Isztria legszebb szlovéniai városa

Piran kétségkívül Isztria legfestőibb városai közé tartozik, a rövidke szlovén Adria-part leghangulatosabb, nagymúltú városa egy, a tengerbe benyúló, hosszú földnyelven fekszik az Isztriai-félsziget északnyugati csücskében. A nyári szezonban elképesztően népszerű és zsúfolt Piran óvárosa a velencei gótikus építészet gazdag tárháza, az egész Adria egyik legjobb állapotban fennmaradt történelmi városa, számos látnivalóval, remek éttermekkel, hangulatos utcácskákkal, romantikus terekkel.

Piran rövid története

A város nevének eredete, a legendák szerint a görög pyros (tűz) szóból származik, hatalmas tüzek égtek éjjelenként a félsziget csúcsán, a mai rondella környékén, utat mutatva a közeli görög gyarmatra tartó hajóknak. Később, i.e. 178 körül a rómaiak foglalták el a partszakaszt, miután elegük lett az innen induló illír és kelta kalózok fosztogatásaiból. A római birodalomba beágyazódó Piranum később bizánci fennhatóság alá került, majd szlávok telepedtek be.

A velenceiekkel szoros kapcsolatban lévő város az Aquileia-i Patriarchátushoz tartozott egészen 1283-ig, amikor a velencei városállam végleg átvette az irányítást. A környékbeli sólepárlóknak köszönhetően a sókereskedelem fellegvárává fejlődött Piran gyorsan gazdagodott, a fontos kereskedővárost a török betörések idején méretes városfalak kiépítésével védték. 1797-től, a Velencei Köztársaság megszűnésétől, egy rövid napóleoni intermezzo-tól eltekintve, egészen 1918-ig a Habsburg birodalomhoz tartozott, az Osztrák-Magyar Monarchia szerves részeként. Az első világháború után, a rapallói szerződés (1920) az olaszoknak juttatta Pirano városát. A második világháború után a titói kommunista Jugoszlávia tartott rá igényt, az évszázadok óta itt élő olasz lakosság nagy részét elűzték. Jugoszlávia szétesésével Szlovéniához került a város egy rövidke partszakasszal együtt.

Piran látnivalói

A 4000 állandó lakosú Piran óvárosa a sűrűn beépült földnyelven fekszik, melynek északi oldalán magaslik a városképet meghatározó Szent György-templom és harangtornya. Az óvárosi rész teljes egészében autómentes, a látogatók a város szélén kialakított nagy fizetős parkolókban hagyhatják járművüket. Piran egyértelmű központja a csodás Tartini tér, innen indulnak a kis utcák, sikátorok a városka minden részébe, a hangulatos kikötő is egészen a térig nyúlik be.

Tartini tér (Tartinijev trg)

A város leghíresebb szülöttéről, Giuseppe Tartini (1692-1770) zeneszerzőről elnevezett elragadóan bájos, gyönyörűen felújított, makulátlanul festő, ódon házakkal keretezett márványlapokkal burkolt tér 1894-ig még a kikötő része volt. Miután feltöltötték, fel is állították az ovális térség közepén Tartini szobrát, a hegedűművész és zeneszerző szülőháza, melyet emlékházként rendeztek be, is a téren található, egyik termében a művész hegedűit és egyéb hangszereit vehetjük szemügyre (Tartinijev hiša).

A szobor háta mögötti impozáns épület a neoreneszánsz városháza, mely középkori elődje helyén épült a XIX. sz. közepén. Itt találjuk a turista információs irodát is. A tér legszebb épülete, a velencei palota, a Benečanka, az 1420 körül, gyönyörű, jellegzetes velencei gótikus stílusban épült palazzo-t egy gazdag, Beppo nevű kereskedő építtette fiatal szeretőjének. Kedvesét kissé megnyugtatva, a környék rossznyelveitől óvva, a homlokzatra íratta, Lassa pur dir, azaz „Csak hadd beszéljenek!”.

Az egészen a térig benyúló városi kikötő szűk, belső része partjának keleti oldalán áll az impozáns neoklasszicista Gabrieli-palota, melyben a Tengerészeti Múzeum (Pomorski muzej) kiállításai várják a turistákat. A környék hajózásának története a római kortól a szlovén időkig, gazdagon van szemléltetve az élvezetes tárlókban, jól berendezett termekben. Számtalan hajómodell, tengeri fegyverek, hajózással kapcsolatos tárgyak, műalkotások sorakoznak a múzeum épületében. Nyitva: 9-17, júl-aug: 9-12, 17-21 óra, Hétfő szünnap. Belépő: 3,50 €, gyerek: 2,50 €. Pomorski muzej, Cankarjevo nabrežje 3. www.pomorskimuzej.si

A múzeummal szemben a kikötő túloldalán egy szerény külsejű házban rendezték be az Adria élővilágát bemutató Akvárium-ot, ahol néhány medencében és kisebb akváriumokban tanulmányozhatjuk testközelből a tenger élővilágát, köztük egy cápát is. Nyitva: jún.közepe – aug. vége: minden nap 9-20 óra, márc-jún. közepe, szept., okt.: K-V: 9-19, télen K-V: 9-17. Belépő: 5,00 €, gyerek (3-15): 3,00 €. www.aquariumpiran.si

Szent György-templom (Sveti Jurij)

Az óváros magaslatán trónoló templomhoz és a mellette álló, a velencei Szt.Márk–toronyra emlékeztető campaniléhez a főtértől a velencei palota mellett induló kis utcán át tudunk felkapaszkodni. A közvetlenül a part fölött emelkedő dombtetőn a templom, a harangtorony és a keresztelőkápolna együttese áll.  Az 1344. április 24-én, Szent György napján felszentelt templom mai alakját az 1600-as évek nagyarányú átépítéseinek köszönheti. A velencei barokk stílusú épület mellett ekkor emelték a karcsú, külön álló, 46,5 m magas harangtornyot, melynek felső kilátóteraszára 147 lépcsőfokon tudunk felmászni. A belépődíj ellenében látogatható torony meglátogatása kötelező jellegű, fentről lélegzetelállító a panoráma a város háztetőire, be tudunk kukkantani a fő térre, gyönyörűen kirajzolódik a tengerbe nyúló, sűrűn beépített félsziget látképe. Nyitva: minden nap 10-18, jún-szept: 10-21, belépő: 1,00 €, 7 éven alul 0,50 €.

