Mesekönyvbe illő, középkori hangulatú várkastély

A várakban gazdag Alsó-Szilézia egyik legromantikusabb várkastélya, a Kwisa folyó kanyarulatában, egy kiemelkedő sziklaszirten álló Czocha vára. A festői fekvésű, lenyűgöző szépségű, példásan helyre állított épület népszerű úti cél, számtalan izgalmas eseményével, remek szállodájával, autentikus ízeket kínáló éttermével.

A vár rövid történelme

A kitűnő stratégiai helyre meglehetősen későn, csak az 1241-es tatárjárás után épült erődítmény, melyet először 1329-ben említenek hivatalos dokumentumok. A következő évszázadok számtalan tulajdonost hoztak a környékre, a cseh-sziléziai határvidék turbulens történelme során két ízben sérült meg súlyosan a vár, először a huszita háborúk során, majd a harmincéves háború vérzivataros éveiben. 1451-től a Nostitz főúri család került birtokon belülre, nevükhöz fűződik a vár XVI. századi reneszánsz stílusú átépítése és kibővítése, ill. a harmincéves háború okozta károk kijavítása. 1703-tól, kisebb megszakítással 1910-ig az Uechtritz család birtokolta a várat, az 1793-as tűzvész rombolása utáni újjáépítést köszönhetjük nekik.

1910-ben vásárolta meg a várkastélyt Ernst Gütschow, egy nagy drezdai cigarettagyár igazgatója, aki a híres, várakra specializálódott építészt, Bodo Ebhardtot bízta meg Czocha teljes körű, neogótikus stílusú átépítésére. A várkastély mai, romantikus képét is nekik köszönhetjük, a termekben több helyen is találkozunk a cigarettagyáros portréival. A porosz, majd német fennhatóság után, 1945-től Lengyelország kapta meg az alsó-sziléziai tartományt, így a várkastélyt is államosították. A hadsereg szabadidőközpontjaként hasznosított épületet végül az 1990-es években restaurálták, látogathatóvá tették és szállodát alakítottak ki az ingatlanban.

Czocha várának látogatása

A Lengyelország délnyugati ficakjában elhelyezkedő Czocha az egyik legnépszerűbb vár Sziléziában, a meglepően jó állapotban lévő várkastély termeinek egy része vezetővel látogatható, másik részében a szállodát, ill. az éttermet találjuk. Maga a várkastély épülete egy nagyobb várudvaron terül el, bástyakapus bejáraton keresztül tudjuk megközelíteni a vaskos öregtorony által dominált, kőhídon át elérhető, romantikus épületkomplexumot. A híd előtti hangulatos kertből nyílik a legszebb rálátás a várkastélyra, jól látható a várat körülölelő Kwisa folyó is.

A csoportos, vezetett túra legérdekesebb elemei többek közt, a tágas, gazdagon faragott faberakásokkal díszített lovagterem és a Márvány-terem a reneszánsz stílusú, szellemjárta kandallóval. A rengeteg, titkos ajtó, például a könyvtárszobában, a misztikus átjárók sokat adnak a hely szellemének, számtalan legenda forrásai, melyet a vár marketingje alaposan ki is aknáz. Az egyik legnépszerűbb esemény az évente megrendezésre kerülő Harry Potter univerzumra hajazó varázsló iskola, de számos középkori játék, a történelmi konyhák fesztiválja vagy a filmes pirotechnikai bemutatók is kedvelt rendezvények. Megnézhetjük a pompázatos hercegi hálószobát, a második világháborús kiállítást és természetesen a középkori fegyvergyűjtemény sem hiányozhat. Különleges színfolt a korabeli szaniter gyűjtemény több mint százéves fürdőkádjaival, érdekes csaptelepeivel.

A vártornyot is meghódíthatjuk, csodás körpanoráma a jutalma a végeláthatatlan lépcsőket leküzdő turistáknak. Külön belépővel látogatható a minden bizarr igényt kielégítő, multimédiás eszközökkel plasztikusabbá tett kínzókamra, ill. a kuriózumok terme, a Kunstkammer.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Zamek Czocha, Sucha, Leśna.

Megközelítés:

Alsó-Szilézia lubańi járásában, a Lubań városától délre fekvő Leśnától keletre lévő kis Sucha településen találjuk a várat. Az út menti nagy, ingyenes parkolókban hagyhatjuk a kocsit.

Nyitvatartás:

Minden nap, ápr. – jún., szept.-okt.: 10.00 – 18.00, július, augusztus: 10.00 – 20.00, nov. – márc.: 9.00 – 17.00. Rendezvények esetén módosulhat a nyitvatartás!

Belépő:

A vár csak vezetővel, csoportosan látogatható, többnyire lengyel nyelven.

Felnőtt: 20 zloty, kedv.: 14 Zloty.

Kombinált jegy (kínzókamra, Kunstkammer): 34 zloty, kedv.: 21 zloty.

A várkastély hivatalos honlapja (egyelőre csak lengyelül)