Alpesi, dinó tematikájú családi élménypark mesés magashegységi környezetben

A Tirol és Salzburg tartomány határán fekvő, egyedülálló, lenyűgözően hatalmas mészkőfalával a lenti völgy fölé magasodó Steinplatte, könnyű megközelíthetőségének és változatos program lehetőségeinek köszönhetően igazi turista mágnes. A tiroli Waidring faluból kiskabinos felvonó repít percek alatt a hegyi állomásra, ahol a Triassic Park élményjátszótereinek, kiállításainak csodás világa ejti rabul a kisebb-nagyobb gyerekeket. Lélegzetelállító, a mélység felé kinyúló kilátóplatform, a SkyWalk borzolhatja idegeinket, de a Steinplatte legmagasabb csúcsain álló csúcskeresztek meglátogatása is feledhetetlen panorámát és élményt kínál.

A Steinplatte, a Triassic Park látogatása

A Steinplatte széles, lapos platóján, a felvonó felső állomása közelében kialakított Triassic Park tematikus élménypark ötletének eredete a hegy érdekes földtörténetén alapszik. Évmilliókkal ezelőtt, a triász korban alakult ki a hegy egy óriási korall tengerből, a kis korall állatkák idővel belekövültek a mészkőbe, sok helyen fedezhetjük fel érdekes maradványaikat a parkban is.

Természetesen a megkövült korallok azért nem jelentenek nagy vonzerőt a gyerekeknek, így a triász korban élt, hatalmas dinoszauruszokkal népesítették be az elképesztően szép területen fekvő Triassic Parkot. A zeg-zugos ösvényeken lépten-nyomon botlunk bele a bájos vagy kissé ijesztő dínókba, a kitűnően felszerelt kaland játszóterek mellett pancsolásra alkalmas tavacskák kínálnak meglepő karibi hangulatot, persze csak jó időben.

A tiroli Waidringból induló kiskabinos felvonó hegyi állomásától (1670 m) pár perc sétára találjuk a Triassic Center épületét, mely a népszerű, nagy teraszos Kammerkör fogadó mellett fekszik. A felvonótól két sétaúton is mehetünk, vagy balra kerüljük meg a Panorama Tenne éttermet és a Kammerkör fogadót, vagy jobbra megyünk és a két épület alatt vezető úton érünk a nagy, modern látogatóközponthoz.

Triassic Center

A 400 m²-en kialakított kiállítótérben izgalmas dolgok várják nemcsak a gyerekeket, elmerülhetünk a Tethys őstenger vízalatti világában, cápaketrecből élhetünk át egy ősi cápatámadást, tanulmányozhatjuk a triász korban itt élt ősállatokat, kipróbálhatjuk a nehézbúvár sisakot, filmeket nézhetünk, és számtalan interaktív játék vár ránk. Természetesen egy jól felszerelt, nagy ajándékboltban is elveszhetünk hosszú percekre.

Triassic Beach

Napos, meleg időben magasan a legnépszerűbb része a parknak az Alpok legmagasabban fekvő homokos strandja. A két tavacska igazi karibi hangulatot teremt pálmafákkal, fehér homokos plázzsal, a sekély víz kitűnő pancsolóhely, számos élményelemmel, kézi erővel vontatott komppal, vízeséssel, dínókkal, a parton kövületeket lehet bányászni és még dínócsúszda is van. Remek koncepció, hogy amíg a kicsik eljátszanak az abszolút biztonságos tavacskákban, addig a szülők napozhatnak, relaxálhatnak, élvezhetik a kilátást a megannyi napozóágyban terpeszkedve.

Kaland játszóterek

A park területén több élményelemmel felszerelt játszótér is várja a kisebbeket és nagyobbakat egyaránt, csúszdák, ügyességi gyakorlatot igénylő mászókák, kisebb kötélpályák, függőhidak, trambulinok, várak, mászófalak garmadája kínál órákra való programot.

A park területén futó utakon, ösvények mentén kőzet, kövület bemutatók, különböző ősállat modellek sorakoznak.

