Tirol legnagyobb történelmi óvárosa

Tirol, sőt egész Ausztria egyik legépebben megőrződött középkori kisvárosa, az Innsbrucktól 10 km-re keletre, az Inn völgyében, a Karwendel impozáns, csipkézett hegyvonulata aljában fekvő Hall in Tirol. A középkorban Európa egyik leggazdagabb városának számító, késő gótikus városképét hűen megőrző Hall fekvése éppolyan festői, mint Innsbrucké, egy kellemes félnapos kirándulást mindenképpen megér.

Hall in Tirol rövid története

A jelenleg 13 000 lakosú kisváros múltja szorosan összefügg a közeli Hall-völgyben (Halltal) a XIII. századtól egészen 1967-ig működő sóbányászattal. A hegyekből lehozott fehér aranyat itt az Inn parti kikötőkben tették hajókra, a város a sókereskedelem fellegváraként hatalmas jelentőségre tett szert, a XV. században alapított ezüstpénzverde pedig a régió leggazdagabb városává emelte. A XIX. századi ipari forradalom elkerülte a városkát, így szinte tökéletesen őrződött meg gótikus és barokk városképe.

Hall in Tirol látnivalói

A kompakt, gyalogszerrel is könnyen bejárható óvárost az egykori városfalak mentén futó Stadtgraben határolja, két főtere van, a középpontban fekvő Oberer és a forgalmas főút menti Unterer Stadtplatz. A főút és a folyóval párhuzamos vasúti sínek között fekszik a vár épülete, a pénzverdével és a múzeummal, míg a többi látnivaló a felső főtér körüli utcácskákban található. Amennyiben autóval jövünk, érdemes a vár melletti parkban, a Salinenparkban kialakított parkolóhelyeken hagyni a kocsit.

Burg Hasegg - Vár, Pénzverde, Városi Múzeum

A város legrégebbi épületét, a Hall in Tirol jelképének számító, az egykori tiroli hercegek várát a XIII. században alapították, mai formáját a XV. sz. végi, XVI. sz. eleji, I. Miksa császár idejében történő átépítésekkor kapta. A kellemes, árnyas parkból, ahol a turista információs iroda pavilonját is találjuk, a szép címerpajzzsal díszített, Münzertor nevű kapun át lépünk a vár területére.

A Burg Hasegg várkomplexumban a pénzverde múzeumát, a Münze Hallt és a helytörténeti kiállításoknak otthont adó, pár éve teljesen megújult Stadtmuseum-ot találjuk, ill. fel tudunk lépcsőzni a csodás kilátást nyújtó Münzer Turm felső szintjére. Az alul hengeres, felül 12 szögletű öregtoronyban rendezték be az 1567-ben alapított és egészen 1809-ig itt működött híres pénzverdét. A kiállítás legérdekesebb tárgya, a világ legelső pénzverőgépének korhű replikája, mely ugyanazon a helyen áll, ahol elődje, mely a XVI. században napi 4000 ezüst tallért gyártott. Az Európa-szerte megbecsült és nagyra értékelt halli ezüsttallérok történetét mutatja be a Münze Hall kiállítása, a rengeteg pénzérme közt találunk egy igazi monstrumot, a világ legnagyobb, több mint 20 kg súlyú ezüsttallérját és itt őrzik a világ első tallérját is.

A torony felső emeleteire egy falépcsőn, majd egy 26 m magas csigalépcsőn keresztül jutunk fel, felülről pompás kilátás nyílik a városra és a falként mögötte magasodó Karwendel hegyláncára. A külön belépőjeggyel látogatható városi múzeum Hall in Tirol gazdag kulturális és gazdasági örökségével foglalkozik. A későbbi átépítések ellenére a vár megőrizte középkori jellegét, főleg a fogazott oromzatos bástyák és a szűk udvarok utalnak erre. A késő gótikus várudvaron gyakran rendeznek különböző koncerteket, rendezvényeket, innen érhető el a szintén gótikus Szt.György-várkápolna is. A várudvarra belépőjegy nélkül is bemehetünk.

