Földalatti kanyontúra cseppkövekkel gazdagítva

A szlovén Karsztvidék legjelentősebb karsztjelenségei, a barlangok, melyek közül kétségkívül a leglátványosabb, leggrandiózusabb a Škocjan melletti kiterjedt barlangrendszer (Škocjanske jame). Az UNESCO Világörökség részeként védett természeti csoda egyedülállósága, a gazdag cseppkőalakzatok mellett, az irdatlan földalatti kanyon, melynek alján a bővizű Reka-folyó zubog. Páratlan élmény, a sziklafalba vájt úton, több tucat méterrel a mélyben rohanó folyó felett sétálni, a lélegzetelállító függőhídon átkelni, a gigantikus csarnok látványa megigéző. A barlangból kifelé vezető sétaút a Velika Dolina hatalmas sziklakatlanjában, a kilátás a sziklafal széléről pedig már csak hab a tortán.

A barlang látogatása

A Škocjan falu alatti, hatalmas mélységű barlangrendszert az innen 55 km-re, a Snežnik-hegységben eredő Reka-folyó alakította ki, mely a falu alatt tűnik el a föld alá, aztán a két dolina aljában újra megjelenve, végül beömlik újból a barlangba, és titokzatos úton már csak Trieszt közelében forrásként tör a tengerbe, végig a felszín alatt folyva. A barlang külső részeit már a kőkorszak emberei is ismerték, de a földalatti szurdokot csak 1839-ben fedezték fel. A nagyközönség pedig már a XIX. század vége óta jár csodájára a páratlan természeti látnivalónak. A barlangrendszer hossza összesen 6 km, legnagyobb magassága a bejárat és a legmélyebben fekvő, ismert szifon között 250 m. A földalatti szurdok több helyen tágas csarnokokká szélesedik, melyek közül a legnagyobb, a 308 m hosszú, átlagosan 89 m széles Martel-csarnok, mely szédítő magasságával nyűgöz le, legmagasabb pontja 146 méter.

A modern információs központból indulnak a vezetett túrák, két különböző útvonalat tudunk végigjárni, az 1. számú, az ún. klasszikus túra vezet végig a barlangon és a földalatti kanyonban, míg a 2. számú, az „új részek” útvonal, mely a folyó falu alatti részét követi, majd a két dolina alján halad. Természetesen be lehet fizetni mindkét túrára is, ami egy egész napos program.

Az 1. sz. túra 1,5 – 2 órát tart, hossza 3,1 km, ebből 2,3 km a föld alatt, 600 méter séta a barlang bejárata, a kijárattól 200 méter vissza az út a központig, melyben benne van egy rövid sikló utazás is a dolina aljából, a lépcsők száma kb. 500.  

A 2. sz. útvonal összesen kb. 2 km, de csak 250 méter van a föld alatt, 600 lépcsőt kell leküzdeni az 1 -1,5 órás túra során.

A barlangban 12 fok van általában, meleg öltözet és túrabakancs vagy cipő viselése ajánlott!

Klasszikus túra

A csoport gyülekezési helye, a kasszák előtti tér, innen indulunk vezetőnkkel a barlang bejárata felé, melyet egy 6-700 méteres sétával érünk el a Globočak dolina alján. 130 méter hosszú, mesterséges folyosó vezet a föld alá, először a cseppkőalakzatokban rendkívül gazdag Csendes-barlangba (Tiha jama) érünk. A következő állomás a 25 m magas, 118 m széles Nagy-terem (Velika dvorana) rengeteg csodás sztalagmittal, a szomszédos Kis-terem ékkövei az orgonasípszerű cseppkövek. A barlang eddig is szép, bár aki már járt Postojnán vagy Aggteleken különösebb extrát nem lát, de ahogy egyre mélyebbre érünk, erősödik a morajlás, majd hirtelen felbukkan a földalatti kanyon elképesztően túlvilági látványa, a Šumeča jama, magyarul a Morajló-barlang gigászi kanyonjának alján tajtékozva robajlik a Reka-folyó.