A templom épülete előtti, füves térség szélén lévő falakról is káprázatos kilátás nyílik a tengerre, a meredek partra. A templom kapuja általában nyitva áll, egy rácsozaton keresztül lehet bepillantani a gazdagon díszített, szépen felújított barokk stílusú belső térbe. Amennyiben valaki mélyebben szeretne megismerkedni a templom műtárgyaival, a kis múzeum meglátogatását ne hagyja ki, szerény belépődíj (1,50 €) ellenében veheti közelről szemügyre a templom rácson túli oltárait, az egyházi kincseket, a kőtárat, a katakombákat.  Nyitva: máj-okt: H-P 10-13/17-19, Szo-V: 11-19, Kedd szünnap.

A templom mögött a Keresztelő Szent János-kápolna nyolcszögű épülete áll, 1650-ből.

A pirani óváros egyéb látnivalói

A Tartini tértől, a városháza mögötti utcák vezetnek az óváros szűk sikátorain keresztül egészen a félsziget csúcsán álló világítótoronyként funkcionáló Rondelláig. A városháza mögötti kis téren piacot találunk délelőttönként, innen a szűk Verdi utcán át érünk Piran régi fő terére, a Május 1. térre (Prvomajski trg). A bájos tér közepén egy magasított platformhoz lépcsősor vezet fel, melynek két oldalán a jogot és a törvényt szimbolizáló nőalakok állnak őrt, közepén pedig egy barokk ciszterna áll. Az ódon, pasztellszínű házakkal szegélyezett tér elsősorban a rendkívül népszerű, autentikus Cantina Klet halbüfé, étterem és borozó miatt népszerű a turisták körében.

A szűk utcácskák, sikátorok szövevényéből előbb-utóbb kibukkanunk a kellemes tengerparti sétányra, melynek végén, a földnyelv csúcsán áll a kis Szt. Kelemen-templom, mellette a jelenleg világítótoronyként használt hajdani őrtoronnyal, a rondellával. Ezt a részt Puntának hívják, a hatalmas kövek közti beton placc népszerű városi strand, vaslépcsőkön tudunk beleereszkedni a tengerbe.

A rakparti sétányon (Prešernovo nabrežje) tudunk visszasétálni a fő térre, ahonnan kis Szt.Péter-templom melletti Bolniška ulicán át mehetünk fel a város második legfontosabb egyházi műemlékéhez, a ferences templomhoz és a mellette álló minorita kolostorhoz. A XIV. század elején alapított kolostor legszebb látnivalója csodás reneszánsz kerengője. A templom eredeti gótikus stílusjegyei néhol még felfedezhetők, de túlnyomórészt barokk a templombelső. A Tartini család kriptáján kívül érdemes benézni a kis képtárba is, ahol többek közt néhány Vittore Carpaccio festményt is láthatunk.

Az óváros keleti oldalát védő impozáns városfal a török betörések elleni védelemül épült a XVI. században, a renovált őrtornyokba és a köztük vezető gyilokjáróra fel is lehet menni, a kilátás elképesztően szép fentről, be lehet látni az egész félszigetet, a városfal még magasabban helyezkedik el, mint a Szt.György-templom harangtornya. Belépő: 1 €, automata. A városfalat legcélszerűbb a fenti, temető melletti, Arze parkológarázsból megközelíteni.

A kikötői rakparton még egy érdekes látnivalót találunk, a Vízalatti Tevékenységek Múzeumát (Muzej podvodnih dejavnostih), mely egy pici, de izgalmas gyűjteménye mindenféle vízalatti dolgoknak, régi búvárruhák, mélytengeri sisakok, és még tengeralattjáró is látható itt. Cím: Župančičeva 24., nyitva: jún-szept: 10.30 – 20, szezonon kívül P, SZo,Vasár-és ünnepnap 11-18. Belépő: 3,50 €, gyerek: 2 €.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés, parkolás

Koper felől: a H6 autóúton végig, majd miután vége a pályának, a 111-es úton Piran felé, Strunjan után a 629-es úton Piran irányába. Portorož felől, a parti országút egyensen Piran-ba visz.

Parkolás

A városba csak külön engedéllyel lehet behajtani, a turisták részére két nagy parkolót alakítottak ki a Piran szélén. A nagyobbik hely közvetlenül a tengerparton, a Fornače garázs, ill. a mellette lévő nagy parkoló. Díj: 1,70 €/óra. Innen shuttle busz járat megy a városközpontba. Amúgy gyalog sincs messze, végig a rakpartot kell követni, 10-15 perc séta.

A másik garázs fent van a hegyoldalban fekvő temető mellett, az Arze parkolóház. Innen a városfal érintésével 15 perc alatt a fő téren vagyunk. Díj: 1,20 €/óra

http://www.portoroz.si/en/

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!