Nyitvatartás: Münze Hall és torony: április – október: K – V: 10.00 – 17.00 (kasszazárás 16 óra), november-március között hétfőn és vasárnap is zárva. Január közepétől március közepéig zárva!

Belépő:

Münze Hall:  felnőtt: 8,00 €, diák, nyugd.: 6,50 €, gyerek (6-16): 5,50 €

Torony: 5,50/5,00/4,50 €, Kombiticket (pénzverde és torony): 11,50/9,50/8,00 €

Családi kedvezmény van.

Óváros, Szt.Miklós-plébániatemplom, Városháza

A halli óvárosban több mint 300 középkori eredetű polgárház sorakozik a szűk utcákon, hangulatos tereken, melyek egy része sétáló övezet, de a többi kis utcában sem számottevő a forgalom. A tiroli polgárházak jellegzetességei az árkolt tetőzet, cikkcakkos oromzat, erkélyek, kőportálok, boltíves folyosók. Az óváros középpontjában a felső főtér, az Oberer Stadtplatz helyezkedik el, nyugati végében a városháza, felette egy magaslaton, az impozáns Szt.Miklós-templom áll.

A középkori eredetű Városháza (Rathaus) fehérre festett, muskátlis erkélyekkel díszített, meredek, gótikus tetőzetével, címeres, oromzatos védfallal erődített épületében, a hangulatos Rathaus Caféban szusszanhatunk egyet városnézés közben. Az önálló szigetként magasló késő gótikus csarnoktemplom, a Szt.Miklós-plébániatemplom jellegzetessége, a XV. századi főhajótól kissé ferdén folytatódó szentély, mely még 1317-ben épült. A magas tornyot 1676-ban barokk stílusban alakították át. A meredek nyeregtetős épület homlokzata fogazott oromzatos, tetején Szt.Miklós bronzalakjával. A templom körül kis kápolnák, alacsony házsorok állnak, őrizve a középkori szerkezetet. A templom belső részét 1752-ben rokokó stílusban alakították át. A meglehetősen egységes képet a rózsaszín tónusú freskók és az egyedi stukkók dominálják. A hatalmas fekete-arany főoltár képét egy Rubens tanítvány festette.

A templom különlegessége a bal oldali mellékhajót lezáró Waldauf-kápolna, melyet díszes kovácsoltvas rácsozat választ el a főhajótól. Az 1500 körül élt Florian Waldauf lovag a világ minden tájáról összegyűjtött ereklyekollekciója és különböző egyházi műtárgyak láthatók itt, legnagyobb részük a bal oldali fal üvegtárlóiban található. Érdemes még megnézni a templom keleti oldalán álló kétszintes Magdaléna-kápolna felső szintjén látható „Utolsó ítélet” freskót 1466-ból és a késő gótikus szárnyas oltárt.

Két jelentősebb egyházi műemlék található a városka keleti szélén lévő Stiftsplatzon, az 1610-ben felszentelt kora barokk Jezsuita-templom és a Jézus szíve apácakolostor (Herz Jesu Basilika). A halli jezsuita templom volt az első barokk szakrális épület Tirolban, a XVII.sz. végén érett barokk stílusban újították fel. A balra, a templomhoz épített egykori kolostor épületét példásan restaurálták, jelenleg bíróság működik benne, ha nyitva van a kapu, pillantsunk be, Tirol egyik legszebb barokk udvara tárul elénk. A tér másik oldalán álló templom és egykori apácakolostor (Damenstift) 1567-69-ben épült reneszánsz stílusban. A szép barokk templomtorony az 1691-es átalakításkor nyerte el mai formáját. A templomban van az alapító és első apátnő, az 1590-ben elhunyt Magdolna főhercegnő (I.Ferdinánd császár lánya) sírja.

Turista információs iroda

Unterer Stadtplatz 19., nyitva H – P: 9.00-18.00, Szo: 9.00-13.00.