Katonai élménypark a Karsztvidéken

A Szlovén Karsztvidék egyik legnépszerűbb látnivalója, a világhírű barlangok mellett, érdekes módon, az elsősorban a XX. századi hadtörténetet rendkívül látványosan bemutató Katonai Múzeum Pivka városa mellett. Nemcsak az ország, hanem egész Közép-Európa egyik leggazdagabban felszerelt katonai parkja páratlan élményeket kínál a hadtörténelem, a katonai járművek és fegyverek iránt érdeklődő látogatóknak. A gyűjtemény feleleveníti az elmúlt évszázad legvérzivatarosabb eseményeit, de nem sokkolóan, hanem okosan, informatívan végigvezetve a vendégeket a különböző kiállításokon. A szabadtéri részen még tank bemutatón is részt vehetünk, több járműbe be is mászhatunk, köztük egy igazi tengeralattjáróba is.

A Pivka Hadtörténeti Park látogatása

Az 1920-as, rapallói egyezményben rögzített új államhatárok védelmére építette Mussolini Olaszországa 1930 körül a Pivka településtől délre fekvő laktanyakomplexumot. 1945-től a Jugoszláv Néphadsereg vette birtokba az épületeket, ill. az azokat körülvevő katonai létesítményeket. 1991-ig használták katonai célokra az objektumot, majd 2004-től alakították ki a Hadtörténeti Parkot, melynek gyűjteményét folyamatosan fejlesztik, gazdagítják és mára Közép-Európa legjelentősebb katonai múzeumává fejlődött.

A példásan felújított parancsnoksági épületben (Komanda) találjuk az információs központot a jegypénztárakkal, a fantasztikus választékú ajándékbolttal és egy egész jó konyhájú kantinnal. A felső szinteken több kiállítás is helyet kapott, köztük egy I. világháborús és egy a II. világháborúban Szlovénia területén lelőtt amerikai repülő történetéről szóló. A multimédiás termekben érdekes korabeli felvételeket is nézhetünk. Az egyedülálló íjászati gyűjtemény mellett számos katonai térkép és dokumentum is gazdagítja az állandó és az időszaki kiállítások anyagát is.

A parancsnoki épület mögötti lépcsősor két felújított barakk épület között visz fel egy szabadtéri kiállítóhelyre, ahol több tankot, egy vadászrepülőgépet és egy II. világháborús, német hadi gőzmozdonyt is láthatunk. A gőzös a háború utáni jóvátételek során került Jugoszláviába, ahol egészen 1978-ig rótta a síneket immár teljesen polgári célból. A szemben lévő két raktárszerű épületben újabb kiállítások várnak ránk, a jobb oldaliban nagyon gazdag páncélos és tüzérségi gyűjtemény látható. II. világháborús, német, szovjet, amerikai és jugoszláv tankok, ütegek, ill. a hidegháborús korszak katonai relikviái sorakoznak az épületben, de láthatunk egy katonai célra átépített Harley-Davidson motorkerékpárt is. Egy-két tankba be is lehet kukkantani.

Az épület mögötti, a sínen túli murvás terület a tank bemutatók színhelye, bizonyos időnként néhány kört tesznek meg a tekintélyes páncélosokkal, testközelből lehet figyelni, hallani és érezni a lánctalpasok dübörgését. A másik épületben találjuk talán a legérdekesebb gyűjteményt, az okosan kialakított kiállítás az „Út a függetlenségbe” címet viseli, melynek fő témája az 1991-es események, melyek Szlovénia megalakulásával és végeredményben Jugoszlávia szétesésével jártak. Számtalan korabeli híradó részlet, dokumentum foglalkozik az eseményekkel, érthetően és szórakoztató stílusban mutatva be a helyzet eszkalálódását. Van itt Tito szobor, a 70-es évek tipikus lakásának reprodukciója, a múzeum emblematikus darabja, a piros Yugo kisautón áthajtó tank is itt látható. Különböző katonai járművek, köztük egy helikopter és a gyűjtemény legnépszerűbb darabja, egy eredeti jugoszláv tengeralattjáró is megcsodálható. Ráadásul az utóbbiba be is lehet mászni, hihetetlenkedni az extrém szűk tereken, a milliónyi furcsa műszeren.

A Pivka Hadtörténeti Park folyamatosan bővülő gyűjteményeinek alapos végiglátogatása egész napos programot kíván, nyugodtan ajánlható családi programként, a háború borzalmainak grafikus ábrázolása nem súlypontja a múzeumnak. Még a katonai témák, a hadtörténelem iránt nem túlzottan érdeklődő látogatóknak is remek időtöltés, informatívan, közérthetően mutatják be a kitűnően elrendezett gyűjtemények az adott történelmi kor lenyomatát. Amennyiben kedvünk és időnk is van, érdemes bejárni a páncélos bemutató terület mögötti részen kiépített tanösvényt, ahol több eredeti bunkert és kisebb erődítményt vehetünk szemügyre.

A parancsnoki épületben működő Kantina Pivka jó ár-érték arányú, színvonalas konyhájú étterem, a csevapcsicsájuk például remek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Park Vojaške zgodovine Pivka, Kolodvorska cesta 51, Pivka

Megközelítés:

A Postojna és Ilirska Bistrica közti 6-os számú főúton, Pivkától délre található a park, az A1-es autópályáról Postojna kijáratnál jövünk le, 12 km innen a múzeum. Táblák is mutatják az irányt, nagy, szabadon használható parkolók vannak a park bejáratánál.

Nyitvatartás:

Júl. – aug.: minden nap 10.00 – 18.00, május-június, szept.-okt.: H – P 10.00 – 16.00, hétvége, ünnepnap 10.00 – 18.00, márc.-ápr.: H-P: 11.00 – 15.00, hétvége, ünnepnap: 10.00 – 16.00, nov. – febr.: H-P: 11.00 – 14.00, hétvége, ünnepnap: 10.00 – 16.00.

Belépő:

A múzeum és a park szabadon, egyénileg is látogatható, extra pénzért angol nyelvű szakvezetés is kérhető.

Felnőtt: 12,00 €, diák, nyugd.: 9,50 €, gyerek (6-15): 6,00 €, 6 éven alul: 0,50 €, családi jegy: 29,00 €.

A tengeralattjáró belülről történő megtekintéséért extra díjat kell fizetni, kemény 5 eurót fejenként.

A Katonai Park hivatalos honlapja – angolul