A Szlovák Paradicsom (Slovensky Raj) egész Szlovákia egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. Az utóbbi időkben Káposztafalvi-karsztnak is hívott középhegység jellegű terület páratlan célpont elsősorban a kalandos túrázást kedvelő bakancsos turisták számára. A magyar határtól légvonalban 50-60 km-re fekvő viszonylag kis alapterületű nemzeti park elsősorban fantasztikus, vadregényes szurdokaival, a Hernád áttörésével és szinte érintetlen erdőrezervátumával áll minden túrázó bakancslistájának élén.

A szűk, meredek, vízesésekkel tarkított rendkívül látványos szurdokvölgyek bejárása igényel némi túrázási tapasztalatot, de átlagos kondícióval is könnyedén végig járható szinte az összes kanyon. Egyedül a tériszonyban szenvedőknek nem ajánlható tiszta szívvel, mivel a szurdokok bejárását megkönnyítendő, hosszú vaslétrák, lánccal biztosított útszakaszok, doronglétrák, fapallók, a sziklafalba rögzített fémtálcák segítségével tudjuk, szigorúan csak felfelé egy irányban, végig járni a szurdokokat.

Akinek a Dunakanyarban található Rám-szakadék bejárása jó móka, itt tényleg a Paradicsomban érezheti magát. A szintkülönbségek nagyok, de nem vészesen fárasztóak. A lényeg, mindig figyeljünk hova lépünk, a biztosított szakaszok félelmetesnek tűnnek, de ha figyelmesen közlekedünk, egyáltalán nem veszélyesek. Nagyon fontos, hogy megfelelő, lehetőség szerint impregnált bakancsban túrázzunk, hiszen óhatatlanul is vizesek lehetünk a patakok kövein lépdelve.

A Nemzeti Park területén 8 egyirányú szurdokvölgy járható be, ebből 2 (Kláštorská, Zejmarská) rövidnek számít, egy óra alatt végig tudunk menni rajtuk, 2 közepesnek (Velky és Maly Kysel) másfél órás szintidővel, 4 pedig komolyabb erőpróbát igényel (Suchá Belá, Piecky, Velky Sokol, Sokolia).

A legnépszerűbb túra a Hernád látványos áttörése, amely csak a 70-es évektől lett mindenki számára bejárható. Itt szintkülönbség nem nagyon van, az útvonal kétirányú, és helyenként nagy mélységek fölött kell egyensúlyoznunk a sziklafalba vert fémtálcákon.

A Szlovák Paradicsom ikonikus pontja a 150 m magas sziklafal szélén lévő Tamásfalvi kilátó, ahonnan minden biztosítás, korlát nélkül tekinthetünk be a Szlovák Paradicsom sűrű szurdokaiba.

A legtöbb túrát a két megközelítési pont valamelyikén tudjuk kezdeni, bár vegyük figyelembe, hogy mind Podlesok, mind pedig Čingov tömegközlekedéssel igen nehézkesen közelíthető meg. Az autósoknak nagy fizetős parkoló áll rendelkezésre.

A Szlovák Paradicsom déli részén találjuk a páratlan természeti jelenséget, a népszerű dobsinai jégbarlangot.

A környék túramentes pihenőnapokra is számtalan lehetőséget tartogat, a karsztvidék a történelmi Szepesség része. A hajdanán szászok által benépesített terület rendkívül gazdag gótikus és reneszánsz emlékekben. A nagymúltú szász városok közül Lőcse és Késmárk a legszebb, a két legnagyobb város Poprád és Igló van viszont legközelebb a Szlovák Paradicsomhoz.

Várakban, kastélyokban, műemlék templomokban rendkívül gazdag a Szepesség, az UNESCO Világörökség részeként is számon tartott szepesi vár, Szepeskáptalan és a zsigrai templom csak a jéghegy csúcsa, szinte minden településen találunk gótikus vagy reneszánsz emlékeket.