A Vipava-folyó forrásdeltája, a völgy borainak központja

A Szlovén karsztvidéket északról határoló Vipava-völgy az ország egyik leghíresebb borvidéke, névadója a Vipava-folyó, melynek lankás partjain hosszan húzódnak a szőlő- és gyümölcsültetvények. A folyó bővizű forrásai a bájos kis, mediterrán jellegű Vipava városkában erednek, a hét forrás egyedülálló, romantikus deltát képez a pici óváros szélén. A régi vár romjai alatt, a völgyfőben fekvő, kellemes város a legjobb hely a környék borainak kóstolására.

Vipava látnivalói

Az impozáns Nanos hegység nyugati lábánál fekvő Vipava felett a Stari Grad középkori eredetű várának romjai őrködnek, a városka fő látnivalója azonban a közvetlenül a főteret uraló Lanthieri-kastély mögötti vízi mesevilág, a Vipava forrásdeltája. A kellemes hangulatú, hosszúkás főtérről (Glavni trg) az 1762-ben épült, sárgára festett kastély épülete melletti kis utcácskán, egy hídon át érünk a Vipava-folyó egyik mellékágának által határolt tágas belső udvarra. A Lanthieri grófok hajdani kastélya ma a Nova Gorica-i Egyetem borászati tanszéke, az alagsori termekben szőlészeti, borászati kiállítást rendeztek be, de jobban járunk az információs irodában található vinotéka meglátogatásával.

Az udvar túloldalán, egy kis átjárón érünk ki a Vipava forrásdeltájához, ahol hét különböző forrásból ered a folyó, hangulatos kis deltát képezve. Romantikus sétányokon járhatjuk végig a barlangszerű forrásokat, információs tábla is segít a tájékozódásban, ami nem túlságosan bonyolult. A parton, terjedelmes platánok és vadgesztenyefák árnyékában húzódik meg a Podskala étterem. Kissé tovább, hatalmas sziklafalak repedéseiből törnek elő a karsztforrások, megtöltve a csendes medencét, majd néhány vízlépcsőn átbucskázva, tovább folyva a város irányába.

Érdemes még egy kicsit bóklászni a forrásoktól északra eső keskeny kis utcácskákban, nagyon hangulatosak a terméskőből rakott, virágos házak, kőkerítések, mintha megállt volna az idő. Visszatérve a Fő térre, nézzünk be az informatív anyagokkal, térképekkel gazdagon felszerelt turista információs központba (TIC – Glavni trg 1.), elsősorban a házban berendezett, modern Vinotéka kedvéért. Amellett, hogy remek átfogó képet kaphatunk a völgy különböző borászatairól, az őshonos szőlőfajtákról, több mint 40 borászat mintegy 160 borát kóstolhatjuk, ill. vásárolhatjuk meg az átláthatóan, praktikusan berendezett vinotékában. A borvidékre legjellemzőbb fajták közül személyes kedvencünk három fehér borfajta, a Zelen, a Pikolit és a Pinela. Aki komolyabban érdeklődik a Vipavska dolina borvidék iránt, az első útja ide kell, hogy vezessen, itt kap legátfogóbb képet a völgyben működő termelőkről, a borokról, a helyszínekről, a pincék nyitvatartásáról, látogathatóságáról. Ráadásul meg is kóstolhatja a borokat és úgy választhat meglátogatandó borászatot akár. A legtöbb termelőnél jó előre be kell jelentkezni látogatásra, ugyanígy a város legjelentősebb borászatánál, a Vipava 1894 márkanévvel ellátott borok előállítójánál, a város déli részén található 120 éves pincével rendelkező Vinska klet Vipavánál.

Gyakorlati tudnivalók

TIC – Turista információs iroda, Vipava, Glavni trg 1., ugyanott található a Vinotéka is, melynek nyitvatartási ideje egyezik az irodáéval. Július – szeptember: H – P: 9-19, Szo: 9-14, okt – jún: H-P 9-17.

Megközelítés: a H4 autópályáról a Vipava kijáratnál forduljunk a város felé, közvetlenül a település előtt, gyönyörű fasor vezet be a központba.

Részletesebb információk a Vipava-völgy hivatalos turisztikai honlapján.