SkyWalk, kilátó platform

A Triassic Park közkedvelt eleme, a Steinplatte messziről látható, függőleges, gigantikus mészkőfalától nem messze kialakított, üvegből és fémből épült platform, mely több méterre nyúlik ki az irdatlan mélység fölé, a tériszonyosok nagy bánatára. A néhol rácsos, ill. üveg aljú kilátón 70 méter mélység felett állva valóban lélegzetelállító kilátásban lehet részünk. A lábunk alatt, a közel 1000 méterre lejjebb fekvő völgy, szemben a Fellhorn tömbje, a távolban pedig a Kaisergebirge csipkés lánca húzódik. Tiszta időben a horizonton jól kivehetők a Magas-Tauern hófödte csúcsai, a gleccserekkel.

Steinplatte, séta a hegycsúcsra

A Triassic Parktól, ill. a SkyWalk kilátótól a jól kitáblázott Triassic Trail útvonalon tudunk felsétálni a Steinplatte egymástól nem messze magasló csúcsaihoz. Széles, kényelmes, murvás úton érünk fel a víztározóhoz, melynek vizéből időnként felemelkedik egy széles állkapcsú, krokodilszerű ősállat, a gyerekek nagy örömére. A tó partján egy hatalmas repülő dinó áll őrt.

A kocsiút innen mérsékelt, de folyamatos emelkedővel visz fel a 2017-ben kialakított, legfelső víztárolóhoz, melynek partjától, jobbra felfelé ágazik el a hegycsúcsra vezető sziklás, törpefenyők közt vezető, néhol lépcsős, meredek ösvény. Itt már jó szolgálatot tehet a megfelelő lábbeli. Pár perc alatt felkapaszkodunk a csúcskereszthez, ahol tökéletes körpanoráma fogad minket. Ez a Steinplatte csúcs nem a legmagasabb (1848 m), a keletre fekvő, Ostgipfel az (1869 m).

Érdemes elgyalogolni a keleti csúcskereszthez is egy másik lenyűgöző perspektívából megcsodálni a felejthetetlen panorámát. Keletre a Loferer Alm legelői mögötti horizonton a Berchtesgadeni-Alpok csipkézett hegylánca, előtérben a Loferer Steinberge monumentális sziklatömbje, nyugatra a Wilder Kaiser cikk-cakkos vonulata, a déli látóhatárt pedig a Magas-Tauern hófödte csúcsai zárják. Északra a már bajorországi Chiemgauer Alpok változatos alakú csúcsait látjuk.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés: Völgyi település, Waidring, Tirol. A felvonó alsó állomása a falu nyugati szélén, a 178-as főút mellett található, nagy, ingyenes parkolóval.

Felvonó: Steinplatte Gondelbahn, kiskabinos felvonó, közlekedik május 31-től október 7.-ig, minden nap, folyamatosan. (2018)

A felvonó díja: retúr: 19,00 €, gyerek (6-15): 10,00 €, nyugd./fiatal (65+/16-18): 16,50 €. Helyi vendégkártyával kis kedvezmény. Családi jegy van (nem túl nagy kedvezménnyel). 6 éven alul ingyenes.

A Triassic Park összes látnivalója ingyenesen látogatható!

Nyitvatartás: júniustól október elejéig minden nap 9 órától 16.45-ig.

Alternatív megközelítés: Waidring nyugati szélétől, nem messze a felvonó alsó állomásától, a 178-as útból ágazik el a Steinplatte Höhenstrasse, mely egy 4,5 km hosszú, fizetős hegyi szerpentinút, 1374 m magasságig tudunk feljutni rajta. A nagy parkolótól közepesen meredek aszfaltúton gyalogolunk fel a felvonó hegyi állomásához, a Stallenalm érintésével. 3 km csak oda, 300 méter szintkülönbség felfelé, ugyanannyi le, a visszaúton. Díj: 8,00 €/jármű.

http://www.steinplatte.tirol

http://www.triassicpark.at