A legkisebb, kompakt lakóautó

Nem tétlenkednek a Volkswagen háza táján, a rendkívül közkedvelt, sokoldalú Caddy család immáron ötödik generációja, a vérbeli kirándulók, szabadon utazni vágyók nagy örömére megalkotott, új taggal bővült. A nagy testvérek, a kategóriájában bestseller, a Transporter alapjaira épített California és a Crafterből kialakított Grand California mellé megérkezett a legkisebb lakóautó, a Caddy California, mely első ránézésre semmiben nem különbözik a Caddy népszerű családi autójától. Most már minden nomád megtalálhatja igényeinek és pénztárcájának legmegfelelőbb lakóautót a Volkswagen Haszongépjárművek kínálatában.

A méret a lényeg, szokás mondani, ez a Caddy California esetében is így van, hiszen a „normál autó” méretű, 4,5 méteres kocsival könnyedén tudunk furikázni, akár itáliai óvárosok szűk utcáin, a parkolás sem okoz gondot, a fogyasztásról ne is beszéljünk. Hamisítatlan multifunkcionális gépjárműről beszélhetünk, hiszen a hétköznapokon a szokásos módon tudjuk használni, munkába járásra, gyerekek ide-oda hurcolásához, kisebb csomagok szállítására is tökéletesen alkalmas. Szóval a szokásos Volkswagen Caddy minőség és életérzés. Ami miatt büszkén viseli a California feliratot, az a részletekben rejlik.

A legfontosabb dolgok, melyek valódi szabadidőautóvá teszik a Caddyt, a beépített, de kiszerelhető, kényelmes, kétszemélyes, rugós matracos ágy (mérete: 1980×1070 mm), melyet a csomagtartóból a hátsó, ledöntött üléssor fölé lehet kihajtani, az ágy alól kihúzható minikonyha, a kempingasztal a két székkel és az opcionálisan kérhető, az autó hátsó részéhez applikálható, meglepően tágas sátor. A nagyobb családtagokkal szemben a Caddy California két személynek biztosít kényelmes lakóteret. A hátsó üléssort amúgy könnyen ki is lehet venni, így a hétvégi kiruccanásra jóval nagyobb helyet kapunk a kocsiban, a kihajtható ágyat így még kényelmesebben tudjuk használni. Amikor alvásról van szó, fontos dolog, hogy az ablakokat be lehet sötétíteni a mágneses árnyékolók segítségével, így teremtve némi privát szférát, nem utolsó sorban pedig kellemes félhomályt a szunyókáláshoz. Az opcionálisan rendelhető nagy panorámaablak pedig elképesztő hangulattal fűszerezheti meg a csillagos éjszakákat. Természetesen ezt is le lehet fedni, ha már megszámláltuk a Tejút vibráló égitestjeit és nem akarunk a kakasokkal kelni.

A szuper praktikus mini-konyhát az ágy alól kihúzva varázsoljuk elő, az egy gázrózsás főzőlapot, ötletes módon, még egy szélvédő lemez is óvja a nem kívánt légmozgásoktól. A gázlap alatt kihúzható fiókban tárolhatjuk az evőeszközöket, mellette még egy kis tárolórekesz is helyet kapott. A főzőlap melletti részen pedig előkészíthetjük az alapanyagokat. Mivel a csomagtérajtó felfelé nyílik, így tökéletes védelmet nyújt az eső ellen is.

A lakóteret a külön rendelhető, a Caddy nyitott csomagteréhez rögzíthető tágas sátorral lehet komfortossá bővíteni. Az autót számtalan okos vezetéstámogatóval is felszerelték, 19 különböző asszisztens vigyáz és segít a sofőrnek, mint például a sávtartó, a távolságtartós tempomat, vagy a kitolatást segítő asszisztens rendszer.

Az új Caddy a kétliteres turbódízel motor 75, 102 és 122 lóerős változatával rendelhető, akár összkerékhajtással is (4Motion), az áttekinthető, letisztult digitális műszerfal mellé 10 colos képernyő került.

A kisebb-nagyobb lakóautók reneszánszukat élik, főleg ebben a pandémiás korszakban nagyon vonzó a nomád életforma. A „ma itt, holnap ott” mottó jegyében igazán praktikus választás a lakóautóval történő kirándulás, akár hosszabb utakra is. Az új Caddy California ár-érték arányban talán a legkedvezőbb megoldást nyújtja, hisz a hétköznapokban is kitűnően használható, normál üzemben a kocsi, hétvégén pedig irány a természet, a kalandok sora. Természetesen az ilyen kis lakóautókkal a legkényelmesebb kempingekben megszállni, de sok európai országban gombamód szaporodnak a pár euróért igénybe vehető, ún, lakóautó-parkolók, ahol biztonságban tölthetjük az éjszakát az alapvető higiéniai szolgáltatások igénybe vételével. Hazánkban még viszonylag kevés ilyen park van, de Ausztria, Németország, Svájc, Szlovénia, Franciaország és Olaszország területén úton-útfélén találunk jól kiépített éjszakázóhelyeket lakóautósok számára.