A Szepesség leghíresebb középkori freskói

A kora gótikus stílusban épült zsigrai Szent Lélek-templom a falu feletti dombról, védőfalak mögül uralja a szepességi tájat. Páratlan értékű, középkori eredetű falfreskói miatt az UNESCO Világörökség része.

A templom leírása

Az 1270-es években, kora gótikus stílusban épült templom kéthajós, a nyugati homlokzata előtti négyzetes, ikerablakos, hagymasisakos toronnyal. A hajónál alacsonyabb a huszártornyos, egyenes záródású szentély. Fazsindelyes, fehérre meszelt védőfal veszi körül az épületet, mellette temető terül el.

A templombelsőben a freskók egymást váltó képciklusai a XIII. – XV. század között festették. A templomba belépve, a diadalív fölött az utolsó ítélet jelenete fogad minket, a kép jobb oldalán lévő szörny épp a pokolba jutott lelkeket nyeli el. Az északi falon Jézus életéből vett jelenetek láthatók, különösen szép a Krisztust a keresztfán ábrázoló freskó. Ádám és Éva ábrázolása a kereszt mellett a kereszt és az édenkerti almafa jelképének összekapcsolására, az Ószövetség és az Újszövetség összetartozására utal.

A legrégebbi falikép a déli kapu fölötti részen XIII.századi, a keresztre feszített Krisztust jeleníti meg, a Szent László királyt csatajelenet közben ábrázoló freskó is a XIII.század vége felé készült. A ma is meglepően jó állapotban lévő freskókat a XVII. században lemeszelték, és csak 1870 körül tárták fel újra.

A főoltár barokk, hatalmas angyalalakokkal, két oldalán Szent István és Szent László alakja jelenik meg.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Žehra, Kostol sv. Ducha

Megközelítés:

Szepes várától 3 km Hodkovce falun keresztül, Szepesváraljától (Spíšské Podhradie) az 547-es úton Krompachy felé, majd 5 km után egy lepukkant cigánytelepnél balra Žehra felé 1500 méter.

Nyitva tartás: H – P: 10.00-16.00, Szo: 14.00 – 17.00, Vasárnap zárva.

Belépő: 1,70 €, diák: 1 €