök hóval fedett háromezresek, a gleccserek világába vezetnek, az északra fekvő hegyek, a Karwendel, a Rofan vagy a Mieminger Gebirge szédítő mészkővonulatai is elsőrangú célpontjai a bakancsos turistáknak.

Habár sokak szerint Tirol az igazi, autentikus Ausztria élményt nyújtó desztináció, az itt élők mindig is büszkék voltak tiroli mivoltukra, elsősorban tirolinak, nem pedig osztráknak tartják magukat. A tartomány gasztronómiája is jellegzetes, és a népviselet sem ciki, lépten-nyomon beleütközünk büszke, Lederhoséba öltözött férfiakkal és Dirndl-ben pompázó asszonyokkal.

 

Fotó: Ikiwaner , commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0