Székelyföld reneszánsz ékköve

Székelyföld büszkesége, az erdélyi reneszánsz legszebb építészeti remeke a hargitai Gyergyószárhegyen található Lázár-kastély. A székelység sorsának alakításában komoly szerepet vállaló Lázár grófi család egykori székhelye napjainkban a honi képzőművészet közös műhelyeként, alkotótáboraival és kurzusaival a régió fontos kultúrateremtő és ápoló elemévé lett, az itt készült alkotások kiállításainak helyszíne.

A kastély története és látogatása

A faluközponttól 200 méterre található műemlék elődje az András udvarház lehetett, mely még a XV. században épült. A Lázár-kastély története egybefonódik névadójának családjával. 1450 és 1532 között épült több szakaszban. Még az 1500-as években itt nevelkedik Lázár Druzsina gyermekeként Bethlen Gábor későbbi erdélyi fejedelem.  1631-ben várárokkal, bástyával és várfallal is erősíti akkori birtokosa, Lázár István. Az udvarház ennek köszönhetően Székelyföld fontos katonai-igazgatási központjává lesz. A mai Tatárdomb tanúskodik a híres Gábor diák vezette csatára, ide temették az elesett török és moldvai harcosokat 1658-ban.

Az ismétlődő török rongálások, majd a kurucként menekülni kényszerülő Lázár Ferenc kastélyúr is mostoha körülmények között hagyja a szebb időket megélő Lázár-kastélyt. A Szatmári-béke után még helyre lett állítva maradék bástyája, de ezután már a teljes enyészeté.

1967-től kezdődött meg két évtizedes restaurálása. Helyreállítják a központi épületrészt (a mai galéria), majd a Lovagterem és a Gólyás bástya is elkészül, majd ezután a Túrós bástya és az Asszonyok terme is. A Lovagteremben faragott erdélyi címeres bútorok kaptak helyet. A megyei múzeum képzőművészeti kiállítása itt látható, a Lovagteremben mintegy 150 festményt helyeztek el. A felette lévő 300 négyzetméteren a grafikai munkákat lehet megtekinteni. A kastély legérdekesebb része a hátsó épületben található tanácsterem, a színes korondi cserépkályhákkal.

Hosszú évek óta minden nyáron jeles művészek, grafikusok és festők találkozóhelye Szárhegy. Az elmúlt években sajnos a Lázár kastély birtokosi perei révén is az újságok oldalaira került, 2014 elején pedig bizonytalan időre bezárta kapuit. A hírek szerint a tulajdonosok szándéka szerint is megmarad kulturális rendeltetése alapítvány formájában. Addig azonban a szárhegyi alkotótáborok során összegyűlt ezernél is több műalkotás egy részét a kastélyból a Schola vendégházba kénytelenek átszállítani.

Gyakorlati tudnivalók

A kastély 2014 elejétől ideiglenesen zárva tart a látogatók elől! Természetesen kívülről meg lehet nézni a szép épületet.

Megközelítés: Gyergyószentmiklóstól (Gheorgheni) 5 km-re a 12-es úton található Gyergyószárhegy (Lăzarea).