Innsbruck modern jelképe, a síugrótorony és a panoráma körfestmény új, monumentális múzeumépülete

Az Innsbruck déli részén fekvő magaslat, a Bergisel több, teljesen különböző látnivalójával előkelő helyet foglal el a turisták listáján. Már messziről szembetűnő a téli olimpiai játékok impozáns emléke, a híres síugrósánc, a történelmi jelentőségű hegyen pedig 2011-ben nyitották meg a modern múzeumot, mely helyet ad a tiroli szabadságharc ezen a helyszínen vívott nagy győztes csatájának emléket állító hatalmas körfestménynek.

Bergisel síugrósánc

Pompás éjszakai fényei miatt az Innsbruck világítótornyának is hívott modern síugrósáncot a híres iraki származású építésznő Zaha Hadid tervei alapján 2002-ben építették. 1927-ben tartottak itt először síugróversenyt, az akkor még természetes, nem épített sáncon. 1988-ban még maga a pápa is celebrált misét a stadionban. Az 50 m magas sánctoronyhoz egy srég felvonóval juthatunk fel, a kihívást keresők gyalog is felsétálhatnak a 455 lépcső leküzdésével. A torony aljától normál lifttel jutunk a kilátóteraszra, az ugrósánc indító állomásához, ill. a panorámás étterembe.

Az új arénában 28 000 néző tudja követni a versenyeket, melyek közül a legismertebb, a minden év január 4-én megrendezésre kerülő Négysánc turnéja vonzza ide leginkább a sportág krémjét. A 98 m hosszú nekifutóról 2002 telén ugrott 134,5 métere4s rekordot Sven Hannawald, a nyári rekordot pedig Adam Malysz tartja 136 méterrel. Hómentes időben a speciális műanyag borításon ugyanúgy tudnak ugrani a sportolók, mint télen. A kilátóteraszról fantasztikus panoráma nyílik a stadionra, a városra és a Karwendel hegység csipkés láncaira.

Májustól októberig 10 és 15 óra között több ízben is bemutatót tartanak síugrók, elmagyarázzák a sportág szabályait, megmutatják a felszereléseket és természetesen ugranak is néhányat. A lelátó fölött az olimpiai ötkarikát láthatjuk a lángtartókkal, az 1964-es és az 1976-os téli olimpia helyszíneként.

Bergisel múzeumok, Tirol Panorama

A Bergisel platóján fekvő dísztér közepét a tiroli szabadságharcos, Andreas Hofer impozáns szobra foglalja el, melyet 1893-ban Ferenc József császár jelenlétében avattak fel. Itt, a Bergisel hegyen szállt szembe 1809-ben Hofer tiroli csapata Napóleon seregével, végül augusztus 13-án arattak győzelmet a bajor és francia csapatok felett. Egy évre rá Hofert elárulták, csapdába csalták és Olaszországban kivégezték.

A bergiseli csatának emléket állító romantikus stílusú, monumentális körfestménynek nem is lehetne máshol jobb helye, mint itt az egykori ütközet helyszínén, a hegy fennsíkján. Az építkezést kísérő hosszas huzavona után 2011-ben nyitotta meg kapuit a Museum am Bergisel, melynek ultramodern főépületében kapott helyet a Tirol Panorama, mely méltó helye a müncheni festő, Zeno Diemer 1896-ban befejezett nagyszabású 360 fokos körfestményének. Nekünk magyaroknak ismerős a koncepció, hisz abban az időben keletkezett híres Feszty-körképünk is, mely azért jóval látványosabb, mint tiroli társa, jegyzem meg halkan. A több mint 1000 négyzetméteres freskó megalkotásához a festőnek mindössze három hónapra volt szüksége.

A komplexum részét alkotó, a császári vadászatokat bemutató Kaiserjägermuseum régi épületében a tiroli hadtörténelem kétszáz évét tekinthetjük át. A két múzeumot a föld alatt összekötő járatban, nagyon érdekes és kitűnően prezentált tárlókban, a „Schauplatz Tirol” c. kiállítás keretében vallási, politikai, valamint az emberrel és a természettel kapcsolatos témákat tanulmányozhatunk, mely sokkal izgalmasabb a valóságban, mint itt így leírva.

A Hofer-emlékmű terén az egykori tiszti kaszinó szép épületére érdemes még vetnünk egy pillantást, jelenleg az Alt Kaiserjägerclub működik benne. A régi múzeum épület mögött, a hegy meredek letörésének szélén egy bájos kis pavilonból csodálhatjuk a kilátást a városra.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Innsbruck, Bergisel, megközelíthető tömegközlekedéssel, az 1-es és a 6-os villamos Bergisel végállomásától pár perc sétával. A Wilten apátság előtti állomástól dél felé menjünk, majd a Bierstindl söröző hangulatos kerthelyisége mellett visz fel az erdőben a hangulatos szerpentin gyalogút a hegy platóján fekvő térhez. Itt találjuk a múzeumokat, a tértől kissé feljebb pedig a síugróstadion bejáratának épületét. A modern múzeumi épület mellett fizetős parkolót is találunk.

Nyitvatartás

Síugrósánc: június-október: minden nap 9.00 – 18.00, november-május: 10.00 – 17.00, kedd szünnap. Utolsó beengedés félórával zárás előtt. November második felében karbantartási munkálatok miatt általában zárva tart.

Tirol Panorama: minden nap: 9.00 – 17.00, kedd szünnap! Utolsó beengedés félórával zárás előtt.

Belépő:

Síugrósánc: 9,50 €, gyerek (6-14): 4,50 €

Tirol Panorama a Kaiserjägermuseummal: 8,00 €, nyugd., diák: 6,00 €, 19 éven alul ingyen!

Kombinált jegy (Kombiticket Bergisel): 14,00 €, 15 éven alul, jegyet váltó kísérővel ingyenes!

Részletes infó a síugróstadion, ill. a múzeum  honlapján.

Az Innsbruck Card mindkét helyre érvényes, a 24, 48 vagy 72 órás kártya megvásárlásával, „ingyenesen” használhatjuk a felvonókat és a tömegközlekedést is, ráadásul szinte az összes városi látványosság belépődíját megtakaríthatjuk! Infó: www.innsbruck.info

Bergisel Panorámakörút

Pár éve alakították ki a hegyen a látványos, 2200 m hosszú, kényelmesen végigjárható körutat, mely a Tirol Panorama múzeum parkolójából indulva tesz egy nagy kört a Bergisel hegyen, a síugróstadiont megkerülve. A rövid séta csúcspontja a Drachenfelsen, egy üvegpadlós kilátóplatform, mely merészen lóg ki a Sill folyócska mély szurdoka felé. A körutat sárga színű jelzőtáblák mutatják, Bergisel Panoramarunde felirattal.