A legjobb, középhegységekre való túrabakancs

Végre egy kényelmes, magyarországi hegységekben, terepen kitűnően teljesítő, strapabíró túrabakancs! A nagymúltú, német Hanwag cég klasszikus Banks modelljének újratervezett változata a tökéletes választás hazánk tájainak bebarangolására, de a környező országok hegyeiben is nagyszerű teljesítményt nyújt.

Sokéves bakancsvadászat, túraboltokban, outdoor szaküzletekben való végnélküli próbálgatás végére értem, mikor tesztelésre megkaptam a Hanwag Banks GTX bakancsot, a Fenix Outdoor cég magyarországi képviseletétől, többek közt a svéd Fjällräven márka forgalmazójától. A túraruházat, kétségkívül legfontosabb eleme, a túrabakancs, megfelelő lábbeli nélkül nem túra a túra. Kiválasztása nem egyszerű, meg kell fontolnunk milyen terepen használjuk a legtöbbet, milyen gyakran vesszük fel a lábunkra, mikor, milyen időben, évszakban, milyen terhelésre vesszük igénybe lábbelinket. Számtalan faktort kell figyelembe venni, és minden bakancs másképpen viszonyul tulajdonosa lábához.

Nem is megyünk bele az összes részletbe, a lényeg, hogy hazánk hegységeiben, terepein történő túrázásra talán a legjobb választás tesztalanyunk, a Hanwag Banks GTX. Pár szó a márkáról, ha valaki nem ismerné, a német Hanwag céget 1921-ben alapította Hans Wagner, innen a név is, érdekesség, hogy fivére, Lorenz Wagner a konkurens Lowa márka létrehozója. A Hanwag, lábbelik készítésére szakosodott bajor cég, elsősorbaan strapabíró, prémium minőségű, bőr bakancsairól ismert, termékeit kivétel nélkül Európában állítják elő.

A Banks modellt 2004-ben vezették be a piacra, azóta jó néhány módosítást, javítást eszközöltek rajta, a jelenlegi, átdolgozott, újratervezett klasszikus 2020 óta kapható. Az új változatnál elhagyták az eddigi, római számjegyekkel jelölt verziókat, ez most csak simán Hanwag Banks. A cég mérnökei kifejezetten középhegységi túrákra, 2000 méter alatti, tavasztól őszig történő használatra fejlesztették ki, azaz amire a legtöbb magyar túrázónak is szüksége van.

A Hanwag alapesetben tartózkodik a szintetikus alapanyagoktól, ez a Banks esetében sincs másképp, a felsőrész nemes nubukbőrből varrott, a cipő orrán gumi helyett hasított bőr védőburkolat húzódik, csak az orra elején kunkorodik fel a gumitalp kissé. A bakancs magas szára kellemes tapintású gyapjú-poliamid keverékből készült. A szokásos Vibram talp is teljesen más, mint az elődnél, az Endurance Pro talp sokkal jobb gördülési tulajdonságokkal rendelkezik, a furcsa, kerek talpmintázat hatékonyabb öntisztuló képességű, mely főleg a sáros talajon nagyon hasznos. A hazánkban rendszeresen túrázók nagyon jól ismerik a gyakran saras körülményeket, személyes tapasztalatom szerint, az új Banks pompásan teljesít, még a dagonyában is, kijőve szilárdabb szakaszra pedig jóval könnyebben megszabadulunk a talpra ragadt saras masszától. Sziklásabb talajon is próbáltam a bakit, habár a gyártó szerint nem erre tervezték, egyáltalán nem csúszott, még a nedves mészkövön sem, bátran ajánlom köves terepre is.

A Banks 1,25 kg-os tömegével nem tartozik az ultrakönnyű bakancsok közé, de a bőrbakancsok közt nem kell szégyenkeznie súlya miatt. Meglehetősen magas szára tökéletesen tartja a bokát minden irányban, különböző, a gyaloglást megkeserítő nyomási pontok nélkül. Már első használatkor is nagyon kényelmes, elfelejthetjük a hónapokig tartó betörést. A puha nubuk bőr és a kellemes, magas szár zokniként öleli körül a lábat, a poliuretán hab középtalp pedig rendkívül jó gördülési tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon fontos dolog, hogy az átdolgozott Banks még szélesebb lábfejűeknek is kényelmes, van elég hely az ujjaknak. A fém görgőszemekkel készült fűzőrendszer segítségével lábfejünknek megfelelően tudjuk beállítani az illeszkedést, túra közben egyszer sem kellett újrafűzni a bakancsot. A bakancs A/B kategóriás, mely azt jelenti, hogy talpa viszonylag puha, kevésbé merev, így inkább alacsonyabb, 2000 méter alatti túrákra alkalmas.

A vízállóságot a páraáteresztő, jól lélegző Gore-Tex membrán biztosítja, nem kell félni esős időben a beázástól, de simán át tudunk gázolni kisebb vízfolyásokon, a tócsák sem fognak ki rajta. Emelkedőn tökéletesen tartja a lábat, még göröngyös talajon is, és ami nagyon fontos, hogy hosszú lejtőn sem nyomja a nagylábujjat, hosszabb, szilárd burkolatú úton történő gyalogláskor kissé keménynek éreztem a talp középső részét, de ki akarna aszfalton vándorolni. A Vibram talp a sarok és az orr részen is kicsit felfelé hajlik, ezáltal még jobb gördülékenységet adva a cipőnek, a sarok részen ráadásul kissé szélesebb, így még stabilabb járást biztosít akár egész napos túrán is.

Az idén 100 éves Hanwag igazi családdá fejlesztette a Banks modelleket, a GTX mellett sima bőr változatban is kapható, szinte minden lábfejformára terveztek egy verziót. Nálam a normál, kissé aszimmetrikus kialakítású, meglepően széles Straight Fit variáció járt, melyben a nagylábujj egyenesen helyezkedik el, de van még extra széles (SF Extra) és természetesen női modell is. Hab a tortán, hogy kifejlesztettek egy, bütyöktől szenvedő túrázóknak szóló speciális kialakítású (Bunion) verziót is. Magától értetődően túracipő, azaz alacsony szárú modell is kapható, de ennek már egy kicsit más a talpa és a design-ja is. Ja, és még téli (Winter) modell is választható.

A bakancs kinézete abszolút vállalható, klasszikus, időtálló forma, nem az a bumfordi, csak a hegyen jól kinéző , technikai lábbeli, simán be merünk ülni egy vendéglátóhelyre is, túra után is, feltéve, ha nem túl sáros. A normál férfi Banks öt színváltozatban kapható, melyekben egyértelműen a sötét színek dominálnak, amivel nincs is különösebb baj. Nálam az Asphalt/asphalt színkombináció volt.

Összegezve, a Hanwag Banks GTX egy tipikusan középhegységi túrabakancs, amely jól használható egészen 2000 méterig, ősztől tavaszig. Klasszikus design, túlnyomórészt prémium nubukbőrből készült, strapabíró, ultra kényelmes lábbeli, mely hosszú évekig fogja kihasználni gazdáját. Árban nem a legolcsóbb, de a minőséget meg kell fizetni, Magyarországon is kapható, többek közt a Mountex üzlethálózatában.