Marosszék, Udvarhelyszék, Csíkszék, Háromszék, ezekből a varázslatos hangzású nevekből áll össze Erdély legkülönlegesesebb régiója, Székelyföld. Az itt, egységes tömbben élő mintegy hétszázezer székely, jellegzetes, ősi, érintetlen hagyományaik, gazdag kultúrájuk és a gyönyörű, sokszor lélegzetelállító táj, a havasok világa mágnesként vonzza a magyarországi látogatókat.

Székelyföld legnagyobb városa, egyben nyugati kapuja, Marosvásárhely igazi, nyüzsgő, vibráló hangulatú nagyváros. Az utóbbi években egyre jobb színvonalú vendéglátással, szépen rendbe hozott belvárosával, számos gyönyörű szecessziós épületével kitűnő kiindulópont Székelyföld felfedezéséhez. A szebbnél szebb szecessziós épületek közül kiemelkedik a Kultúrpalota jellegzetes komplexuma.

Székelyföld fő vonzereje, a hagyományos székely világ mellett a páratlan természeti látnivalók gazdag, változatos tárháza. A székelyek szent hegye, a Hargita égig érő fenyvesei, a vadregényes Gyilkos-tó, a lenyűgöző Békás-szoros, a káprázatos parajdi sóbánya, a különleges, sós vizű Medve-tó, vagy az elragadó krátertó, a Szent Anna-tó megannyi kihagyhatatlan természeti csoda.

A természetet, hegyeket járó bakancsos turisták szinte lubickolhatnak a számtalan túralehetőségben, hála az egyre jobban kiépülő infrastruktúrának, jelzett utaknak, turistaházaknak. Az örök klasszikus a Hargita mellett a legizgalmasabb, legváltozatosabb túrákat a Békás-szoros-Hagymás Nemzeti Park kínálja. A fantasztikus szépségű Hagymás-hegység legnépszerűbb csúcsai a jellegzetes Egyes-kő és a Gyilkos-tó felett tornyosuló Nagy-Cohárd.

Felejthetetlen élményeket kínálnak a Székelyföldön meglehetősen sűrűn található gyógyfürdők, különböző borvízek, mofetták. Szováta Székelyföld legkedveltebb nyári üdülőhelye, néhány, már felújított gyönyörű Monarchia korabeli villaépülettel. A Csíki-medencében pedig egymást érik a kis fürdővárosok, köztük Tusnádfürdő és Bálványosfürdő.

Az építészeti emlékek közül a legjellegzetesebbek a középkori freskós templomok és a néhány erődtemplom. Az UNESCO Világörökség részét képező gelencei Szent Imre-templom és a székelyderzsi erődtemplom Szent László legendáját ábrázoló középkori freskóciklusaik világhírűek.

Csíksomlyó a Kárpát-medence legjelentősebb búcsújáró helye, a pünkösdi körmenet félmillió magyart vonz ide a világ minden tájáról. Csíkszék másik érdekes szakrális emléke a titokzatos csíkrákosi templom. Csíkszeredán pedig a reneszánsz Mikó-vár a legfontosabb látnivaló.

Székelyföld a viharos évszázadok miatt nem dúskál jó állapotban megmaradt várakkal, kastélyokkal, de a gyergyószárhegyi Lázár-kastély reneszánsz épülete kimagasló jelentőségű műemlék. A színpompás székely népművészetet manapság elsősorban múzeumokban, mint pl. a színvonalas sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban vagy fesztiválokon, rendezvényeken ismerhetjük meg.