Európa egyik legnagyobb favázas temploma

A kis alsó-sziléziai városka, Jawor nem mindennapi különlegességet rejteget, a hatalmas, magtárszerű, favázas épület, a Béke temploma az UNESCO Világörökség része, Európa legnagyobb, favázas technológiával épített egyházi épületei közé tartozik. A belülről meglepően tágas, akár 7000 főt is befogadó tere kék-fehér díszítésben pompázik, a monumentális karzatok színházi miliőt idéznek. A kitűnő állapotban fennmaradt barokk stílusú, egyedi templom Alsó-Szilézia legjelentősebb műemlékeinek egyike.

A templom története

A harmincéves háború végleges lezárását hivatott, 1648-ban kötött vesztfáliai béke értelmében a Habsburg uralkodóhoz visszakerült, a Német-Római Császárság alá besorolt Szilézia tartományra vonatkozóan, a többségi protestáns lakosságra nem túl kedvező döntések sorozatát hozták. Templomaikat elvették, a katolikus egyháznak adták, hitüket nem gyakorolhatták. A svéd udvari diplomácia közbenjárására sikerült egy kiskaput illeszteni a szigorú rendeletekbe, három új templom építésére kaptak engedélyt a protestánsok, a helyeket előre kijelölték, az épületek nem lehettek a városfalon belül, de túl messze sem, építésükre nem használhattak tartós anyagokat, követ, téglát, fémet, tornyot sem emelhettek, az addig szokásos templomi építészeti formát sem követhették és egy év alatt be kellett fejezni az építkezést.

Sziléziában három templom építését engedélyezték, az első, 1653-ra készült el Glogauban (Głogów), azonban 100 évvel később leégett, a második a Jawori 1654-55-ben épült, míg a harmadik 1656-57-ben Schweidnitzben (Świdnica). Az utóbbi kettő sikeresen átvészelte az idők viharait, ma is kitűnő állapotban állnak, 2001 óta pedig méltán szerepelnek a Béke templomai az UNESCO Világörökségi listáján. A templom építése nem kevés fejtörést okozott Albrecht von Säbisch építész-mérnöknek, aki skandináv favázas technológiákat tanulmányozva tervezte meg, majd építtette meg a jawori templomot, melyet a Szentlélek tiszteletére szenteltek fel 1655-ben. A német anyanyelvű evangélikus lakosság 1945-ben történt kitelepítését követően a protestáns vallást gyakorlók száma szinte a nullára csökkent, jelenleg a templom egy kis, külön bejáratú kápolnájában gyűlik össze vasárnaponként a maroknyi luteránus.

A templom látogatása

Jawor óvárosának szélén, egy szép, gondozott parkban áll a gyönyörű favázas Béke temploma, mégsem nevezhetjük páratlan alkotásnak, hiszen két Béke-templom is van, a harmadik ugye leégett, a másik pedig Świdnicában található. A négyzet alaprajzú, háromhajós, favázas szerkezetű templom teljesen körüljárható, nyugati homlokzata a legfurcsább, mely az észak-amerikai protestáns templomokra hajazó magtárszerű épületnek tűnik. A templom belső terébe lépve igazi csodavilág fogad minket, a hatalmas, meglepően tágas tér világoskék – fehér színekben pompázik, a hosszabb falakat négyemeletes karzatsorok foglalják el, természetesen minden fából van, a karzatok minden elemén bibliai témájú képek sorakoznak. Az összhatás lenyűgöző, mintha színházban lennénk, áhítattal csodáljuk a XVII. század eme tökéletes építészeti műalkotását.

A keleti végén a több mint 9 méter magas, gazdagon díszített, aranyozott barokk főoltár áll, az északi oldalon pedig a szintén pompás szószék magaslik. A nyugati végén, a második emeletet, a hatalmas, elegáns, pasztellsárga orgona foglalja el. A mennyezetet teljes egészében, ornamentális díszítésű fakazetták alkotják. Az oldalt sorakozó karzatokra látogatókat nem engednek fel, azonban az orgona alá, az első emeletre fel tudunk menni, ahonnan tökéletesen megfigyelhető a művészeti és mérnöki szempontból is tökéletes építmény. Az óriási belső térben akár 7000 fős gyülekezet is elfér.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Kościół Pokóju, Park Pokoju 2,  Jawor. A templom Jawor óvárosának északnyugati szélén áll egy park közepén, az egyirányú ulica 1. Maja mentén találunk parkolóhelyeket. Jawor főteréről (Rynek) a Grunwaldzka utcán át pár perc sétával érjük el a templomot.

Nyitvatartás:

H – Szo: 10.00 – 17.00, Vas.: 12.00 – 17.00

Belépő:

Felnőtt: 10.- zloty, gyerek: 5.-zloty. Fényképezkedésért még 5 zlotyt kérnek el.