Páratlan reneszánsz síremlék

A kívülről nem túl feltűnő, egyszerű templom, a Hofkirche Innsbruck legegyedülállóbb látványosságát rejti, a német reneszánsz szobrászat legjelentősebb alkotását, I. Miksa császár monumentális síremlékét. A belsőteret szinte teljesen elfoglaló grandiózus alkotás legmeghökkentőbb része a szarkofágot őrző 28 „fekete ember”, életnagyságnál is nagyobb királyokat, harcosokat ábrázoló bronzszobra.

A templom és a síremlék rövid története

I.Miksa császár (1459-1519), az egyik legjelentősebb Habsburg uralkodó, a még 1490-ben megszerzett Tirol tartomány fővárosát, Innsbruckot fő székhelyévé tette, és rengeteget tett klasszikus reneszánsz uralkodóként a város gazdaságának és kultúrájának fellendítéséért. Még életében kezdte el terveztetni nagyszabásúnak szánt síremlékét a legismertebb kortárs művészekkel.  A sors különös fintoraként, mikor a nagybeteg császár 1518-ban egy hadjáratról tért volna vissza Innsbruckba, a helyi polgárok egy elszámolási vita lezáratlansága miatt nem engedték be a városba, így az uralkodó kénytelen volt továbbállni, és a következő év januárjában a felső-ausztriai Wels városában halt meg. Földi maradványait végül szülővárosában, Bécsújhelyen helyezték örök nyugalomra, jelenleg is ott található, a várkastély kápolnájában.

Halálakor már nagyban dolgoztak a márvány szarkofágon és az eredetileg negyvenre tervezett hatalmas ércszobron. Végül Miksa unokája, I. Ferdinánd császár 1553-63 között építtette fel késő gótikus stílusban a jelenlegi Hofkirche templomot, mely otthont adott a nagyra törő emlékműnek, mivel a logisztikai nehézségek miatt, egyszerűen képtelenek voltak átszállítani a márvány szarkofágot és az elkészült bronzszobrokat Bécsújhelyre. Ferdinánd úgy döntött, hogy a szarkofág üres marad, nagyapja maradványait pedig nem bolygatják.

A templom másik híres látnivalója a Silberne Kapelle (Ezüst Kápolna) kialakítása II.Ferdinánd osztrák főhercegnek köszönhető, felesége emlékére építtette 1587-ben. A templomot később, a XVII.-XVIII. sz. folyamán barokk stílusban alakították át.

A templom látogatása, nevezetességei

Az egyszerű, dísztelen, reneszánsz homlokzatú háromhajós csarnoktemplom meglehetősen körül van építve, a Burggrabenről lehet rálátni az oldalára, onnan lehet látni szentélyhez tapasztott tornyát is. A homlokzat a Hofburg előtti térre néz. A bejárat a hozzá épített egykori ferences kolostorból nyílik, mely ma a Tiroli Népművészeti Múzeum (Tiroler Volkskunstmuseum) otthona. A jegy megváltása után a hangulatos XVI. századi kerengőn át léphetünk be a templom lenyűgöző belső terébe, ahol szinte beleütközünk a nem mindennapi síremlék látványába.

I.Miksa síremléke tulajdonképpen a hatalmas fekete márvány szarkofágból és 28 életnagyságnál nagyobb fekete bronzszoborból áll. Az üres szarkofágot borító 24 fehér alabástrom dombormű Miksa élettörténetét és nagy tetteit mutatják be. A síremléken térdeplő alak maga Miksa császár, körülötte a négy fő erényt szimbolizáló szobor (Alexander Colin flamand szobrászművész alkotásai). A szarkofágot csodás kovácsoltvas díszrács veszi körül, mely a prágai Schmiedhammer munkája 1573-ból.

A síremléket két oldalról, a vörös márványoszlopok közt álló 28 hatalmas fekete színű bronzszobor őrzi, melyek Miksa elődjeit, példaképeit ábrázolják. Fekete színük miatt nevezik őket Schwarze Mandernek, azaz fekete embereknek, a templomot pedig Schwarz-Mander-Kirchének. A szobrok többségét 1509-1550 között Innsbruckban öntötték, a legjobbakat még Miksa életében, a kor nevezetes művészei dolgoztak a terveken, többek közt Albrecht Dürer vagy Veit Stoss. A 28 szobor közt 8 női alak is látható, például a magyar Zsigmond király leánya, Erzsébet, aki a későbbi Habsburg császárhoz, Alberthez ment feleségül. Dürer tervei alapján Artúr király (oroszlános pajzsáról felismerhető) és Theodorik gót uralkodó szobra készült. Egyszerűen lenyűgöző, páratlan műalkotás, érdemes egyenként végigvizsgálni a szobrokat, mindegyik különleges a maga nemében. Még a síremlékhez tartoznak a karzat mellvédjén elhelyezett kisebb bronzszobrok, melyek a Habsburg család 23 szentjét ábrázolják.

A szentély is megér egy pillantást, a barokk stílusú főoltár XVIII. századi, viszont a jobb oldali falon, a festett szárnyas oltárhoz hasonlító reneszánsz szentélyorgona egyedülálló alkotás 1560-ból, a Ravensburgból származó Jörg Ebert műve. Sajnos csak ritkán nyitják ki. A szembe lévő falon, a pompás, reneszánsz faragott hercegi karzat áll.

Habár Miksa császár nem itt fekszik, mégis van a templomnak egy híres „lakója”, a bejárattól balra találjuk a leghíresebb tiroli, Andreas Hofer síremlékét. A tiroli szabadságharc vezetőjét 1810-ben végezték ki, 1823-ban hozták testét Innsbruckba, fehér márványszobrát 1834-ben készítették. Még egy nevezetesség vár ránk a templomban, az Ezüstkápolna (Silberne Kapelle) néven ismeretes, az épület nyugati oldalához épített rész, melyet lépcsőn át tudunk megközelíteni. A késő gótikus kápolnát 1587-ben építtette II.Ferdinánd főherceg, Tirol uralkodója saját maga és szeretett első felesége, Wels-i Philippina végső nyughelyének. A gótikus boltozatú kápolna nevét az oltárán látható ezüst Madonna szoborról és a reliefről kapta. A főherceg és felesége síremlékeit Alexander Colin készítette.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Hofkirche, Innsbruck, Universitätsstrasse 2. Bejárat a Tiroler Volkskunstmuseum épületéből!

Nyitvatartás: H – Szo: 9.00 – 17.00, Vasár- és ünnepnap: 12.30 – 17.00

Belépő:

Felnőtt: 7,00 €, diák, nyugd.: 5,00 €, 19 éven alul ingyenes!

Kombinált jegy: a templomon kívül a Népművészeti Múzeum, a Fegyvertár (Zeughaus), a Ferdinandeum, a Tirol Panorama körkép a Kaiserjägermuseummal egy jeggyel látogatható, 11 €, kedv.: 8 €. Nagyon megéri! Az Innsbruck Card ide is érvényes, a 24, 48 vagy 72 órás kártya megvásárlásával, „ingyenesen” használhatjuk a felvonókat és a tömegközlekedést is, ráadásul szinte az összes városi látványosság belépődíját megtakaríthatjuk! Infó: www.innsbruck.info

Részletes infó a Hofkirche honlapján!