Reneszánsz várkastély Csíkföldön

Csíkszereda történelmi nevezetessége, központi műemléke a székely kultúrtörténet bástyája a Mikó-vár. A számos elnevezés - Mikóújvár, Szeredavár – mellett a helyi lakosok köznyelvében egyszerűen „vár”-ként honosodott meg a várkastély, mely jelenleg a Csíki Székely Múzeumnak is helyet adó impozáns, négy sarokbástyás épület a belváros délnyugati részén.

A vár története

A szép karriert befutó Hídvégi Mikó Ferenc Bethlen Gábor fejedelem odaadó híveként az Erdély kincstárnoka rangig emelkedik, Csíkszék főkapitányaként, az ő rendeletére kezdik meg a Mikó-vár építését 1623-ban. Elsődleges funkciója nem védelmi, inkább lakóhelyül szolgál. Szabályos négyszögletű alapon, óolasz stílusban, négy bástyával sarkain épül meg, történetét leginkább a benne lakó méltóságok sűrű váltakozásával lehet nyomon követni: Damokos Tamás, Petki István főkapitány, majd Lázár István főkirálybíró lakhelye. 1661-ben a betörő törökök bosszút állva a településen nemcsak feldúlják Csíkszeredát, de a várkastélyt is felégették. Évtizedekig romokban áll, majd 1716-ban gróf Stephan Steinville császári tábornok állítatja helyre az erődítményt, jóval egyszerűbb formában, katonai bázist alakítva ki megerősíti a város védelmét, egyúttal a Gyimesi-szorost is biztosítva. Palánk, szárazárok és lőportorony is védi az akkori földvárat, szárnyaiban kaszárnyákat rendeznek be. A székely határőrség szerveződésével stratégiai fontosságot nyer az épületegyüttes, 1837-re már katonai intézet is működik falai között. Az 1848-49-es szabadságharcban a császárhű tisztek elzavarása után Gál Sándor vezénylete alatt székelyföldi központként szolgálja hazánk ügyét. 1887-től 1961-ig kaszárnyaként működik ismét, 1970-ben költözik falai közé a Csíki Székely Múzeum.

A vár látogatása 

A várkastély Székelyföld reneszánsz műemlékei közül a legjobb állapotban megmaradt, a reneszánsz stílusú Mikó vár mai képe a külső védművek nélküli, mivel a földből és fából készült részek mára már az enyészeté lettek. A külső kaputorony azonban megmaradt a várárkon átvezető híd végén.  A vár épületében található a Csíki Székely Múzeum, mely gazdag egyházművészeti és néprajzi gyűjteménye mellett, érdekes időszaki kiállításokkal is vonzza a látogatókat. Állandó kiállításai közül tán a legérdekesebb a csíki népviseletet bemutató babagyűjtemény és a híres csíki székely szőnyegek gazdag kollekciója. Láthatunk még középkori fegyvereket és értékes régi könyveket, kéziratokat, ősnyomtatványokat. A rekonstrukció során új állandó kiállítással bővült a repertoár, a Mikó-vár történetét ismertető tárlat 2012-től várja az érdeklődőket.

A vár mögötti kertben egy kis falumúzeumot rendeztek be, csíki székely házak és székelykapuk láthatók itt. A vár udvarán minden évben Régizene fesztivált rendezek nyaranta. régészeti és falkutatások és rekonstrukciós munkák miatt részlegesen mutatja csak napjainkban kincseit, de mindenképpen érdemes Csíkszeredára ellátogatni és a pompás épületegyüttest górcső alá venni.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Csíki Székely Múzeum, Csíkszereda, Vár tér 2. (Miercurea Ciuc)

Megközelítés: Csíkszereda központi terétől, a Szabadság tértől délre 10 perc séta a parkosított Vár tér.

Nyitva tartás: márc. 15 – okt: K-V 9.00-18.00, nov-márc.15: K-V 9.00-17.00

Belépő: 8 lej, kedv.: 5 lej

http://www.csszm.ro