Kis mindenes hátizsák rövid kirándulásra, utcai viseletre

A Fjällräven márka hazai forgalmazója jóvoltából kaptunk egy hátizsákot tesztelésre, a Singi hátizsákcsalád legkisebb 20 literes tagját vettük górcső alá.

A svéd Fjällräven márkát valószínűleg nem kell bemutatni az aktív túrázóknak, hiszen már régóta stabil pontja az outdoor aktivitások, elsősorban a túrázás és vadászat kedvelőinek. Az ismert logóról, sokan csak rókás márkaként ismerik az 1960-ban alapított céget, melynek neve magyarul sarki rókát jelent. A magas minőségű, elnyűhetetlen anyagból készült, időtálló, svéd minimalista designú modellek fő gerincét a ruházat és a hátizsákok jelentik. Az utóbbi évtizedben, az elsősorban a Kanken hátizsák világhódító karrierjének köszönhetően a városi (urban) divatba is berobbant a svéd sarkiróka.

A Singi termékcsalád a klasszikus, tradicionális trekking vonalat képviseli, ráadásul a skandináv időjárási és terepviszonyoknak megfelelő, rendkívül strapabíró, sokszorosan letesztelt anyagokból készülnek a modellek. A két kulcsszó, a tartósság és a funkcionalitás jegyében elsősorban a robusztus kialakítás dominál, de ahogy ezt pl. a Kanken példáján is láthatjuk, a hagyományos svéd minimalizmus, kis retró beütéssel mindig is menő lesz.

A masszív hátizsákcsalád legkisebb gyermeke a 20 literes űrtartalmú, azaz klasszikus „daypack” túrahátizsák hozzánk sötét olívazöld színben érkezett, ezen kívül még három színváltozatban kapható, szürke, vöröses és kékes variációk közül választhatunk.  Első blikkre az uniszex zsák tökéletesen megfelel egy napos, rövidebb kirándulásokra, de valójában egy multifunkcionális hibriddel van dolgunk, mert a kisebb túrák mellett a hétköznapokban, városi használatban is megállja helyét. A masszív kialakítás és a letisztult, félhenger alakú forma a 70-es évek világát idézi meg, alapanyaga a Fjällräven emblematikus G-1000 nevű, sűrű szövésű, kopásálló, baromira strapabíró, kitűnően szellőző, bizonyos fokig nedvességálló, a leírás szerint 65 % újrahasznosított poliészterből és 35 % bio-pamutból készült szövete. A kis hátizsák alja, melyen amúgy tökéletesen meg tud állni, teljesen vízhatlan, szóval nyugodtan letehetjük a párás fűre, a nedves kőre. A Singi 20 valószínűleg egy medvetámadást is kibírna, azonban tapintásra egész kellemesnek tűnik anyaga.

Klasszikus egyrekeszes hátizsák, felülről, kétkocsis cipzárral nyitható, a fedelében két zsebet találunk, az egyik kívülről, míg a másik belülről cipzárazható ki. Megfelelő hely ez az iratoknak, tárcának, telefonnak vagy egy térképnek. A felülről nyithatóság nagy előnye, hogy nem szóródnak ki a cuccok, ha netalántán, nyitva hagyva vesszük fel, és így kényelmesebben is tudunk kutakodni a zsák mélyén. A városi használatra hajazó funkció a főrekeszben kialakított speciális laptoptartó rekesz, melybe 15” méretig fér be gépünk.

A hátizsák külső részén az elasztikus zsinór segítségével még egy pulcsit vagy esődzsekit is tudunk rögzíteni, amennyiben még ez sem lenne elég, vásárolhatunk hozzá egy extra külső zsebet, Singi Side Pocket néven. A kényelmet a párnázott hát és a jól szellőző, ergonomikus kialakítású, lapos vállpántok biztosítják. Még állítható mellheveder is van, bár ennél a kis méretű zsáknál nem sok értelmét látom, de ha zavar valakit, egyszerűen le lehet csatolni őket. Természetesen kézben is tudjuk vinni, erős fülénél megragadva, mely főleg városi használatban hasznos, mondjuk tömegközlekedés közben.

Az alig több mint félkilós hátizsák ideális választás kisebb túrákhoz, rövidebb kirándulásokhoz, de mindennapos, városi használatra is remek választás. Letisztult formája, skandináv funkcionalizmusa, időtálló anyaga hosszú távú társunkká teheti a Singi 20 hátizsákot. A prémium márkának, magas minőségnek azonban ára is van, a borsosnak tűnő vételárért azonban hosszú évekig róhatjuk az erdőt és a betondzsungelt a tetszetős kis zsákkal. A Singi 20 többek közt a Mountex üzlethálózatában szerezhető be.