Erdély legfestőibb tava

A Gyilkos-tó Erdély egyik legismertebb tájképe, igazi természeti ritkaság, páratlan látvány a rozsdás vörös víztükörből meredező fatörzsek csonkjaival és a tó mögötti Kis-Cohárd irdatlan nagy sziklatömbjével.

A Gyilkos-tó látogatása

A Gyergyószentmiklóstól (Gheorgheni) 25 km-re fekvő Gyilkos-tó a Keleti-Kárpátok egyik legnépszerűbb kirándulóhelye, partján egy a tóhoz képest szokatlanul nagy, nem túl szép üdülőteleppel. A kissé kaotikus, ricsajos parkoló környéki tóparttól érdemes eltávolodni, egy jó óra alatt kényelmesen, kitűnően kiépített és jelzett turistaúton körbe tudjuk kerülni a tavat, élvezve a csodálatos táj egyedülálló látványát.

A tó keletkezésére a legelfogadottabb magyarázat az, hogy 1837-ben a nagy esőzések következtében a Gyilkos-hegy egy része leszakadt és belecsúszott a völgybe. Az agyagos törmelék eltorlaszolta a patak útját, és az így keletkezett természetes gát mögött felgyülemlő víz elárasztotta a völgyet és az erdőt, amiről napjainkban csak a tóból kísértetiesen kiálló fatörzsek csonkjai tanúskodnak.

A tó eredeti neve Vörös-tó, román neve is ezt tükrözi, Lacul Roşu, melyet a belefolyó patakok vöröses színű hordaléka miatt kapott. A Gyilkos-tó név pedig onnan jön, hogy a legenda szerint, mikor a hegy beleomlott a völgybe, az itt legeltető pásztorokat is maga alá temette, és az ő vérük festette vörösre a tó vizét.

A 983 m magasan fekvő tó jövője meglehetősen bizonytalan, mivel az ide szállítódó és lerakódó tetemes hordalékmennyiség miatt már száz éven belül teljesen feltöltődhet. Napjainkban turisták ezrei látogatják, a fő gondot az ide nem illő épületek, bódék, a meglehetősen bazári hangulat jelenti. A tónál a szuvenírboltok és a büfék mellett a fő tevékenységet a csónakázás jelenti. Félóra csónakázás általában 25 lej körül van. A tóban fürdeni, úszni, horgászni tilos. A büfék, kis grillsütők legnépszerűbb étele a miccs, (mitiţei) mustárral és kenyérrel, ill. az elmaradhatatlan kürtőskalács.

A tavat egy jó óra alatt tudjuk körbesétálni, a piros kereszt jelzéseket keressük meg a kis csónakkikötőtől nem messze. Végig a jelzéseket követve, jól kiépített úton kerüljük meg a hosszúkás alakú, romantikus tavat. Az út némely szakaszon kifejezetten vadregényes, remek rálátást nyújt a Kis-Cohárd impozáns sziklatömbjére.

Az üdülőtelep a szállodákkal, panziókkal, éttermekkel, a Gyilkos-tótól a Békás-szoros felé vezető út mellett épült ki. Természetesen, ha már itt vagyunk mindenképpen menjünk tovább a Békás-szorosba, mely a Kárpátok egyik legdrámaibb hasadékvölgye. A szorosban az országutat több kilométeren keresztül 2-300 m magas sziklafalak szegélyezik, az út és a patak éppenhogy elfér, de több helyen is alagutat fúrtak a sziklába.

Az aktívabb turisták legnépszerűbb célpontja a Gyilkos-tó felett trónoló Kis-Cohárd (1345 m) meghódítása, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tóra és környékére. Az üdülőtelepről indul a túta útvonala, a Bucur villától a kék háromszög jelzésen kapaszkodunk fel mintegy 400 méteres szintkülönbséget legyűrve, a menedékházat érintve a Kis-Cohárd tetejére.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés

A Gyilkos-tó (Lacul Roşu) Gyergyószentmiklóstól 25 km-re, a 12C jelzésű úton érhető el. A Békás-szoros a tótól még 5 km-re van. A tónál lévő parkolók fizetősek, óránként 2-3 lejt kérnek el.