A Szepesség egyházi központja, a Világörökség része

Szepeskáptalan (Spíšská Kapitula), más néven Szepeshely egy egyedülálló, mintegy 30 épületből álló fallal körülvett egyházi város. A Szepes várával és a zsigrai templommal együtt az UNESCO Világörökség részét képező, a Szepesség egyházi központjának számító városka fő látnivalója a középkori Szent Márton-templom, a püspöki székesegyház, melyben a szepességi gótikus szárnyas oltárok egyik legszebb gyűjteményét láthatjuk.

Szepeshely rövid története

A település Szent István király idejében a XI. században keletkezett, már a XIII. században a szepesi káptalan székhelye volt, de csak 1776-ban emelték püspöki rangra. A székesegyház helyén 1140-ben már állott egy román templom. A jelenlegi kéttornyú Szent Márton-bazilikát 1232-ben kezdték építeni és 1275-ig épült. A XIV. és a XV. században gótikus csarnoktemplommá alakították át, és 1488-93 között építették hozzá a magyar gótika remekművét a Szapolyai-kápolnát. A Szepeshely egyetlen utcájában sorakozó kanonokházak gótikus eredetűek, de többször átépített, végül barokkosított épületek.

A templom látogatása

A román stílusban, a XIII. században emelt vaskos, négyzetes tornyokon ikerablakokat és árkádíves párkányokat láthatunk, a reneszánsz pártázatok a XVI. században kerültek rájuk. A bélletes kapuzat lombard típusú. Érdemes körül sétálni a templomot, a gyönyörű gótikus Szapolyai-kápolna a főbejárattól jobbra található.

A templom belseje igazi egyházi kincses tár, a főoltár a XV. században készült Mária-oltár, középen Máriával és a kis Jézussal, kétoldalt Szent Márton és Szent Miklós püspökökkel, a szárnyakon pedig szentek, köztük magyar királyok alakjaival. A diadalívtől jobbra álló Mária halála-oltár a templom legszebb műalkotása. Középen Mária látható, körötte az apostolok, akik eljöttek búcsút venni a Szűzanyától.

A jobbra lévő, a Szapolyai-kápolnában álló szárnyas oltáron Mária megkoronázását láthatjuk, a szárnyakon Mária életének legfontosabb jeleneteivel. Az oltár két szélén látható vörös márvány síremlékek Szapolyai István és Imre emlékét őrzik.

A bejárat fölötti részen látható 1317-ből származó hatalmas méretű freskó Károly Róbert megkoronázását ábrázolja. A templom szép, festett üvegablakai a XIX. században készültek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Spíšská Kapitula

Nyitva tartás: május-október: H-Sz: 10.00-12.00, 13.00-16.30, V: 13.00 – 16.30, nov.-ápr.: H-P: 09.00-15.00, hétvégén zárva

Belépő: 2 €, diák: 1 €

Felső fotó: Pudelek, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0