Középkori várromokat összekötő függőhíd

A Tirol északnyugati részén található Reutte városka közelében nem mindennapi látnivaló várja a kalandvágyó kirándulókat, a highline 179 nevű gyalogos függőhíd, átadásakor 2014-ben a világ leghosszabb tibeti stílusú hídja több mint 100 méter magasan íveli át a völgyet két középkori vár romjait összekötve. A rácsos aljú, jó 400 méter hosszú függőhíd végigjárása igazi adrenalin löket, tériszonyosok rémálma, a kilátás a tiroli hegyekre, a környező várromokra és lefelé, a 100 méter mélyen fekvő völgybe felejthetetlen élményt kínál.

A függőhíd rövid története

Már az 1990-es évek végén felmerült a merész ötlet, hogy az akkor pont restaurálás alatt lévő Ehrenberg erődöket, a forgalmas 179-es főút felett, egy függőhíddal kössék össze. Számtalan terv született, melyet még több újragondolás követett, végül csak 2012-ben találtak megfelelő szponzorokat a nagyszabású projektre. 2014 májusában kezdődött meg az építkezés és még ugyanabban az évben november 22-én hivatalosan is megnyitották az akkor a világ leghosszabb gyalogos, ún. tibeti stílusú függőhídját, melyet a Guinness Világrekordok könyve is hitelesített. Azóta szinte minden évben megdőlnek a rekordok, főleg Kínában lett divat a hasonló függőhidak építése, de a highline 179 Ausztria leghosszabb függőhídja címet még tartja egyelőre.

A highline 179 függőhíd látogatása

Pár beszédes műszaki adat a hídról: 406 m hosszú, legnagyobb magassága a talajtól 114,6 m, a rácsos járda szélessége 120 cm, 4, egyenként 6 cm átmérőjű acélkábel tartja a konstrukciót, mely a 8 db, 17 m mélyen a sziklába épített tartórúdból álló 2 hídfő között feszül. A 70 tonna tömegű építmény egyszerre kb. 500 embert bír el, bár nem szívesen lennénk akkor rajta. A szél szinte állandóan fúj a szűk völgyben, a híd kilengése azonban nem jelentős, de azért érezni a mozgását.

A híd egy nagyon fontos, jelentős forgalmú útvonal felett ível át, a völgy őrzésére a középkorban, 1296-ban emelték a nyugati oldalon a jelenleg, még romjaiban is impozáns Ehrenberg várat. Közvetlenül alóla indul a függőhíd. Rajta kívül még 3 erődítményt találunk a helyszínen, a völgyben az Ehrenberger Klause, a keleti oldalon a Fort Claudia és az Ehrenberg vár feletti hegy tetejét a Schlosskopf erőd koronázza.

A hídon való átkeléshez a völgyből gyalog kell felmenni, néhol meredek szakaszokon, jó 100 méter szintkülönbséget legyőzve. A parkolók (fizetősek) lent a völgyben, a Klause erőd két oldalán találhatók. A lenti erődkomplexumban találjuk a látogatóközpontot a kasszával és egy természetrajzi kiállítással, egy a középkor témájával foglalkozó, interaktív, gyerekbarát múzeumot, ahol sok mindent kézbe lehet venni, ki lehet próbálni, a Klause szállót, mely étteremmel is rendelkezik, egy kápolnát, egy másik, autentikus vendéglőt, a Salzstadelt, játszóteret és az erőd további romjait, melynek nagy részét fel is lehet fedezni. Érdemes felpillantani az égre is, hisz pont felettünk húzódik a függőhíd!

A völgyi erőd első említése 1317-ből való, fő feladata a katonai funkciók mellett a vámok beszedése volt. Ma látható formáját az 1609-es átépítéskor, kibővítéskor kapta, jelenleg nagyjából kétharmada van romos állapotban.

A hídhoz több úton is fel lehet jutni, legcélszerűbb a nyugati oldalon felmenni az Ehrenberg várhoz. Két út közül is választhatunk, bár a közvetlen a látogatóközpont mellől induló ösvény 2018-ban le volt zárva. A másik lehetőség a völgy déli oldalán fekvő parkoló mellől induló kitáblázott gyalogút, ez a kb. 800 m hosszú út a legkényelmesebb opció a híd megközelítésére. Közepesen meredek, kényelmes, széles, árnyas úton érünk fel a hídfő közelében, a Burg Ehrenberg alatt fekvő, 2018 végére felújított, a XVIII. század első felében épített barokk erődhöz. A kazamatákban szabadon látogatható kiállítást rendeztek be, ahol néhány ágyú is látható.

