Könnyű, szélálló, sokoldalú nyári dzseki

A rókás márkaként ismert, magas presztízsű, svéd Fjällräven hazai forgalmazójától megkaptuk az Abisko család új nyári kollekciójának könnyű dzsekijét is, melynek teljes neve Fjällräven Abisko Midsummer Jacket.

A 60 éve alapított svéd Fjällräven márka a világ outdoor piacának meghatározó, stabil, prémium szegmensű szereplője, magas minőségű, strapabíró, időtálló, svéd funkcionális designú modellei hazánkban is rendkívül népszerűek.

A közkedvelt Abisko termékcsalád a márka könnyűsúlyú túraruházata, mely minőségben, kidolgozásban nem marad el nehezebb fajsúlyú, robusztusabb társaitól, anyagválasztásában, kialakításában azonban jobban megfelel magyarországi vagy környékbeli túrázásokra. A családon belüli legújabb fejlesztés a Midsummer széria, mely kifejezetten a nyári melegben történő outdoor aktivitásokra specializálódik. A dzsekin kívül hosszú-, és rövidnadrág szerepel a kínálatban, természetesen női és férfi változatokban egyaránt.

A cápaszürke túranadrág után egy sötétkék (Dark Navy) nyári dzsekit kaptunk tesztelésre a Midsummer sorozatból. Ahogy a hosszúnadrágnál, itt is az első kellemes meglepetés az ultrakönnyű súly, mindösszesen 360 grammjával szinte súlytalannak tűnik a meghökkentően apró méretűre összecsomagolható dzseki. Megkockáztatom, hogy nem volt a kezemben még ilyen könnyű és apróra összehajtogatható kabát. A ruhadarabot kibontva azonban egy teljes értékű, klasszikus szabásvonalú dzseki tűnik fel. Az anyag kellemes tapintása itt is, ahogyan a nadrágnál, szembetűnő.

A dzseki fő anyaga a díjnyertes G-1000 Air Stretch változat, amely nevéhez illően ultrakönnyű, ráadásul minden irányban nyúlékony, kifejezetten mozgásbarát, a kellő mértékben „sztreccses”. A fenntarthatósági trendeknek megfelelően környezettudatos, 65 %-ban részben újrahasznosított poliészterből, 35 %-ban organikus pamutból készül. A vállak, a kapucni és a karok külső része készül a G-1000 Air Stretch anyagból, a többi rész újrahasznosított poliészter. A két anyag különböző árnyalatú, jól megkülönböztethető.

A dzseki testhezálló szabású, de nem túl szűk, simán aláfér még egy polár pulcsi is, de legtöbbször elég lesz egy póló vagy ing. Kellemes a bőrnek, a csupasz karokon is olyan érzés, mintha egy ing lenne rajtunk, a könnyűsége pedig tényleg lenyűgöző. Nyári időben való túrázásra, szabadidős tevékenységre ajánlják, Magyarországon simán elmegy egy három évszakos dzsekinek. De mire is jó egy nyári túrakabát? Egyrészt remekül véd a káros UV sugaraktól, abszolút szélálló, a hegyekben feltámadt szeles, kissé csípősebb időben óriási szolgálatot tehet. Magas állógallérja, fejformához igazodó, zsinóros behúzójával egyénre szabható kapucnija tökéletesen kizárja a kellemetlen szelet, széllökéseket. Nem vált ki egy esőkabátot erősebb esőnél vagy hirtelen lezúduló csapadéknál, de kisebb szemerkélés, rövidebb zápor nem árt neki, ráadásul baromi gyorsan szárad.

Nagyon praktikus ruhadarabnak tartom, akár alpesi terepen, de hazánk tájain is jól jöhet a még kis hátizsákba is könnyen beférő, súlyt szinte alig jelentő dzseki. A magasabb, napnak kitett terepen igen gyakran előfordul, hogy egy póló már kevés, tűz a nap, fúj a szél, melegítésre nincs szükségünk, ilyenkor a legoptimálisabb a Midsummer Jacket. A kabát másik óriási előnye a kitűnő szellőzés, a G-1000 Air Stretch anyag nincs waxolva, egyrétegű, remekül ventilál, ráadásul mindhárom hálós zsebe, kinyitva, újabb szellőzőnyílásként funkcionálhat. Az anyag elasztikusságának köszönhetően a mozgás, még a dzseki összecipzározott állapotában is minden irányban könnyű, abszolút mozgásszabadságot biztosít.

A könnyen, megbízhatóan járó főcipzár természetesen az állrésznél becsípődésgátló, a fej mozgásait jól követő kapucni kétoldali behúzó zsinórral egyszerűen személyre szabható. A két oldalsó, cipzárral zárható kézmelegítő zseben kívül a szintén cipzáros, hálós mellzsebbe kényelmesen beférnek fontos irataink is. Külön öröm számomra, hogy habár hivatalosan nincs több zseb a dzsekin, de mindkét oldalsó zseb úgy van kialakítva, hogy teljes értékű, belső zsebekként is funkcionálnak, mondjuk ezek nem zárhatók, viszont kellően mélyek.

A dzseki alsó szegélye szintén behúzó zsinórral állítható szorosabbra, a mandzsetták viszont elasztikusak, véleményem szerint ez jóval kényelmesebb megoldás. Természetesen a bőr céglogó sem maradhat el, a dzseki bal felsőkarján virít a sarki róka.

Férfi és női verziókban is kapható a dzseki, jómagam 180 cm magas, 79 kg súlyú vagyok, az M méret tűnt a legjobban testhezállónak, a képeken is ez a méret látható. Négy színváltozatban forgalmazzák a Midsummer nyári kabátot, a képeken is látható sötétkék (Dark Navy) mellett, a márkánál megszokott olívazöld (Savanna-Light Olive) és a decens cápaszürke (Shark Grey-Super Grey) mindkét nem variációinál kapható. A férfiak még egy kissé rikító aranysárga (Ochre-Golden Yellow), a nők pedig egy trendi, világos agyagkék (Mineral Blue-Clay Blue) közül is választhatnak.

Összefoglalva a Fjällräven Abisko Midsummer dzseki remek választás meleg időben történő túrázásra, kirándulásra, szuper kényelmes viselet, ultra könnyű súly, kicsire csomagolható, a hátizsákban szinte meg sem érezzük súlyát. Strapabíró, jól szellőző, gyorsan száradó, szélálló, víztaszító anyag, praktikus zsebek teszik vonzóvá, Magyarországon bátran használható 3 évszakos dzsekinek is. Anyagában, kidolgozásában prémium kategóriás nyári kabát, ennek megfelelően ára is elég borsos, tükrözi a minőséget, nem marad el a melegebb, robusztusabb dzsekik árától. A Midsummer dzsekik többek között a Mountex üzlethálózatában is beszerezhetők, felpróbálhatók.