Klasszikus szabású, retró kinézetű, időjárásbiztos anorák hűvösebb napokra

A svéd Fjällräven cég hazai képviselőjétől ezúttal a 2020-as őszi kollekció egy vadonatúj darabját kaptuk kipróbálásra, egy sokoldalúan használható, időtlen felsőt, a Vardag termékcsaládhoz tartozó Anorákot.

A 60 éve alapított, rókás márkaként közismert, svéd Fjällräven a világ outdoor piacának meghatározó, stabil, prémium szegmensű szereplője, magas minőségű, strapabíró, időtálló, svéd funkcionális designú modellei hazánkban is rendkívül népszerűek. A Vardag, mely svédül nagyjából „mindennapi élet”-nek fordítható, kollekció célja, hogy egy összekötő kapcsot képezzen a hétköznapi és az aktív, outdoor viselet között. Munkába, iskolába járáskor, a városban, és kiránduláskor, a természetben is viselhető, praktikus ruhadarabok alkotják a gyűjteményt.

A 2020-as őszi/téli szezon különleges figyelmet kapó terméke a Vardag Anorak, tesztünk alanya egy sötétszürke, férfi változat volt. Ahogy kézbe vesszük, egyből érezzük, hogy ez egy hamisítatlan őszi darab, robusztus, strapabíró, megvan a súlya, az alapanyag a márkára jellemző, saját fejlesztésű G-1000, ráadásul annak környezetbarát, fenntartható változata, a G-1000 Eco, mely 65 %-ban újrahasznosított műszál (poliészter) és 35%-ban organikus pamut keveréke. De mi is az az anorák? Az eszkimó eredetű szó tulajdonképpen kapucnis, rövid viharkabátot jelent, elsősorban a 70-es, 80-as évek népszerű őszi-téli viselete volt a többnyire béleletlen, szél- és vízálló, bebújós, funkcionális ruhadarab. Az időtálló felső újragondolt, technikailag tökélyre fejlesztett változatával rukkoltak elő most a Fjällräven tervezői.

Az anorák felvételét nagyban megkönnyíti a jobb oldalán, egész a hónaljig felhúzható cipzár, magyarul bele kell bújni, mint egy pulóverbe, mely elsőre elég szokatlan egy kabátszerű ruhánál. Visszahúzva, érdemes a kapoccsal rögzíteni is az oldal alját, ne mászkáljon felfelé az a húzózár. A 620 grammos anorák béleletlen, elég vékonynak tűnik, sok izolációt ne várjunk tőle, rendesen alá kell öltözni hűvös időben. Van is hely bőven, szabása meglehetősen laza, kicsit zsákszerű, vastagabb polárfelsők is simán aláférnek. Méretezése is ehhez igazodik, 180 cm magasságommal, 80 kilómmal bőven elég az M méret. Nem egy túlbonyolított ruhadarab, mellkascipzárját két patenttal zárható vastag szegély védi, mivel nincs bélése, ezért belső zsebeket se keressünk rajta. Cipzáros kézmelegítő zsebei érdekes kialakításúak, nem igazi zsebek, a régi „muff”-hoz hasonlóan egybeszabottak, azaz meg tudjuk fogni benne saját kezünket. Elsőre meglepő volt, de a gyakorlatban megszerettük ezt a megoldást, kéz kezet melegít alapon. Főleg  a kesztyűk tárolására találtuk praktikusnak a zsebet. Apró, de jól eső figyelmesség, hogy a zseb belsejében van egy kis hálós rekesz, melybe kulcsot vagy aprópénzt is tehetünk, nem fognak idegesítően „járkálni” az apróságok a tágas zsebben.

A másik jellemző „feature”, a patenttal zárható, nagy kenguruzseb, a 80-as évekre hajazó Fjällräven logóval, mely az anorák design-jának is megadja a fő vonásait. A nagy zseb ideálisan használható térképnek, telefonnak, kisebb dolgoknak, bár ha nagyon kitömjük, elég furán nézünk ki az anorákban. Természetesen az alsó szegély behúzó zsinórral állítható tetszés szerint, a mandzsetták pedig patenttal kapcsolhatók szorosabbra. A ruhadarab lényeges része, a praktikus zsinórral kétoldalról is egyszerűen állítható kapucni, mely nem követi a fej minden mozdulatát, de azért elég kényelmes. A gallér kellően magas, megóv a kellemetlenül csípős szelektől is. A kidolgozottságban nem találunk hibát, hozza a márkától megszokott formát, az egyszerűen nagyszerűt.

 A gyártó szerint több generációt is kiszolgálhat a tartós ruhadarab, ezt persze nem tudtuk teszttel bizonyítani az idő rövidsége folytán, de az anyag tartóssága, időtállósága szembetűnő, az anorák elnyűhetetlennek tűnik. Szélállóságával semmi probléma sincs, remekül kizárhatók  a hűvös őszi és téli szelek, sőt a viharok is. A vízállóságát tekintve azért ez nem egy esőkabát, de kisebb szemerkéléseket, rövid záporokat simán elbír az anyag, nagyban javíthatunk rajta a Fjällräven Greenland Wax impregnálószerével. Az így kezelt ruhadarab garantáltan időjárásbiztos lesz.

Összegezve, a Vardag Anorak egy meglepően jól használható, funkcionális felső héj a hűvösebb, nedvesebb őszi, téli napokra. Akár több réteget is alá tudunk venni, jól véd az időjárás viszontagságai ellen, és ami nagyon fontos, rendkívül sokoldalúan használható, kirándulni, túrázni is tökéletes, a hátizsák sem fogja kikezdeni a G-1000 strapabíró anyagát, ráadásul hétköznap, városban is praktikus viselet.

Elméletileg női verzió is létezik, élénkebb színvariációkkal, egyelőre nálunk nem forgalmazzák. A férfi változat négy színben kapható, a sötétszürke mellett sötétkék (Storm), olívazöld (Deep Forest) és mustársárga (Mustard Yellow) szerepel a kínálatban. A Vardag Anorak a Mountex üzlethálózatában is beszerezhető, felpróbálható.