Szó szerint lélegzetelállító kép a földalatti kanyon látványa, a magasan a sziklafalba vágott, mesésen kivilágított út, szemben a szakadékon átívelő függőhíd, mintha Hádész alvilágába ereszkednénk le. A sziklába vágott úton érünk el a Cerkvenik-hídhoz, melyen átkelünk az 50 méter mély szakadék felett a túlpartra, majd hosszan követjük a látványos vonalvezetésű úton a mélyben zakatoló folyót. A szurdok legnagyobb tágulata a már említett, szédítő magasságú Martel-csarnok. Elmegyünk a 10 méter magas Megkövült Vízesés nevű cseppkőformáció mellett, majd kiérünk a Tálak termébe (Dvorana ponvic), mely nevét a teraszosan lerakódott mésztufa kicsapódásoknak köszönheti. Pár perc múlva felviláglik a barlang kijárata, a méretes Schmidl-csarnokból bukkanunk ki a napvilágra, a Velika Dolina alján.

A hatalmas, több mint 100 méter mély, kerek alakú Velika Dolina minden dolinák ősanyja, innen ered a többnyire barlangok beszakadásával vagy eróziós úton kialakult töbrök elnevezése. Utunk a sziklafalba vágva kapaszkodik ki a dolinából, közben átkelünk a pont alattunk a föld alá bebújó Reka folyón. Jól látszik a mélyedés túloldalán, ahogy a folyó kirobban a föld alól, a dolina szélén emelkedő, látványos ösvényünk végül a kis felvonó alsó állomásához ér. A siklóval egy-két perc alatt fent is vagyunk a dolina felső szélén, ahonnan már csak pár lépés az információs központ épületcsoportja. Mielőtt odaérünk, mindenképpen tegyünk egy kis kitérőt jobbra, a Belvedere tábla irányát követve. A Nagy-Dolina függőleges sziklafalának peremén kialakított kilátóhelyről egészen elképesztő panoráma nyílik a dolinára, a Reka-folyóra, a túloldalon a templomtornyos Škocjan falura.

Az új szakasz túrája

A 2. számú túra a Reka folyó föld feletti és barlangi szurdokát járja végig, közel egy kilométert kell gyalogolni a barlang bejáratáig, ahonnan szinte végig a föld alatt zúgó folyót követjük, majd kibukkanunk a Kis-dolinában (Mala dolina), ahonnan átkelünk a Velika dolinába. Látványos függőhídon kelünk át a folyón, majd felkapaszkodunk a dolina felső szélére és vissza az információs központba. Aki már volt a klasszikus túrán, annak is remek alkalom visszatérni Škocjanba a másik, nem kevésbé látványos útvonal végigjárására.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

A Ljubljana-Koper közti A1 autópályáról Divača lejárónál jövünk le, majd a Škocjanske jame táblákat követve pár km a barlang információs központja melletti, szabadon használható nagy parkoló.

Cím: Škocjanske jame, Divača, Škocjan 2

Nyitvatartás:

A barlangok csak vezetett, csoportos túra keretében látogathatók.

Klasszikus túra

Június – szeptember: minden nap óránként indulnak csoportok, az első 10.00, az utolsó 17.00 órakor.

Április, május, október: naponta négyszer, 10.00, 12.00, 13.00, 15.30 órakor.

November – március: minden nap 10.00 és 13.00, vasárnap 15.00 órakor is.

A 2. számú túra valamivel ritkábban indul, és csak áprilistól októberig, részletes információk ide kattintva érhetők el.

Belépő:

Klasszikus túra: július-augusztus: 20,00 €, diák, nyugd., 26 év alatt: 16,00 €, gyerek: 10,00 €

március-június, szept.-okt.: 18,00/14,00/9,00 €, nov – febr: 16,00/12,00/7,50 €

Új részek túra: egész évben: 12,50/9,00/6,50 €

Kombinált jegy: 24,00/18,00/12,50 €

Figyelem: a barlangban tilos a fényképezés!

A barlang hivatalos honlapja - angolul is

A barlang belsejéről közölt fotók forrása: archive of Park Škocjanske jame, Slovenija, Author: Borut Lozej