Innen már csak néhány lépés a függőhíd nyugati bejárata, mely az Ehrenberg vár impozáns romjai alatt fekszik. A várhoz meredek szerpentinút vezet fel, Ehrenberg első okleveles említése 1296-ban volt, akkor már állt a vár, mely idővel Tirol északi részének leghatalmasabb erődítményévé épült ki. Katonai jelentősége elsősorban a XVI. századi vallásháborúk és a harmincéves háború idején csúcsosodott ki. 1703-ban, a spanyol örökösödési harcok idején a bajorok foglalták el. Érdekesség, hogy 1716-17-ben az apja, Nagy Péter cár elől menekülő Alekszej cárevics talált otthonra a várban. Utolsó szerepe a napóleoni háborúk alatt volt, majd a XIX. és XX. században a vár az enyészeté lett, a romokat 1971-ben vásárolta meg egy magánszemély, azóta folyamatos a restaurációja.

Érdemes felfedezni a romokat, a toronyból pazar kilátás nyílik a hídra, a völgyre a környező hegyekre. A kazamaták mögül indul egy ösvény a Schlosskopf erődhöz, mely egy közel 200 méterrel magasabban lévő hegy tetején áll. A kb. 700 méter hosszú, kanyargós ösvény kellően meredek, az erőd szabadon látogatható, a kilátás a falakról parádés. A Schlosskopf a legújabb tagja az Ehrenbergi komplexumnak, 1741-ben épült és alig 41 év katonai szolgálat után hagyták el, majd lett  szép lassan, lenti társaival együtt az enyészeté.

A Burg Ehrenberg alatti részről indul a függőhíd, forgózsilipen keresztül lépünk rá, első blikkre kissé ijesztő, ahogy „lóg” a híd, de miután elindultunk egyáltalán nem vészes, már aki nem küzd tériszonnyal. A kilátás elragadó a híd közepéről, jól látszik, az északra fekvő Reutte városa, a Lechtali-Alpok csúcsai és nagyon impozánsak a környező várromok is. Miután átértünk a túloldalra, mivel a jegy csak egyszeri belépésre jogosít fel, két választási lehetőségünk van, vagy visszamegyünk a hídon vagy kimegyünk a forgóajtón és a keleti oldalon ereszkedünk vissza a völgybe. Miután kijöttünk a hídról, balra egy kilátóplatformról csodálhatjuk meg a hidat és a túloldalon magasodó erődöket.

A murvás útról tábla jelzi az ösvényt, melyen pár perc alatt felérhetünk az alacsony, erdős magaslaton, kissé elbújva álló Fort Claudia erőd romjaihoz. Az Ehrenberg várral szembeni, stratégiai jelentőségű hegyen 1645-ben épült az erőd. Alacsony romjai szabadon bejárhatók.

A keleti oldalról kicsit trükkösebben tudunk visszamenni a völgybe, a hídfőtől lemegyünk a széles kocsiútra, jobbra fordulunk, majd jó 300 m után jobbra ágazik le egy keskeny ösvény, mely meredeken, több helyen lépcsősorokkal, köves talajon ereszkedik le a parkolóhoz tartó aszfaltútra, melyen jobbra tartva érünk vissza a völgy déli oldalán lévő parkolókhoz.

Gyakorlati tudnivalók

Cím, megközelítés:

Burgenwelt Ehrenberg, Reutte, Klause 1. Megközelíthető a Reutte és a Fernpass közti 179-es főútról, amennyiben délről Innsbruck vagy Lermoos felől jövünk, a vasúti felüljáró után közvetlenül jobbra kell letérni a Burgenwelt Ehrenberg táblánál, az út átvezet az országút alatt és az erőd déli parkolójáig visz. Ha északról, Reutte irányából jövünk, akkor még a függőhíd előtt jobbra térjünk le a Klause erőd előtti parkolókhoz, mely a hídtól északra helyezkedik el. A parkolás díjköteles, 4,00 €/nap (automaták).

Nyitvatartás:

Függőhíd: az év minden napján 8.00 – 22.00.

Látogatóközpont: május-november: 9.00 – 18.00, ápr.-dec: 10.00-16.00

Középkori élménymúzeum, természetrajzi kiállítás: minden nap 10.00-17.00

 November közepétől december közepéig a völgyben lévő épületek zárva tartanak általában! A híd nyitva van. Részletes infó a honlapon.

Belépő:

Függőhíd: 8,00 €, gyerek (4-14): 5,00 €, családi kedvezmények is vannak.

A belépőjegyeket a látogatóközpontban tudjuk megvenni, amennyiben az épület zárva van, akkor az előtte lévő automatában kapunk jegyet a hídhoz, azonban itt csak a 8 eurós jegyet válthatjuk meg, kedvezményes jegyeket ilyenkor már nem tudunk venni! A lenti automata kártyát és készpénzt is elfogad, fent, a híd mindkét bejáratánál van még automata, de ott csak készpénzzel lehet fizetni és csak a teljes árú jegyek kaphatók!

Középkori múzeum: 8,00 €, gyerek (5-15): 4,20 €

Természetrajzi kiállítás: 5,50 €, gyerek: 3,00 €

Kombi-jegy (múzeum és kiállítás): 10,80 / 5,80 €

Részletes infó a kedvezményekkel itt!

Hivatalos honlap Burgenwelt Ehrenberg