Közép-Európa leghatalmasabb erődítménye

A Lőcsétől 15 km-re fekvő Szepesi vár Közép-Európa legnagyobb erődítése, értékes műemlék, az UNESCO Világörökség része. Gazdag történelmét ostromok, ármány és összeesküvés terheli. Fegyvermúzeumával, órák alatt is nehezen bejárható óriási kiterjedésével a Szepesi-medence kalandos kirándulásra lehetőséget nyújtó turisztikai központja.

A vár története

A környék fölé magasodó Szepesi vár (Spíšsky hrad) 200 méter magas mészkőtufára épült a XII. század elején. Már a kőkorban lakott a környék, a közelmúlt ásatásai egy nagy kiterjedésű erőd leleteire bukkantak a puchói kultúra keze nyomát bizonyítva. Már a XII-XIII. században megépülnek architektúrájának meghatározó részei. Királyi tulajdonként, majd szepesi főispáni székhelyként már kör alakú lakótoronnyal, román stílusú palotával és felsővárral bír. A tatárjárás idején kitűnő szolgálatot tesz, IV. Béla segítségével épül hozzá ekkor a helytartói palota. A vármegye központjává válik, jelentős személyiségek lakhelye. Erejét és tekintélyét jelzi, hogy Csák Máté hadai ellenében is töretlenül dacol, a féktelen nagyúr kénytelen elvonulni falai alól. Kun Erzsébet és Griska Jan is birtokolja, virágkorát ezután éli; 1464-ben kerül a Zápolyai család kezére, akik családi fészekként rendezik be, ennek megfelelően viseli magán a gondoskodást komoly átépítések és szépítések formájában. Lovagi terem, palota, kápolna épül, a vártornyot megmagasították. A várban született, 1487-ben, a Habsburgok előtti utolsó magyar király, Zápolya (Szapolyai) János.

A Thurzó és Csáky családokhoz fűződik a felső vár megerősítése, a komplexumot ekkor összkomfortosabb reneszánsz főúri lakhellyé alakították át. 1780-ban az itt állomásozó katonák pálinkafőzés közben lerészegedve véletlenül az egész várat felgyújtották, ezután folyamatos enyészet áldozata, kritikus állapotú romját 1970-ben kezdi meg a műemlékvédelem konzerválni. Azóta tartó újjáépítések és kiterjedt régészeti ásatások színhelye.

A vár látogatása

A szepesi vár romjaiban is lenyűgöző erődítmény, ikonikus megjelenésű épület. A belsőtornyos várak közé tartozik, impozáns méreteivel a várak elé sorozott előudvarok, elővárak, rendszerének jellegzetes példáját mutatja. Több történelmi témájú filmben (Sárkányszív, Az utolsó légió) megjelenik, az UNESCO a Világörökség jegyzékébe vette. A vár bejárására érdemes hosszabb időt szánni.

Két nagy parkolóból is megközelíthető a magas sziklán tornyosodó erődítmény, félóra alatt kényelmesen fel tudunk sétálni a nagy bejárati kapuhoz, amiben a pénztárak is találhatók. Az alsó várudvar már 1983 óta nyitva áll, jelenleg büfét, mosdókat, információs központot, szuvenír árusokat találunk itt. Innen tudunk a felső várba jutni, ahol a legtöbb látnivaló vár ránk. A gyönyörű fellegvár és a háromemeletes román stílusú palota kettős ablakoszlopaival az erődítmény talán leglátványosabb része. A lőcsei székhelyű Szepesi Múzeum igazgatása alatt, az újjáépített részekben állandó kiállítások látogathatóak. Régészeti leletek, fegyvergyűjtemény, kínzókamra, vártörténeti kiállítás és a gótikus várkápolnában egyháztörténeti tárlat fogadja a látogatót.

A toronyba is érdemes felmenni, elsősorban a káprázatos kilátás miatt, belátjuk a Szepesség nagy részét, jó időben a Magas-Tátra szikrázó csúcsai is meglepően közelről látszanak. A vár környékén kényelmes tanösvényen ismerkedhetünk nyolc megállóhelyet útba ejtve a táj természeti és történelmi érdekességeivel.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás: Május-szept.: minden nap 09.00 – 18.00, ápr., okt.: 09.00 – 15.00,        nov.: 10.00 – 15.00

                               December-március: zárva

Belépő: 5 euro, diák: 4 euro, gyerek: 3 euro. (6 év alatt ingyen)

Éjszakai, fáklyás várlátogatás: július-augusztus: szombatonként 20.30, belépő: 7 euro.

Megközelítés: Két parkoló (fizetős) áll rendelkezésre, az egyik Szepesváralja (Spíšské Podhradie) központjából 2 perc, a táblák mutatják az utat, a másikat, a közelebbit pedig a vár Szepesváraljával ellentétes oldalán találjuk, Hodkovce falu felé.

http://www.spisskyhrad.com/