Káprázatos kristály mesevilág az Inn völgyében

A világhírű, kristályékszereket gyártó cég, a Swarovski, az Innsbruck közelében található Wattens városában, közvetlenül fő üzeme mellett hozta létre a cég fennállásának jubileumára a fantasztikus kristályvilágot, Ausztria egyik legnépszerűbb turista mágnesét, a Swarovski Kristallwelten-t. A 2015-ben teljesen megújított és kibővített csodapark Tirol leglátogatottabb nevezetessége.

A Swarovski és a park rövid története

Az eredetileg Csehország szudéta német vidékéről származó Daniel Swarovski 1895-ben alapította kristálycsiszoló családi vállalkozását. A cég helyszíneként a tiroli Inn völgyében fekvő kis várost, Wattens-t választotta, a mára már világszerte ismertté vált, hattyú sziluettes vállalat központja jelenleg is a kis tiroli városka szélén működik. A családi tulajdonban maradt, az 1970-es, 80-as években saját ékszerkollekciókkal lett világszerte ismertté, azóta hatalmasra duzzadt cégcsoportot a negyedik, ötödik generáció vezeti.

A cég alapításának 100 éves évfordulójára, 1995-ben hozták létre, a közvetlenül az üzem melletti területen kiépített Kristallwelten (Kristályvilágok) parkot, melynek fő eleme, az André Heller multimédia művész által megálmodott, zöld fűvel fedett hegyi óriás fejében kialakított kiállítótermek, ún. csodakamrák, melyekben nemzetközi hírű művészek, természetesen Swarovski kristályokból álló installációi, műalkotásai kápráztatják el az ide látogatókat.

A 120 éves évfordulóra, 2015-re felújították és duplájára bővítették a parkot, ekkortól látható a 800 000 kristályból álló hatalmas kristályfelhő is.

A Swarovski Kristályvilág látogatása

A 7,5 hektáron elterülő parkba a modern, lapos tetős, Yes to All feliratú fogadó épületen keresztül lépünk be a belépőjegyként kapott karszalaggal. Célozzuk meg a fő attrakciót, az Óriást (Riese), elmegyünk egy szökőkút medencéje mellett és bekanyarodunk a hatalmas hegyi óriás fűvel fedett feje elé. A szájából előtörő zuhatag kör alakú medencébe ömlik, a fejében találjuk a híres csodakamrákat, szám szerint 17-et, melyekben ismert művészek (többek közt Salvador Dali, Andy Warhol, stb.) alkotásait, installációit csodálhatjuk meg az elegánstól az extravagánsig, a legtöbb esetben igencsak meghökkentő módokon interpretálva a Swarovski kristályokon alapuló kreációkat.

Mindegyik kamrának külön neve van, a teljesség igénye nélkül a Mechanikus Színház, a Kristály Kupola, az Időtlen, az Éden, vagy a legújabb installáció, a japán művész, Yayoi Kusama gigantikus alkotása, a Chandelier of Grief (A Szomorúság Csillárja).  A földalatti kamrák fantasztikus, mesebeli kristály csodavilága egy multimédiás eszközökkel felturbózott, látványos, kreatív, szürreális művészeti agymenés, mely a kristályékszerek iránt nem különösebb nagy vonzódást érző embereknek is felejthetetlen élmény. Természetesen a csodakamrákból egy óriási, igazán elegáns üzletbe érünk, ahol a pár eurós kristályoktól a kisebb vagyonokkal felérő műalkotásokig elképesztő kínálat várja a shoppingolni vágyó látogatókat.

A park egyéb attrakciói közül az Óriás mögötti területen találjuk a gyerekek paradicsomát, a kéz alakú sövénylabirintust, a sziklakertet, a játszóteret és a négyszintes, csupa üveg játszótornyot. Az Óriásfejtől balra lévő parkban hozták létre a legutóbbi bővítéskor, a monumentális, 800 ezer kristályból álló Kristály Felhőt, mely egy fekete medence felett lebeg, melyben a kristályok fénye, mint milliónyi csillag tükröződik még a legfényesebb napvilágnál is. Nem utolsósorban a park fekvése is csodás, a völgyet határoló hegyek vonulata minden évszakban megadja az alaphangulatot, végtére is Tirolban vagyunk!

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Swarovski Kristallwelten, Wattens, Kristallweltenstrasse 1. Megközelíthető az A12 Inn-völgyi autópályáról, Wattens kihajtónál jövünk le a sztrádáról, majd a körforgalom negyedik kijáratánál, végig a táblákat követve jutunk a Kristályvilág előtti hatalmas, ingyenes parkolókhoz.

Innsbruckból a főpályaudvartól shuttle-bus járat közlekedik a Kristályvilágig, nagyjából két óránként, menetidő 28 perc. Jegyár: 9,50 €/retúr. Innsbruck Card érvényes!

Nyitvatartás:

Minden nap: 8.30 – 19.30, kasszazárás: 18.30. Júliusban és augusztusban hosszabbított nyitva tartás 22.00 óráig, utolsó beengedés 21 órakor.

Belépő:

Felnőtt: 19,00 €, gyerek (6-14): 7,50 €, családi kedvezmény is van. Július, augusztusban esti jegy (18 órától): 15,00 €. A 24, 48 és 72 órás időtartamra megvásárolható Innsbruck Card ide is érvényes!

Hivatalos honlap részletes információkkal itt!