Izola, mediterrán halászkikötő, bájos óváros, barátságos strandok

A két híres szlovén Adria-parti város, Koper és Piran között fekvő Izola egy kicsit mindig háttérbe szorult. Habár jóval kevesebb műemlékkel, régi épülettel bír, mint szomszédjai, de Pirannál nyugisabb, Kopernél pedig lazább. Izola Szlovénia legfontosabb halászkikötője, autentikus, hamisítatlan mediterrán tengerparti városka, kitűnő éttermekkel, hangulatos parti sétánnyal, sok árnyas parkkal, szűk, kanyargó utcácskákkal átszőtt olaszos jellegű óvárossal.

A város rövid története

Izola nevének eredete az olasz isola (sziget) szóból jön, egészen a XIX. század elejéig az óvárost csatorna választotta el a szárazföldtől. A rómaiaik Haliaetum nevű települése kissé odébb, a Simonov zaliv öböl partján épült ki, állítólag erősebb apály idején előtűnnek a tengerből cserép darabok, mozaik töredékek. A jelenlegi óváros első ismert lakói a X. század második felében, Aquileiából menekült telepesek voltak. Az 1200-as években rövid ideig még önálló Izola végül 1280 körül került a velenceiek birtokába, sorsa egészen a napóleoni háborúkig egybekötődött a városköztársaság történelmével. A szigetre épült várost fal és 13 torony őrizte, belépni két kapun át lehetett csak. A város fontos halászati, bor- és olíva kikötővé fejlődött.

Napóleon francia csapatai bontották le a városfalakat, melyekkel betömték a várost a szárazföldtől elválasztó csatornát is. A XIX. század folyamán Trieszt felemelkedésével Izola szerepe is nagymértékben csökkent, ipara viszont szépen fejlődött elsősorban a hatalmas konzervgyáraknak köszönhetően. A két világháború között Olaszországhoz csatolták, majd 1945-től lett Jugoszlávia részévé, máig jelentős olasz nyelvű kisebbség él a városban, erről a kétnyelvű utcanévtáblák is híven tanúskodnak. A nagy jugoszláv turisztikai fejlesztések elkerülték a várost, csak miután a független Szlovénia része lett, kezdték meg Izola átállítását a turisztikai oldalra. A város érdekes elegye egy hétköznapi, dolgos halászvárosnak és, főszezonban, egy üdülőhelynek.

A város látogatása, Izola látnivalói

A városba vezető legtöbb út a központi térre, a trg Republikére vezet, a körforgalmú tértől egy sarokra, a kikötő mellett találjuk a központi parkolót, itt a legcélszerűbb lerakni a kocsit. A kikötő sarkával szemben lévő épületben, a turisztikai információs irodában kaphatunk tájékoztatást a minket érdeklő dolgokról, eseményekről, még egy jó térképet is beszerezhetünk. Innen indul a napos rakpart (Sončno nabrežje) vendéglátóhelyekkel zsúfolt sétánya. A bájos, régi halászkikötőhöz érve, jobbra egy kiszélesedő téren (Veliki trg) áll a gótikus eredetű, de barokk stílusra átépített városháza, mellette a vele egybeépült Madonna di Alieto-templom.

A harangtornyos templom melletti terecskén két régi, velencei gótikus palotát is megcsodálhatunk, a Lovisato- és a Manzioli-házat. Innen az Alietova ulicán hatolunk be a zegzugosnak tűnő óvárosba, majd az első sikátoron (Trinkova ulica) jobbra fordulva érünk fel a város legszebb épületéhez, a pasztellsárgára festett, barokk stílusú Besenghi-palotához. Isztria késő barokk építészetének legszebb példája 1775 – 1781 között épült, falát finom rokokó stukkók, ablakait és erkélyét pompás rácsok díszítik. Jelenleg zeneiskola működik falai között, a kiszűrődő dallamok még varázslatosabbá teszik a helyet. Innen a Giordano Bruno utcán jutunk fel a Szent Mór-templom tekintélyes nagyságú épületéhez.

A dombtetőn álló, lazacszínűre festett templom eredetileg a XVI. század közepén épült, azóta többször is átépítették, mai, neoromán homlokzatát a XIX. sz. végén kapta. Külön álló, masszív, magas harangtornya, a velencei Szent Márk-székesegyház campaniléjére emlékeztet. A templom elől kis köz vezet le a part menti, gyönyörűen rendben tartott, árnyas parkba, ahonnan lesétálhatunk az egykori sziget északi szélére, melyet egy kis világítótorony jelöl.  

A városka egyetlen múzeuma, a Muzej Parenzana egy esős napon jó választás lehet, a gyűjtemény nemcsak a névadó, Trieszt és Poreč közti, hajdani vasút történelméről szól, hanem halászati relikviákat, hajó modelleket is felsorakoztat. Az interaktív részek a legérdekesebbek, hajót vezethetünk, tengerészcsomókat köthetünk. Cím: ulica Alme Vivoda 3.

Étel-ital a városban

Értelemszerűen elsősorban halat érdemes enni Izolában, de az ország egyik legjobb pizzériáját is itt találjuk és cukrászdái is híresek.

A rakparton sétálva a Gostilna Sidro és a Ribič étterem érdemel nagyobb figyelmet, ill. a régi halászkikötőre néző Marina Hotel stílusos étterme. Amennyiben nem ragaszkodunk a közvetlen tengerparti látványhoz, a Madonna di Alieto-templommal szemben lévő Bujol vendéglőt ajánljuk, mely Izola talán legautentikusabb, halételeket kínáló vendéglátóhelye.

A trg Republike közelében, a Pietro Coppo park túlvégén, a bal oldalon lévő Gostilnica Gušt valóságos intézménynek számít a városban, a szakács szlovén pizza bajnok és egy bizonyos cikk szerint a világ 14. legjobb pizzáját sütik itt. Cím: Drevored 1. Maja 5.

A parti sétányon egymást érik a fagyizók, cukrászdák, több helyen is kínálják a város specialitását, a csokival, vaníliakrémmel, dióval rétegezett Izolankát.

A trg Republikén egy nagyobb Mercator szupermarketban szerezhetjük be a szükséges dolgokat.

Strandok

Izola 5 km hosszú partszakaszán 8 különböző strand áll a nyaralók szolgálatára, a legszebb fekvésű és legismertebb városi strand, a Svetilnik, azaz a Világítótorony part, mely az óváros tengerbe nyúló csúcsán helyezkedik el, minden kényelmi szolgáltatással felszerelve. Tőle keletre Szlovénia egyetlen kerekesszék-barát strandját, még odébb pedig egy kutyabarát strandot is találunk.

A legnépszerűbb, igazi családbarát strand pedig a várostól nyugatra lévő Simonov zaliv öbölre néző San Simon strand, saját parkolóval, vízi sportközponttal.

Gyakorlati tudnivalók

Turista Információs Iroda: Ljubljanka ulica 17. A város hivatalos turisztikai honlapja, angolul is.

Parkolás: Általában nem jelent gondot, a kikötőnél a fizetős P1 parkoló egész nagy.